Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dobrý rok pro Airbus. Firma dodala klientům rekordní počet letadel

Airbus A320neo aerolinek SAS
ČTK
 ČTK

Evropský výrobce letadel Airbus loni dodal klientům rekordních více než 730 letadel. Překonal tak svůj cíl, který počítal s odbytem 720 letadel. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg. Airbus se ke zprávě odmítl vyjádřit.

Reklama

Podle předběžných údajů ze stránek Aviation Flights Group, které sledují předávání letadel, Airbus loni dodal 733 letadel, z toho 579 bylo nejoblíbenějších strojů s jednou uličkou A320neo. Velkých letadel s dvěma uličkami dodal Airbus 57.

Předloni Airbus dodal 661 letadel, což bylo o osm procent více než v roce předchozím. Airbus však byl v roce 2022 nucen dvakrát snížit odbytový cíl kvůli problémům v dodavatelském řetězci. Původně firma už předloni chtěla dodat 720 letadel, pak tento cíl snížila na 700 a nakonec od něj pouze několik týdnů před koncem roku upustila.

Airbus také zřejmě loni zůstal největším výrobcem letadel na světě. Konkurenční americký výrobce Boeing v roce 2022 zvýšil odbyt letadel o 41 procent na 480 letadel. Pro loňský rok si Boeing stanovil cíl dodat alespoň 400 strojů 737 MAX a 70 letadel typu 787. V říjnu ale kvůli problémům s kvalitou u dodavatele Spirit AeroSystems odhad dodávek stroje 737 snížil na 375 až 400 letadel.

Francouzská technologická společnost Atos

Komplikace pro Křetínského? Airbus chce od Atosu jeho divizi kybernetické bezpečnosti

Evropský výrobce letecké techniky Airbus znovu jedná s francouzskou technologickou firmou Atos o převzetí její divize pro kybernetickou bezpečnost BDS. Informuje o tom francouzský deník Le Figaro. Akcie Atosu na burze v Paříži v reakci zpevnily až o 22 procent, než cenový nárůst zvolnil. O převzetí jiné části podniku jedná už delší dobu český podnikatel Daniel Křetínský.

Přečíst článek

Noční trh na Phu Quocu, kde seženete místní pepř

Výprava na ostrov Phu Quoc, kde roste nejlepší pepř na světě

Za nejlepší pepř na světě bývá označován Kampotský pepř, který roste v Kambodži a je chráněn globální ochrannou známkou. Pár desítek kilometrů od Kampotu v Thajském zálivu ale leží vietnamský ostrov Phu Quoc. A právě tady pěstují pepř ze stejných rostlin, jen na ještě příhodnějším podloží a v lepších klimatických podmínkách. Místní pepř tak mnozí považují za ještě lepší než ten Kampotský. Vyzkoušet to může každý, protože právě na Phu Quoc nyní létají přímé spoje z Prahy.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme