Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Carlsberg našel kupce pro své ruské aktivity a definitivně se stahuje z tamního trhu

Dánský pivovar Carlsberg uzavřel dohodu o prodeji svých aktivit v Rusku
Profimedia
 ČTK

Dánský pivovar Carlsberg našel kupce pro své aktivity v Rusku, odkud se rozhodl stáhnout v důsledku ruské invaze na Ukrajinu. Firma oznámila, že podepsala dohodu o prodeji ruských aktivit. Nezveřejnila však jméno kupce ani hodnotu transakce. Upozornila, že transakce ještě musí projít schvalovacím procesem v Rusku, takže termín jejího dokončení zůstává nejistý.

Reklama

Společnost Carlsberg o svých plánech na odchod z Ruska informovala již koncem loňského března. "Podpis dohody o prodeji ruských aktivit je velmi důležitým mezníkem v tomto složitém procesu," uvedl šéf firmy Cees ’t Hart. "Nyní doufáme v získání potřebných regulačních povolení," dodal.

Podle analytika Mikkela Emila Jensena ze společnosti Sydbank není jisté, zda Carlsberg potřebná povolení získá. "Kroky ruských úřadů se těžko předpovídají," řekl Jensen agentuře Reuters.

ruský tanker, greenpeace

EU přitvrdí v tažení proti lodím, které pašují do Evropy ruskou ropu

Země Evropské unie formálně přijaly jedenáctý balík sankcí proti Rusku, jehož cílem je především znemožnit Moskvě obcházení dříve zavedených omezení. Informovala o tom Rada EU zastupující členské státy.

Přečíst článek

Carlsberg loni uvedl, že v souvislosti se svým rozhodnutím ukončit aktivity v Rusku bude muset přikročit k odpisům majetku v hodnotě téměř deset miliard dánských korun (téměř 32 miliard korun). V roce 2021, tedy před začátkem ruského útoku na Ukrajinu, se Rusko na celkových tržbách podniku podílelo deseti procenty a na celkovém provozním zisku šesti procenty.

Reklama

Společnost Carlsberg v Rusku zaměstnává více než 8000 lidí. V roce 2008 firma získala plnou kontrolu nad největším ruským výrobcem piva Baltika.

Carlsberg patří mezi největší producenty piva na světě a působí také v České republice, kde v roce 2014 koupil jedenapadesátiprocentní podíl v Žateckém pivovaru.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme