Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hnědouhelný lom ČSA přerušil těžbu. O práci přijdou stovky lidí

Severní energetická přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku
ČTK
 ČTK

Severní energetická přerušuje těžbu hnědého uhlí v lomu ČSA na Mostecku. Propustí zhruba 500 zaměstnanců. O ukončení provozu se rozhodne v následujících měsících, uvedla řekla Eva Maříková, mluvčí skupiny Sev.en Česká energie.

Reklama

S uzavřením lomu ČSA těžaři počítali mezi roky 2024-2026. Dolování lomu ČSA se postupně tlumí od roku 2015, kdy vláda rozhodla o zachování těžebních limitů v této lokalitě. Pokud se v zimním období objeví potřeba uhlí pro výrobu elektrické energie nebo tepla, je společnost připravena provoz ještě částečně obnovit, přičemž by využila zaměstnance z druhého aktivního lomu ze skupiny.

FOTOGALERIE: Rubání uhlí v dole ČSM

Lidé bez práce

Těžba řízeně skončí během několika následujících měsíců. Od května do července propustí společnost 485 zaměstnanců. Uvolňováni budou zaměstnanci z pracovních pozic jako provozní zámečník, elektrikář, řidič, mechanik a další technické profese.

Zbytková jáma se přemění v jezero s takzvanou vyrovnanou hladinou, nebylo by nutné ho tak dopouštět. Jezero by mohlo podle zveřejněných záměrů mít plochu kolem 670 hektarů (zhruba dvojnásobné oproti nedalekému jezeru Most). Vyrovnaná hladina znamená, že přítok a odpar by byly v rovnováze. Jezero bude využito částečně pro rekreaci, ale hlavně bude sloužit energetice. Těžaři plánují, že na část vodní hladiny instalují plovoucí solární panely s výrobnu zeleného vodíku. Celé území, nad nímž se tyčí zámek Jezeří, má rozlohu 5000 hektarů. Odborníci doporučují zhruba 20 procent nechat zcela na přírodě, jak si poradí, tedy takzvané sukcesi. Část území se má stát národní přírodní památkou.

Trendem dnešní doby je zdravá zmrzlina

Udržitelnost má své meze. Zmrzlinu do papíru nezabalíte, říká šéfka zmrzlinárny

Možná vám značka PINKO nic neříká, ale zmrzlinu tohoto benešovského výrobce jste dozajista už někdy jedli. Prodává se prakticky ve všech obchodních řetězcích pod jejich privátními značkami. Sladkému a studenému království už pět let vládne výkonná ředitelka Eva Pechová. Do vedení PINKA usedla po sedmnácti letech v logistické společnosti, kam nastoupila po jedenácti letech u značky Gorenje. Tři velké pracovní přestupy v životě a každý do zcela odlišného oboru. „Člověk má vyzkoušet všechno,“ říká na první pohled energická žena, která ví, co chce, i jak toho dosáhnout.

Přečíst článek

Sídlo ruského plynárenského monopolu Gazprom v Petrohradě

Ruská válečná mašinérie připravuje tamní ropný průmysl o pracovní sílu

Ruský ropný a plynárenský průmysl je důležitý pro financování ruské invaze na Ukrajinu a poskytuje Kremlu finanční prostředky na pokračování bojů. Tento průmysl se však potýká s nedostatkem pracovních sil kvůli plné mobilizaci ruské ekonomiky pro válečné úsilí, což zhoršuje dlouhodobou demografickou krizi, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Ministři G7 chtějí odstavit uhelné elektrárny do roku 2035

Konec uhelných elektráren. Ministři zemí G7 je chtějí vypnout do několika let

Ministři energetiky skupiny sedmi předních ekonomik světa (G7) se dohodli na odstavení uhelných elektráren v první polovině roku 2035.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme