Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

České firmy děsí zdražování energií. Přecházejí na alternativní zdroje a plánují renovace budov

Drtivá většina českých firem se obává zdražování energií, plánují přechod na alternativní zdroje
ČTK
 ČTK

Přibližně 90 procent firem v Česku očekává v příštích pěti letech další zdražování energií, velká část z nich uvažuje o využití alternativních zdrojů energie.

Reklama

Nejčastěji, ve zhruba 38 procentech případů, volí instalaci solárních panelů s akumulací. Zájem je také o digitální systémy měření a řízení spotřeby a výroby elektřiny. Asi třetina tuzemských firem plánuje kvůli úsporám komplexní renovaci své budovy. Vyplývá to z průzkumu společnosti Raiffeisen - Leasing.

FOTOGALERIE: Pozoruhodné budovy světa se solárními panely

Investice do vlastního alternativního zdroje energie jsou podle průzkumu pro firmy stále velmi aktuální. Za nejvhodnější technologii nejčastěji považují střešní solární panely s akumulací. U střešních solárních panelů firmy oceňují především možnost výroby vlastní energie, která může do určité míry pokrýt většinu firemních nákladů na energie. Tento faktor je rozhodující pro 77 procent z nich. Kromě toho oblibu solárních panelů u třetiny firem zvyšuje také možnost prodávat přebytek energie dále do sítě. Asi 15 procent podniků pak využívá energii z panelů také na dobíjení firemních elektromobilů.

V současné době fotovoltaickou elektrárnu vlastní přibližně třetina českých firem a kolem 27 procent z nich plánuje své kapacity ještě navyšovat. Dalších zhruba 41 procent českých firem výstavbu solární elektrárny plánuje.

Jaderná elektrárna Mochovce

Slovenské elektrárne si plácly s Westinghousem ohledně dodávek jaderného paliva

Největší výrobce elektřiny na Slovensku, společnost Slovenské elektrárne, podepsal s americkou firmou Westinghouse smlouvu o dodávce jaderného paliva pro atomové elektrárny na Slovensku. Cílem je diverzifikace dodávek tohoto paliva. Slovensko, kde mají jaderné elektrárny největší podíl na výrobě elektřiny, tak už nebude závislé na dovozu jaderného paliva z Ruska.

Přečíst článek

Společnosti, které se k pořízení fotovoltaiky ještě nerozhodly, odrazují podle průzkumu různé faktory. Většinou jde o otázku návratnosti investice a zdlouhavých povolovacích procesů. Firmy mají zároveň často i nedostatek vlastních financí a dotace jsou pro ně nepřehledné.

Obnovitelné zdroje energií prožívají v posledním roce v Česku boom. V prvním pololetí letošního roku energetici zprovoznili 45 197 fotovoltaických elektráren s celkovým výkonem 487 megawattů (MW). Počet instalovaných zařízení je téměř o čtvrtinu vyšší než za celý loňský rok. Meziročně o 60 procent vzrostl také počet nainstalovaných tepelných čerpadel, kterých technici v pololetí namontovali zhruba 40 tisíc.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme