Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čokoláda už jen pro bohaté. Cena za tunu překonala historický rekord

Cena kakaa už se letos více než zdvojnásobila
iStock
 ČTK

Cena kakaa pokračuje v růstu na nové rekordy a poprvé překonala 10 tisíc dolarů (232 600 korun) za tunu. K hlavním příčinám patří obavy o dodávky kvůli špatné úrodě v důležitých pěstitelských zemích v západní Africe. Od začátku letošního roku už se cena zvýšila o více než 130 procent, upozornil server zpravodajské televize CNBC.

Pozornost se nyní soustředí na nadcházejí sklizeň v západní Africe. Pobřeží Slonoviny, které je největším producentem kakaa na světě, se potýká s vyššími teplotami, než tam bývá obvyklé. To vyvolalo sucho a snížilo úrodu. K poklesu úrody přispěla také virová choroba, která postihuje kakaovník a způsobuje vážné poškození rostlin. Hrozba nižších dodávek přichází v době, kdy poptávka po čokoládě zůstává vysoká, včetně zemí, jako jsou například Spojené státy.

Další pěstitelské země, jako je Brazílie či Ekvádor, se snaží zvýšit produkci. Trvá však několik let, než nově vysazené kakaovníky začnou plodit boby. Podle předpovědi Mezinárodní organizace pro kakao klesne v letošní sezoně poměr mezi celkovým množstvím kakaa skladovaným v zásobách a množstvím kakaa, které je skutečně zpracováno na výrobu kakaových produktů, jako je kakaový prášek a kakaové máslo, na nejnižší hodnotu za více než 40 let.

Salát, zdravá strava

Biohacking: Člověk je zvíře závislé na salátech. Tedy, měl by být

Listová zelenina patří mezi nutričně nejbohatší druhy potravin v poměru ke kalorické zátěži. Je tedy vhodná pro konzumaci při hubnutí, protože díky vysokému obsahu vlákniny a mikronutrientů zasytí a také není potřeba nijak omezovat konzumaci. A čím zbarvenější zelenina, tím více prospěšných látek obsahuje.

Přečíst článek

Prudký růst cen kakaa je špatnou zprávou pro spotřebitele, protože čokoládovny budou muset přenést rostoucí ceny komodity na konečné zákazníky. Analytici upozorňují, že žádná globálně obchodovaná komodita letos nezdražuje rychleji a že ceny čokolád a jiných kakaových produktů by se mohly zvýšit až o desítky procent.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda upozornil, že už loni reagoval na růst cen kakaových bobů cukrovinkářský kolos Mars, který snížil gramáž své čokoládové tyčinky, aniž snížil také její cenu. V podobném duchu by mohly v nadcházejících měsících podle něj reagovat na současnou situaci také další výrobci čokolády. Výrobci cukrovinek začínají ve zvýšené míře nahrazovat čokoládu ve svých výrobcích třeba karamelem, místo kakaového másla pak využívají třeba lacinější palmový olej.

Řeznické řemeslo upadá. Poctivou tlačenku válcují kuřata ze supermarketu, stýská si řezník

Řeznické řemeslo je v Česku téměř na vymření. Každý devátý řezník loni pověsil řemeslo na hřebík. Vyplývá to z dat Potravinářské komory. Na trhu chybí tisíce řezníků. A zájem mladých o učební obor je nicotný, zní od zaměstnavatelů i profesních organizací. Ani rostoucí platy na tom nic moc nemění.

Přečíst článek

„Malou ochutnávkou toho, co vše se ještě může na trhu s čokoládou stát, je nynější předvelikonoční dění v Brazílii, tedy v zemi, kde lidé oslavě Velikonoc tradičně přikládají poměrně silný význam. Někteří tamní prodejci oblíbených čokoládových vajíček je už kvůli růstu ceny nabízejí na splátky,“ upozornil Kovanda.

Velké čokoládovny se proti cenovým výkyvům dokážou alespoň částečně zajistit finančními deriváty. Pokud ale silný růst ceny trvá dlouho, což je nyní právě případ kakaových bobů, většinou už musejí tento nárůst přenést i do cen svých produktů.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Vědci objevili nový způsob výroby čokolády, bude šetrnější k životnímu prostředí

Nová éra pro čokoládu. Vědci objevili zdravější a šetrnější způsob jejího zpracování

Přečíst článek
Ceny kakaa spadly. Čokoláda však nezlevní

Čokoláda levnější nebude. Cena kakaa po chvilkovém propadu zase stoupá

Přečíst článek
Doporučujeme