Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČNB varuje před investičními šmejdy. Nabízejí falešné investice do ČEZ

ČNB
ČTK
 ČTK

Česká národní banka (ČNB) varovala před aktivitami dvou subjektů, které nabízejí investiční služby. Společnost Quantumlux Group ani platforma Trigon Digital nemají k takové činnosti povolení, a případné investice tak nejsou ze zákona pojištěny ani jinak chráněny. Oba subjekty se také prezentují zfalšovanými rozhodnutími ČNB.

Reklama

Společnost Quantumlux Group láká na možnost investování do Skupiny ČEZ a potenciálním investorům tvrdí, že ochranu jejich peněžních prostředků garantuje ČNB. Centrální banka upozornila, že podvodné nabídky na investice do akcií Skupiny ČEZ se objevily už v minulosti, podvodníci často vystupují pod pozměněným či skutečným jménem licencovaných obchodníků s cennými papíry a zneužívají i logo a oficiální barvy Skupiny ČEZ.

Platforma působící na stránkách trigon-digital.com/cz se prezentuje zfalšovaným rozhodnutím ČNB, podle kterého dostala od centrální banky souhlas ke změně právní formy obchodníka s cennými papíry. Platforma podle ČNB zneužívá obchodní jméno plzeňské společnosti Trigon celoživotní vzdělávání.

ČNB dohlíží na finanční trh a pravidelně upozorňuje na aktivity firem, které nemají potřebná povoleníSeznamy regulovaných a registrovaných subjektů ČNB zveřejňuje na svém webu.

Podvodníci vymysleli nový systém jak vybrat cizí peníze, zjistili policisté

Šmejdi mají nový způsob jak obrat lidi o peníze. Z bankomatu vyberou i bez karty

Pražští kriminalisté odhalili nový způsob, jakým podvodníci dokážou vybrat z bankomatu cizí peníze, aniž u sebe mají platební kartu okradeného. Používají k tomu bezdrátovou technologii NFC a falešnou bankovní aplikaci pro mobilní telefony. Minulý týden policisté zadrželi muže podezřelého z toho, že touto metodou neoprávněně vybral desítky tisíc korun. O případu na webu pražské policie informoval její mluvčí Richard Hrdina.

Přečíst článek

V první epizodě nového pořadu Realitní jednohubky se představují Jiří Pácal, Milan Roček, Libor Ostatek. Moderuje Dalibor Martínek.
video

Nový fenomén. Na trhu s byty a domy řádí nemovitostní „šmejdi“. Kupují podíly a vydírají majitele

Na českém realitním trhu se rychle rozvíjí nový trend. Vykupování minoritních podílů v nemovitostech. Spekulanti, skrytí za různými firmami, se zaměřují na vykupování nesplacených podílů, například v dědickém řízení, aby potom žádali jejich zhodnocení od většinového vlastníka nemovitosti. Na nový trend upozorňuje Milan Roček ze společnosti Dataligence, jehož firma sleduje realitní transfery. Na toto téma přišla řeč v rámci nového pořadu Realitní jednohubky, který od dnešního dne můžete pravidelně sledovat na newstream.cz. Realitní jednohubky natáčíme v pražském hotelu Falkensteiner.

Přečíst článek

Nová hrozba: Místo hrnců pochybné investice. Šmejdi opět líčí na chudáky

Nová hrozba: Místo hrnců pochybné investice. Šmejdi opět líčí na chudáky

Jednou z nejrychleji rostoucích oblastí kriminality jsou falešné internetové investice. Novodobí digitální šmejdi připraví falešné internetové stránky, na nichž slibují mimořádný výnos zejména díky investicím do kryptoměn, po odeslání peněz ale „klientům“ většinou zbydou oči pro pláč.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Kapitálové trhy

Týden tradera: Popřejme si pevné nervy, v roce 2022 je budeme potřebovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme