Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Firmě British American Tobacco v Česku vzrostl zisk o 147 procent, kuřáci přecházejí k zahřívanému tabáku

British American Tobacco v ČR loni vzrostl zisk o 147 procent
iStock
 ČTK

České pobočce tabákové společnosti British American Tobacco v minulém roce vzrostl zisk o 147 procent na 215 milionů korun. Tržby společnost vzrostly o 6,4 procenta na 16,6 miliardy korun.

Reklama

Společnost distribuuje značky cigaret Lucky Strike, Viceroy, Rothmans a HB. Na českém trhu prodává také zařízení na zahřívaný tabák glo, elektronické cigarety Vuse nebo nikotinové sáčky značky Velo. Firma ve výroční zprávě uvádí, že má na českém trhu podíl 22,5 procenta.

Tabákové společnosti výrazně rostl zisk i předloni, kdy se oproti roku 2020 meziročně zvýšil o 143 procent na více než 87 milionů korun, tedy v podobné míře jako v roce 2022. Pokračuje také trend poklesu prodejů klasických cigaret. Podle výroční zprávy v roce 2022 se objem prodejů značek společnosti snížil meziročně o pět procent. V roce 2021 klesl meziročně o šest procent.

Britský premiér Sunak uvažuje o zákazu prodeje cigaret příští generaci

Tvrdá rána pro britské kuřáky. Sunak zvažuje zákaz prodeje cigaret a pokuty za nechození k lékaři

Britský premiér Rishi Sunak uvažuje o tom, zda prosadit jedny z nejpřísnějších protikuřáckých opatření na světě, která by v praxi znamenala zákaz prodeje cigaret příští generaci, informuje zpravodajský server The Guardian.

Přečíst článek

Vítězem v Česku jsou cigarety Rothmans

Podle British American Tobacco je trend poklesu prodejů klasických cigaret spojený s nárůstem ostatních kategorií nikotinových produktů a také s omezením prodejů na hranicích, protože se postupně snižují rozdíly mezi cenami v ČR a v zahraničí. Lídrem na českém trhu podle společnosti zůstává značka Rothmans s podílem 13,6 procenta, meziročně podíl značky vzrostl o více než šest procentních bodů.

Zařízení na zahřívaný tabák prodává British American Tobacco na českém trhu od roku 2018. Oproti roku 2021 loni prodeje vzrostly o 162 procent, uvádí výroční zpráva. Firma očekává, že i kvůli zvyšování spotřební daně na klasické cigarety se spotřebitelé přesunou právě k alternativám, jako je zahřívaný tabák, elektronické cigarety nebo nikotinové sáčky.

Spotřební daň letos vzrostla o pět procent, krabička cigaret tak zdražila nejméně o čtyři koruny. Vláda ve svém konsolidačního balíčku navrhuje růst spotřební daně na tabák, větší zdanění zahřívaného tabáku a zavést daň i na elektronické cigarety. Příští rok by se měla zvýšit o deset procent a o dalších pět procent každoročně v letech 2025 až 2027. U zahřívaného tabáku má růst příští rok o 15 procent a stejně až do roku 2027.

Podle vládního návrhu je nyní zahřívaný tabák zdaněn na zhruba pětinové úrovni oproti klasickému tabáku, v roce 2024 by se poměr měl zvednout na 29 procent. Nová spotřební daň z elektronických cigaret má vycházet z evropské tabákové směrnice, která regulaci těchto produktů zavede.

Češi více nakupují cigarety v Polsku, jsou tam levnější i o 50 korun na krabičku.

Levnější cigarety z Polska připraví českou státní kasu o sedm miliard, spočítaly tabačky

Češi si uvykli jezdit za levnějšími nákupy do Polska. Nejsou to jen potraviny, ale také tabákové výrobky. Vždyť cenový rozdíl na krabičce cigaret z Polska je v průměru 50 korun. A český stát z těchto nákupů nevyinkasuje ani korunu na spotřební dani. Jen kvůli nákupům cigaret a zahřívaného tabáku v Polsku tak stát přijde o sedm miliard korun, spočítaly tabákové společnosti.

Přečíst článek

Růst kategorie zahřívaného tabáku podle British American Tobacco zpomalí zákaz prodejů tabáku s přichutí. Prodej těchto produktů musí skončit 23. října.

Podle výroční zprávy British American Tobacco zůstává i při zvyšování spotřební daně relativně malý trh s nelegálními výrobky, který dosahuje dvou procent celkového trhu v ČR. Uvádí, že stoupá poptávka českých spotřebitelů po levnějších produktech z Polska. Na to už upozornilo České sdružení pro značkové výrobky, jehož členy jsou tabákové společnosti. Podle sdružení rozpočet letos kvůli nákupům cigaret a zahřívaného tabáku v Polsku přijde o sedm miliard korun a krabička cigaret je v Polsku zhruba o 50 korun levnější.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme