Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dánský pivovar Carlsberg se léčí z ruské kocoviny. Zahojit se zkusí dál v Asii

Dánský pivovar Carlsberg uzavřel dohodu o prodeji svých aktivit v Rusku
Profimedia
 ČTK

Dánský pivovar Carlsberg vykázal za loňský rok čistou ztrátu 40,79 miliardy dánských korun (zhruba 136 miliard korun), zejména kvůli rozsáhlým odpisům souvisejícím s ruskými aktivy, která podniku loni v létě zabavily ruské úřady. V letošním roce nicméně Carlsberg očekává bez zahrnutí změn v podnikové struktuře a výkyvů měnových kurzů až pětiprocentní nárůst provozního zisku. Firma to uvedla v dnešní výsledkové zprávě.

Reklama

Vloni se provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek mírně snížil, a to na 11,11 miliardy z 11,47 miliardy dánských korun v předchozím roce. Tržby se naopak téměř o pět procent zvýšily a dosáhly 73,59 miliardy dánských korun. Mírně tak překonaly očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti LSEG odhadovali v průměru na 73,31 miliardy dánských korun, uvedla agentura Reuters.

Krádež zinscenovaná Putinem

Společnost Carlsberg začala po zahájení ruské invaze na Ukrajinu usilovat o prodej své ruské divize Baltika a loni v červnu oznámila, že našla zájemce. V červenci však ruský prezident Vladimir Putin nařídil dočasné zabavení podílu Carlsbergu v Baltice. Šéf Carlsbergu Jacob Aarup-Andersen na podzim státní převzetí ruských aktivit dánského podniku označil za krádež.

V roce 2021, tedy před začátkem ruské invaze na Ukrajinu, se Rusko na celkových tržbách podniku podílelo zhruba deseti procenty a na celkovém provozním zisku šesti procenty.

Carlsberg to zkusí dál v Asii

Carlsberg je třetím největším producentem piva na světě. Působí také v České republice, kde v roce 2014 koupil jedenapadesátiprocentní podíl v Žateckém pivovaru.

Pivovar Carlsberg ve středu uvedl, že hodlá ponechat dividendu beze změny na 27 dánských korunách na akcii. Dodal, že spustí nový program odkupu svých akcií v hodnotě jedné miliardy dánských korun. Firma podle listu The Wall Street Journal (WSJ) také hodlá zvýšit investice do marketingu a prodeje, hlavně na čínském a vietnamském trhu a u svých prémiových značek.

Aarup-Andersen uvedl, že Carlsberg vzhledem ke své dobré finanční pozici může zvýšit investice do svého růstu. „Mimořádně dobrý výkon našeho prémiového portfolia a naše výsledky na klíčových asijských trzích v roce 2023 potvrzují, že máme silné základy pro expanzi,“ dodal. Upozornil také, že na aktivity podniku zatím neměly žádný výraznější dopad problémy s dopravou v Rudém moři, které jsou důsledkem útoků jemenských povstalců na obchodní lodě.

Horší než covid. V Rudém moři se teď hraje o prosperitu Evropy

Útoky jemenských povstalců v Rudém moři mají dopad do ekonomik evropských zemí. Jen co se přehnala jedna inflační vlna, hrozí další. Podle deníku The Wall Street Journal může kvůli tomu Evropa začít ekonomicky více zaostávat za USA.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme