Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čeští zaměstnavatelé jsou podle průzkumu neflexibilní, ale existují výjimky. Například Amazon

Čeští zaměstnavatelé jsou podle průzkumu neflexibilní, ale existují výjimky. Například Amazon
Amazon, užito se svolením
Newstream & Partner

Průzkum agentury STEM/MARK mezi pracovníky ve směnném provozu v oblasti průmyslu a logistiky, který si nechala společnost Amazon vypracovat v Česku i na Slovensku v průběhu minulého roku, poukázal na neflexibilní nastavení pracovního trhu.

Reklama

Na zkrácený úvazek u nás pracuje pouze malá část pracovníků a čtyřdenní pracovní týden je stále spíše raritou. Podobná opatření však mohou pomoci například seniorům nebo maminkám, které se vracejí po rodičovské dovolené, a zlepšit rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem.

Celkem 93 procent zaměstnanců pracujících ve směnném provozu má plný úvazek. Částečný úvazek větší než poloviční má 6 procent dotázaných, menší než poloviční pak zbývající procento. Zkrácené úvazky přitom oceňují například matky vracející se do pracovního procesu po rodičovské dovolené, studenti anebo lidé v důchodovém věku, kteří mají práci jako přivýdělek.

„V Amazonu nabízíme zaměstnancům na zkrácené úvazky stejné podmínky a benefity jako zaměstnancům na plný úvazek. Zaměstnanci, jejichž životní situace se změní, mohou na vlastní žádost přejít z plného na částečný úvazek,“ vysvětluje Michal Šmíd, generální ředitel společnosti Amazon.

Podle Jany Špolcové ze společnosti STEM/MARK budou firmy čím dál více motivovány k tomu, aby se potřebám lidí přizpůsobovaly. Nabídka zkrácených úvazků totiž může být důležitým faktorem při výběru zaměstnání.

Americký miliardář Jeff Bezos

Bezos prodal akcie Amazonu za 200 miliard korun

Jeff Bezos dokončil prodej obřího balíku akcií firmy, která z něj udělala třetího nejbohatšího muže planety.

Přečíst článek

„Směnný provoz umožňuje řadě lidí přizpůsobit svůj den tak, jak potřebují. Jakmile však na straně pracovníků dojde ke změně situace - např. založí rodinu, nebo se jinak změní jejich potřeby, dochází k odchodu lidí ze zaměstnání. Pro udržení těchto zaměstnanců je nezbytná jistá flexibilita na straně zaměstnavatele,“ říká Jana Špolcová.

Částečné úvazky přitom nejsou jen benefitem pro ty, kteří je potřebují, ale mají pozitivní vliv také na veřejné finance. Například v západní Evropě často kompenzují výrazně kratší rodičovskou dovolenou a jsou variantou pro zaměstnávání lidí v důchodovém věku.

Více času na rodinu i koníčky

Šest z deseti zaměstnanců, kteří pracují na směny, má podle výsledků průzkumu klasický pětidenní pracovní týden. Čtyři dny v týdnu pracuje pouze 1 zaměstnanec z 10, přičemž častěji jde o pracovníky ve vedoucích pozicích. Čtyřdenní pracovní týden přitom zaměstnancům nejen ušetří čas spojený s dojížděním, ale umožní jim také lépe sladit osobní a pracovní život.

„Zaměstnanci na plný pracovní úvazek u nás pracují pouze 4 dny v týdnu a mohou tak 3 dny věnovat svým volnočasovým aktivitám. To jsme zavedli již při otevření distribučního centra před 7 lety a zaměstnanci tento flexibilní způsob práce skutečně oceňují,“ pochvaluje si čtyřdenní model Michal Šmíd.

Ve společnosti Amazon existuje několik typů směn: zaměstnanci pracují v první polovině týdne, ve druhé polovině týdne nebo v tzv. donut směně, kdy pracují dva dny, poté mají den volna a následně opět dva dny pracují. Zaměstnanci na částečný úvazek pak pracují pouze 3 dny v týdnu. Oblíbené jsou také směny pouze o víkendech.

Návrat z rodičovské dovolené? V Amazonu žádný problém

Flexibilita je velkým tématem i pro maminky s malými dětmi. Mnoho z nich by se po rodičovské dovolené rádo vrátilo do práce, zaměstnavatelé však mají často problém vyjít vstříc jejich potřebám.

O tom, jak může být flexibilita důležitá, ví také Martina, která v Amazonu pracuje v HR oddělení. Když se s po dvou letech na mateřské a rodičovské dovolené rozhodla znovu pracovat, bylo pro ni důležité, aby měla na svou dceru dost času. Po domluvě s manažerkou tak nyní tráví v práci tři dny po deseti hodinách. „Tento režim jsem si vybrala a naprosto mi vyhovuje. Tři dny v práci a čtyři dny s dcerkou jsou pro mne ideální, říká mladá maminka.“

Jako personalistka přitom Martina ví, že takové možnosti v Česku nejsou samozřejmostí. „Ve firmách stále panují předsudky. Když se matka vrací, předpokládá se, že ztratila odbornost, děti budou nemocné a zaměstnavatelé se rodičům nechtějí přizpůsobovat ani časově. I maminky však mohou být pro firmy velkým přínosem a velká část zaměstnavatelů si to jistě brzy uvědomí,“ věří Martina.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme