Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Huť Liberty Ostrava ustála dopady války na Ukrajině a hlásí rekordní výsledky

Liberty Ostrava
ČTK

Huti Liberty Ostrava se daří, hlásí dosud nejlepší výsledky od dob akvizice podniku v roce 2019, a to navzdory enormnímu růstu nákladů a negativním dopadům války na Ukrajině. Ostravská huť v loňském finančním roce vydělala 6,1 miliardy korun.

Reklama

Hutní podnik Liberty Ostrava vykázal za finanční rok končící letošním 31. březnem čistý obrat 56,5 miliardy korun (2,3 miliardy eur). Čistý zisk firmy činil 6,1 miliardy korun a hrubý provozní zisk EBITDA 8,1 miliardy korun, uvedla mluvčí podniku Barbora Černá Dvořáková. Rok předtím byl finanční rok kvůli sjednocování účetního období o tři měsíce kratší. Obrat tehdy činil 22 miliard korun. 

„Výsledky odrážejí zlepšení v obchodní, výrobní i finanční oblasti během posledních let, která huti pomohou úspěšně zvládnout současnou náročnou ekonomickou a geopolitickou situaci,” uvedla mluvčí.

Uhelný důl - ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Rusko si své uhlí může klidně nechat. Do Česka se skoro nedováží

Embargo na dovoz uhlí z Ruska českou ekonomiku nepoškodí. Pouze necelých sedm procent dováženého černého uhlí je z Ruska, hnědé uhlí Česko prakticky nedováží.

Přečíst článek

Oproti předchozímu devítiměsíčnímu finančnímu období se firmě zvýšily náklady na více než dvojnásobek, z 21,5 miliardy korun (822 milionů eur) na 48,4 miliardy korun (1,98 miliardy eur). „Důvodem byl růst cen surovin, distribuce a energií, ale také investice do modernizace zařízení, rozvoje, vzdělávání i náboru zaměstnanců,” uvedla Černá. Huti se podle ní podařilo úspěšně zmírnit dopady situace na Ukrajině na dodávky surovin a pracuje na zvyšování produkce.

„Tyto výsledky jsou důkazem řady zlepšení v Liberty Ostrava, která díky nim dosáhla nejlepších finančních, výrobních a manažerských výsledků od akvizice podniku v roce 2019. V loňském roce jsme využili příznivé situace na trhu, a dosáhli nejlepších výrobních výsledků od roku 2016, zdvojnásobili obrat a zvýšili kvalitu našich výrobků a služeb,” uvedl předseda představenstva LO a prezident skupiny Liberty Steel Europe Ajay Aggarwal.

Ocelárny Doněck

Ocelové srdce Donbas. Proč ho Rusko tak chce a Ukrajinci ho nechtějí dát?

Donbas vznikl jako východní Klondike – lidé se tam stěhovali za těžkou prací a výdělky. Živil kus ruského impéria i Sovětského svazu. Pro Ukrajinu byl průmyslovým těžištěm.

Přečíst článek

Huť plánuje zelenější výrobu

Skupina Liberty Steel uvádí, že v následujících osmi letech chce investovat do přeměny LO v uhlíkově neutrálního výrobce zelené oceli miliardy korun. Klíčovým prvkem programu dosažení uhlíkové neutrality do roku 2030 bude výměna nynějších čtyř tandemových pecí ocelárny za dvě hybridní elektrické pece a výstavba nové linky ZVN, což huti umožní využívat většího objemu ocelového šrotu a dalších železonosných vstupů. Sníží to její závislost na dováženém uhlí a železné rudě a výrazně omezí emise oxidu uhličitého.

Už dříve firma uvedla, že dodavatele hybridních pecí už vybrala. Předseda globálního koncernu GFG Alliance, do nějž huť patří, Sanjeev Gupta v březnu oznámil, že podpis smlouvy očekává v dubnu. Dosud se tak ale nestalo a firma nezveřejnila ani žádné podrobnosti.

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Roční kapacita výroby podniku je 3,6 milionu tun oceli, loni vyrobila 2,28 milionu tun tekuté oceli, nejvíce od roku 2016. I s dceřinými společnostmi má firma 6000 zaměstnanců.

Vítkovice Steel

Drahá ocel otřásá evropským průmyslem. Auta zákonitě zdraží

Spirálovitě rostoucí ceny ocele, spolu s rostoucími cenami energií, stavějí evropské průmyslové a stavební společnosti před těžkou volbu, zda mají převzít tyto náklady na sebe, přenést je na zákazníky nebo omezit výrobu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme