Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Exšéfa banky CITIC odsoudili v Číně k trestu smrti. Kolos v Česku vlastní fotbalovou Slavii

Exšéfa banky CITIC odsoudili v Číně k trestu smrti. Kolos v Česku vlastní fotbalovou Slavii
ČTK / Šulová Kateřina
 ČTK

Bývalý prezident čínského finančního ústavu CITIC Bank Sun Te-šun byl v listopadu odsouzen k trestu smrti s dvouletým odkladem. Soud ho shledal vinným z přijetí úplatků ve výši zhruba jedné miliardy jüanů (asi 3,15 miliardy korun). V roce 2018 byl Sun mezi desítkou zástupců firmy CITIC Group a dalších čínských společností, které přijal tehdejší český prezident Miloš Zeman.

Reklama

Na případ, o němž informovala čínská média, upozornil dnes Deník N.

V roce 2018 byl Sun mezi desítkou zástupců firmy CITIC Group a dalších čínských společností, které přijal tehdejší český prezident Miloš Zeman. V tomto roce převzala čínská firma CITIC Group kontrolu nad čínskou společností CEFC (ta ta v ČR zaštiťovala většinu čínských obchodních aktivit) kvůli jejímu vysokému zadlužení. A stala se také většinovým akcionářem fotbalové Slavie, které jen pro doplnění nadále šéfuje bývalý ministr obrany Zemanovy vlády a elitní manažer (exředitel ČSA) Jaroslav Tvrdík.

Soud v Ťi-nanu, metropoli provincie Šan-tung, odsoudil Sun Te-šuna k trestu smrti s dvouletým odkladem. To v Číně obvykle znamená, že se odsouzený vyhne trestu smrti, který je mu změněn na doživotí, pokud během odkladu nespáchá žádný nový zločin.

Rozsudek nicméně obsahuje dodatek, podle nějž Sunovi nebude trest dále zmírněn, ani nebude moci být podmíněně propuštěn. Sun byl také podle soudu doživotně zbaven politických práv a byl mu zabaven veškerý osobní majetek. Nezákonné zisky byly předány do státní pokladny.

Sun Te-šun stál v čele CITIC Bank do března 2019. V září téhož roku se objevily zprávy, že ho vyšetřuje čínská policie a v dubnu 2020 byl zatčen kvůli podezření z korupce.

Hráči Manchesteru City slaví gól. Fotbalový klub patří mezi nejlepší na světě, podle finančního žebříčku je nejbohatší.vého zápasu anglické Premier League mezi Manchesterem United a Manchester City na Old Trafford v Manchesteru, Anglie, sobota 14. ledna 2023. (AP Photo/Dave Thompson) Kredit : ČTK / AP

Nejbohatším klubem je Manchester City, největším skokanem Liverpool. Žebříčku dominuje Premier League

Nejvyšší příjmy měl v sezoně 2021/22 Manchester City. Nejvíc si polepšil Liverpool. Více než polovina nejbohatších klubů na světě hraje Premier League – v top 20 je jich hned jedenáct (viz tabulka pod článkem). Je to poprvé, kdy je v žebříčku fotbalových boháčů sestavovaném společností Deloitte více než polovina klubů ze stejné ligy.

Přečíst článek

West ham United, stadion

Křetínský si ke Spartě koupil podíl ve West Hamu

Daniel Křetínský vstupuje na britskou fotbalovou scénu. Koupil 27procentní podíl v jednom z nejstarších anglických klubů West Ham United. Transakci oznámil klub na svých webových stránkách, její výši neuvedl. V médiích se dříve spekulovalo o tom, že Křetínského podíl by mohl mít výši asi 700 milionů liber, tedy přibližně 21,3 miliardy korun. Miliardář a spolumajitel EPH Křetínský tak bude v Evropě vlastnit podíly hned ve dvou špičkových klubech - londýnském klubu a pražské Spartě.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Šéf ANO Andrej Babiš

Babiš: Neskutečná mafie. Vládní strany spojují korupce, klientelismus, peníze a „koryta“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme