Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Goldman Sachs posiluje v ESG. Za miliardy koupí divizi pojišťovny NN

Goldman Sachs, ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Nizozemská pojišťovna NN Group prodá svoji divizi správy aktiv NN Investment Partners (NNIP) americké bance Goldman Sachs za 1,7 miliardy eur (43,3 miliardy korun). Pro americkou firmu je to největší akvizice od roku 2018, kdy se jejím generálním ředitelem stal David Solomon.

Reklama

Transakce je součástí Solomonovy strategie, jejímž cílem je, aby banka byla finančně méně závislá na výnosech z globálních trhů a poradenství při dohodách. „Tato akvizice nám umožní zrychlit naši růstovou strategii a rozšířit naši platformu správy aktiv,” uvedl Solomon v prohlášení.

Aktiva ve správě NNIP dosahují 335 miliard dolarů (7,3 bilionu korun). Akvizice zdvojnásobí částku, kterou má Goldman Sachs ve správě v Evropě, na více než 600 miliard dolarů. Zhruba 900 zaměstnanců NNIP se připojí ke Goldman Sachs a Nizozemsko se stane „významným místem” pro americkou firmu v jejím evropském podnikání. Akvizice by měla být dokončena v prvním čtvrtletí příštího roku.

Volím zelenou, ilustrační foto

KPMG: České banky zaspaly ESG

Velké tuzemské banky jsou v ESG trochu dál, hlavně kvůli mateřským korporacím. Malé banky zatím váhají, zjistila poradenská firma KPMG.

Přečíst článek

NN nabídla svoji divizi k prodeji po strategickém přezkumu svého podnikání v dubnu. O divizi měly zájem také další pojišťovny a správci aktiv, podle zdrojů mezi nimi byly UBS Asset Mangement, Generali, Allianz, DWS či Nuveen.

Firmy zaměřené na správu aktiv zažívají v poslední době vlnu konsolidace. Pro úspěch v odvětví se totiž stává důležitější jejich velikost, protože čelí zvyšujícímu se tlaku na snížení marží. Mnoho hráčů se také snaží posílit své napojení na rostoucí trhy s investicemi označovanými jako ESG (Environmental Social and Corporate Governance), které berou v úvahu ochranu životního prostředí, sociální spravedlnost a zásady zodpovědného řízení. Téměř tři čtvrtiny investic NNIP jsou považovány za ESG.

esg

ESG: Akronym měnící globální byznys

Newstream.cz spouští seriál o ESG investicích. Společensky uvědomělé investice jsou trendem doby. Přitom nejsou žádnou novinkou a ve světě se objevily již před šedesáti lety.

Přečíst článek

V poslední době změnilo majitele několik dalších správců aktiv, protože banky a pojišťovny prodávají své specializované divize, které nejsou schopné svými poplatky konkurovat největším mezinárodním fondům. Francouzská firma Amundi, největší správce aktiv v Evropě, koupila v dubnu od banky Société Générale její divizi Lyxor. V červnu Allianz, která je mateřskou společnosti investora Pimco, uvedla, že chce hrát aktivní roli v konsolidaci odvětví, uvedla agentura Bloomberg.

>>>>>>Zajímáte se o ESG investice? O novinkách ze světa odpovědného investování pravidelně informujeme.<<<<<<

Marek Mora, viceguvernér ČNB

Viceguvernér Mora: I další lockdown bychom přežili s vyššími sazbami

V první části rozhovoru pro server newstream.cz viceguvernér České národní banky Marek Mora hovoří o aktuálním tahu ECB, promýšlených krocích ČNB, ale také o stále populárnějších zelených investicích označovaných zkratkou ESG.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Hlídejte si pojistky u platební karty. Ty nejlevnější kryjí jen málo rizik

PŘEHLEDNĚ: Zkontrolujte si, jakou má vaše platební karta pojistku. Jsou tam velké rozdíly

Přečíst článek

Kohlmayer, Zahálková, Brixi, Kubelková. Kdo jsou nejvlivnější ženy ve finančním světě

Přečíst článek
Dobíjecího centrum pro elektromobily.

Dalibor Martínek: Kdy Evropa pochopí, že elektroauta jsou slepou uličkou? Než se tak stane, bude to drahé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme