Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČEZ přes svůj fond podpořil izraelský startup, který řeší plýtvání s vodou

ČEZ přes svůj fond podpořil izraelský startup, který řeší plýtvání s vodou
Pixabay
 ČTK

Společnost Inven Capital ze skupiny ČEZ investovala do izraelské společnosti WINT zaměřené na úspory vody. Start-up se zabývá využitím umělé inteligence, která kontroluje plýtvání s vodou. V posledním kole, které Inven Capital vedl společně s dalším investorem Insight Partner, získal start-up od investorů celkem 35 milionů dolarů (asi 772,8 milionu korun). Kolik přesně Inven Capital zainvestovala, firma neuvedla. 

Reklama

Izraelský start-up WINT se zaměřuje na využití umělé inteligence, strojového učení a datové analýzy pro úsporné hospodaření s vodou a předcházení havárií vody v komerčních i rezidenčních budovách, v průmyslových areálech a na stavbách. Podle ČEZ technologie dokáže spotřebu vody v budovách snížit v průměru o 20 až 25 procent a umí zabránit velkým ztrátám prostřednictvím včasně zjištěných úniků a rychlou reakcí na ně. Využívá k tomu zejména sběr velkého množství dat a jejich následnou analýzu, z čehož poté vytvoří umělá inteligence přehled běžných vzorců spotřeby vody v dané lokalitě.

Řešení využívá přes 300 společností, zejména v USA, Velké Británii a Izraeli.

ČEZ chce koupit GasNet. Cena půjde do desítek miliard

Polostátní energetická společnost ČEZ se bude ucházet o českou plynárenskou distribuční síť GasNet. Agentuře Reuters to řekl ředitel strategie a místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani. Podle něj je firma připravena podat nabídku na odkup. Cena může být v desítkách miliard korun.

Přečíst článek

V hlavní roli AI

„Vedle snižování emisí je spotřeba vody další prioritní oblastí, kterou Evropa, Spojené státy a další země v souvislosti s klimatickými změnami intenzivně řeší. V energetice je voda naprosto klíčovou surovinou, bez níž se výroba elektřiny a tepla neobejde, což je i jeden z důvodů, proč jsme se zapojili do globální iniciativy OSN CEO Water Mandate. Zároveň věříme, že využití umělé inteligence bude při řešení této palčivé problematiky hrát klíčovou roli, proto jsme se po pečlivém prověření příležitosti rozhodli do WINT investovat,“ uvedl člen představenstva a ředitel divize nová energetika Tomáš Pleskač.

Zlatá éra skončila. ČEZ se v pololetí propadl zisk o třetinu, i kvůli windfall tax

Zlatá éra skončila. ČEZ se v pololetí propadl zisk o třetinu, i kvůli windfall tax

Energetická skupina ČEZ letos v prvním pololetí vydělala 22,3 miliardy korun, čistý zisk společnosti je tak meziročně o 34 procent nižší. Pokles zapříčinily hlavně zvláštní daň z neočekávaných zisků, takzvaný windfall tax, a odvody z nadměrných tržeb. Provozní výnosy skupiny naopak vzhledem k vysokým cenám komodit stouply o 23 procent na 169,7 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které společnost zveřejnila.

Přečíst článek

Peníze získané v posledním investičním kole chce izraelská firma využít zejména na další mezinárodní expanzi a vývoj technologie. Do start-upu zainvestovaly podle ČEZ například také globální společnosti z oblasti stavebnictví a nemovitostí. V loňském investičním kole získal WINT od investorů přibližně 15 milionů dolarů (zhruba 331 milionů korun).

Firmu Inven Capital založil ČEZ koncem roku 2013, tehdy pod názvem ČEZ Nová energetika. Celková hodnota aktiv spravovaných Invenem, který funguje jako fond, překonala podle dřívějších informací energetické společnosti hranici 500 milionů eur (zhruba 12 miliard korun). Od roku 2015 Inven Capital investoval do celkem šestnácti společností, přičemž z pěti z nich už plně nebo částečně vystoupil.

U.S. Steel

U.S. Steel zatím majitele nemění. Cleveland-Cliffs chtěl ocelárnu „získat moc levně“

Americká ocelárna United States Steel, která je jedním z největších zaměstnavatelů na Slovensku, odmítla nabídku na převzetí za 7,3 miliardy dolarů (více než 160 miliard korun) od konkurenční společnosti Cleveland-Cliffs a nyní zkoumá své další možnosti. Firma to uvedla v dnešním sdělení. Nabídek na převzetí celého podniku nebo jeho částí obdržela více, bližší podrobnosti k tomu ale nesdělila.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme