Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

KPMG: České banky zaspaly ESG

Volím zelenou, ilustrační foto
iStock
Tereza Zavadilová

Velké tuzemské banky jsou v ESG trochu dál, hlavně kvůli mateřským korporacím. Malé banky zatím váhají, zjistila poradenská firma KPMG.

Reklama

ESG, tedy environmentální, sociální a udržitelné správy a řízení, je ve světě fenomén. Banky musejí kvůli regulaci samy dodržovat principy odpovědného podnikání a reportovat jej. Krom toho je ESG pro ně i velký byznys - z hlediska financování projektů. Podle průzkumu KPMG však mají tuzemské banky mezery v řízení rizik, reportingu i procesu poskytování úvěrů.

Krok se zahraniční konkurencí drží spíše banky velké, po kterých řízení ESG požadují jejich mateřské společnosti. O krok napřed jsou jak v produktech, tak i procesech. Všechny velké finanční instituce zapojené do průzkumu činí opatření spojená s regulacemi už nyní. Z malých bankovních institucí jsou to dvě třetiny.

Luxusní hodinky

Švýcarský luxus láká mladé na superhrdiny i udržitelnost

Tvůrci nejdražších švýcarských hodinek mají před sebou velký úkol: Vyřešit otázku, jak přilákat mladé. Překvapivě v tom jsou docela dost úspěšní.

Přečíst článek

Co se týče nabídky, velké banky mají v současné době v portfoliu maximálně pět procent zelených produktů. Polovina z velkých bank ale do jednoho roku plánuje podíl zvýšit na pět až 20 procent. Malé banky růst v zelených produktech v příštím roce podle svého vyjádření neplánují. I když banky připouští vliv nové regulace na vnitřní procesy a předpisy, jejich obměnám se příliš nevěnují.

Do poskytování úvěrů faktory ESG zahrnuje jen 66 procent malých bank, do reportingu pak ani jedna. ESG do úvěrového procesu promítá 50 procent velkých finančních domů, v reportingu 75 procent. Do podnikové či investiční strategie ESG faktory promítají všechny oslovené velké bankovní domy a třetina malých finančních institucí.

Evropský komisař pro Green Deal Frans Timmermans

Viliam Buchert: EU straší nevyhnutelnou ekologickou katastrofou. Tak to ale není

Evropská komise přijala tvrdší balík opatření, která mají bojovat s možnou klimatickou změnou. Nemístně ale u toho straší obyvatele kontinentu i firmy. A to se jí může šeredně nevyplatit.

Přečíst článek

Zelená regulace

Principy ESG se od poloviny roku 2021 řídí všechny banky v Evropské unii. Ty v eurozóně mají pravidla ještě přísnější. Nová regulace bankám předepisuje, jak faktory ESG promítnout do svého fungování, procesu poskytování úvěrů i požadavků na své klienty. Evropská unie regulacemi navazuje na Pařížskou dohodu z roku 2015, která zavazuje členské státy snížit emise skleníkových plynů. Letošní vlna regulací je však pouze první krok. To hlavní teprve přijde.

Právě prostřednictvím úvěrů dopadnou regulace i na další sektory. „Banky se zavazují k uhlíkové neutralitě, své i aktivit svých klientů, které financují. Očekáváme, že klientům budou banky zasílat dotazníky na spotřebu CO2. Může se tak stát, že i profitabilní firma úvěr nedostane, protože bude mít vysoké emise. Ty znamenají pro banky vyšší riziko, že obchodní model a ziskovost o úvěr žádající firmy nebudou v budoucnu udržitelné. Některé evropské banky se dokonce už zavázaly, že v budoucnu nebudou poskytovat finanční služby energetickým firmám zatěžujícím životní prostředí,“ komentuje budoucí vývoj Martin Křivánek z KPMG. ESG se zatím kromě bank zabývají také investiční fondy. Pojišťovny nová regulace zatím významně nezasáhla.

Ursula von der Leyenová, šéfka EK

Lukáš Kovanda: Zelené ambice Bruselu jsou střelou do vlastní nohy

Brusel představil revoluční zelený balíček. Důsledek? Zdraží auta, letenky, bydlení i elektřina.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme