Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Česká pošta zruší v Praze 35 poboček, v Ostravě 27. Zavírání zasáhne 115 měst a obcí

Česká pošta zruší nejvíce poboček v Praze, Ostravě, Brně a Plzni.
ČTK
 ČTK

Česká pošta zruší nejvíce poboček v Praze, Ostravě, Brně a Plzni. V Praze má ubýt 35 pošt, v Ostravě 27, v Brně a Plzni po 12. Vyplývá to z pracovní verze materiálu pošty, na který jako první upozornily Seznam Zprávy. Mluvčí pošty Matyáš Vitík řekl, že seznam konkrétních rušených poboček podnik zveřejní zřejmě v pátek. Celkově se má v polovině roku uzavřít 300 z 3200 poboček. Návrh snížení počtu provozovaných pošt musí ještě schválit vláda.

Reklama

V dokumentu jsou zmíněna města napříč Českem. Rušení pošt by se mělo týkat 115 měst a obcí. Ve velkých městech, jako je Hradec Králové nebo Olomouc, má ubýt sedm poboček, o pět pošt méně budou mít České Budějovice, Liberec nebo Havířov, v Pardubicích, Karlových Varech, Karviné, Opavě nebo Kladně podnik zavře po čtyřech pobočkách.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že pošta starostům, primátorům a hejtmanům sdělí, které pobočky se budou rušit.

„Slíbil jsem, že starostové budou první, kdo se dozví, která pobočka pošty se u nich bude rušit. A protože dílčí informace unikají do médií, požádal jsem poštu, aby tuto informaci starostům sdělila už dnes,” uvedl Rakušan. Starostové dostanou zprávu do datové schránky. V pondělí pak pošta na tiskové konferenci detailně popíše, jak se výběr rušených poboček uskutečnil.

Podle Rakušana budou zástupci České pošty mluvit s každým starostou, jehož města nebo obce se rušení poboček týká. Pokud narazí na okolnosti, které při rozhodování a uzavření pobočky nebyly známé, mohou rozhodnutí přehodnotit, sdělil ministr. „Např. pokud město má v nějakém území rozsáhlé rozvojové plány. Předpokládám ale, že půjde o výjimečné případy,” uvedl.

Česká pošta

Česká pošta rozdá 1600 zaměstnancům výpovědi

Česká pošta v rámci své transformace zruší některé své pobočky. V této souvislosti dojde i na masivní propouštění pod dohledem odborů. Výpověď dostane 1600 zaměstnanců.

Přečíst článek

Pošta v souvislosti se snižováním počtu poboček rozdá výpovědi zhruba 1600 zaměstnanců ze zhruba 25.000 lidí. S odbory má vedení podniku propuštění projednávat v první polovině dubna. „Považujeme to však jen za další úsporné opatření v řadě, které beze změny systému financování veřejných poštovních služeb nic nevyřeší,” uvedla ve středu předsedkyně největších poštovních odborů Jindřiška Budweiserová.

Lukáš Kovanda: Česká pošta má šanci přestat být černou dírou na peníze

Osm miliard korun na transformaci České pošty? Může se to zdát hodně, ale ty peníze by se měly vrátit, míní ekonom Lukáš Kovanda. Nejde o házení peněz do „černé díry“, na rozdíl od dalšího provozování České pošty v jejím nynějším stavu, píše ve svém komentáři.

Přečíst článek

Pošty se mají rušit ve větších obcích nad 2500 obyvatel, kde je více poboček. Docházková vzdálenost na nejbližší poštu stoupne ze dvou na tři kilometry. Propouštěným zaměstnancům firma nabídne jinou pracovní pozici nebo rekvalifikaci.

Rušením poboček chce pošta snížit ztrátu. Ta za loňský rok dosahuje 1,5 miliardy korun. Pokud by nepřijala úsporná opatření, skončila by letos v insolvenci. Součástí rušení pošt je i zrušení až 2269 pracovních pozic. Z nich je ale část neobsazená, proto pošťáků odejde výrazně méně. Podnik bude také nabízet rekvalifikace nebo jiná místa.

Česká pošta

Transformace České pošty bude stát přes osm miliard

Náklady na transformaci České pošty zřejmě přesáhnou osm miliard korun. Podnik na transformační proces použije státní zdroje, půjčky od bank i prostředky z prodeje nepotřebného majetku. Finanční model transformace by měl být schválený letos na jaře. Po jednání vlády to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Přečíst článek

Tři pobočky mají skončit například v Chrudimi. Starosta František Pilný (ANO) považuje návrh za nehoráznost. Zatím neví, kterých poboček se to bude týkat, ale snížení ze čtyř na jednu je podle něj neudržitelné. „I kdyby zůstala hlavní pošta na Resselově náměstí, nemůže to zvládnout, už teď se tam ve špičce tvoří dlouhé fronty. Další pošta na sídlišti U Stadionu má spádovost asi 8000 obyvatel, pobočka Na Šancích 5000 obyvatel a v Medlešicích 1000 lidí. Na hlavní poště by se zdvojnásobil počet zákazníků, to je mimo její možnosti,” řekl Pilný.

Zrušení poboček je jedním z prvních kroků chystané transformace České pošty. Během dvou let by se měla rozdělit na státní podnik provozující pobočky, které poskytují základní poštovní a finanční služby, a komerční akciovou společnost nabízející balíkové a logistické služby. Celý proces má být hotový v roce 2025 a vyjde na víc než osm miliard korun.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Pobočka pobočky České pošty Ostrava 39 - OC Forum Nová Karolina

Zavření poboček, škrty a vyhazovy prospěly České poště. Ta loni snížila ztrátu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme