Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mrazy úřadovaly. Ovocnáři evidují jedno z největších poškození úrody za posledních sto let

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun
ČTK
 ČTK

Škoda na úrodě ovoce kvůli mrazům přesáhne podle odhadů ovocnářů miliardu korun. Poškozena je většina ovocných stromů v Čechách, mrazy zlikvidovaly téměř 100 procent úrody. Škody na Moravě jsou asi 50 procent, vlivem počasí se tam situace může zhoršit. Ministerstvo zemědělství spustí program s pomocí 70 až 100 milionů korun pro pěstitele ovoce, jeho výši upřesní, v Daminěvsi na Mělnicku to řekli ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík.

Reklama

Podle Ludvíka jde o jedno z největších poškození tuzemské úrody za posledních sto let. Škody jsou natolik zásadní i kvůli tomu, že v předchozích týdnech bylo nadprůměrně teplé počasí a rostliny byly v květu a růstu plodů oproti obvyklé situaci výrazně napřed. Zničeno bylo zhruba 100 tisíc tun ovoce.

„Nás teď vlastně čeká rok a půl nákladů bez jakýchkoli příjmů. Opravdu je to pro nás fatální,“ řekl agronom společnosti SAD Pavel Kašpárek. Dodal, že podnikatelské riziko mají dlouhodobě ve společnosti rozložené například do pěstování různých ovocných druhů. Stromy jsou v různých lokalitách s rozmanitými nadmořskými výškami, ale letos je vlivem počasí úroda zničená plošně. Týká se to třešní, višní, jabloní i hrušní. Společnost má sady v okolí Daminěvsi na Mělnicku.

„My kromě přímé pomoci přes program rizik budeme hledat i cesty provozních podpor, úvěrů,“ uvedl Výborný. Kromě zajištění péče o sady potřebují ovocnáři peníze na udržení zaměstnanců, i když letos nebudou mít tržby z prodeje ovoce. Ovocnáři nemají na rozdíl od jiných podnikatelských oborů možnost ochránit se pojištěním pro případ poškození mrazem, jedná se o nepojistitelné riziko. Zásadní je tedy podle Ludvíka zajištění, aby podniky, včetně těch malých, vydržely do příštího roku, a to právě i s pomocí případných provozních úvěrů. „Určitě není naší ambicí, aby byly nahrazeny všechny škody,“ dodal Ludvík.

Krizový program pro mimořádné události v zemědělství připravil v roce 2016 tehdejší ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Zemědělcům pomohl už v letech 2016, 2017 a 2019. Podle Výborného je notifikovaný, tudíž nyní nebude třeba složité administrativní spuštění.

Mrazy postihly i pěstitele drobného ovoce, například jahod. „I tam budou škody v řádu desítek procent,“ doplnil ministr zemědělství. A například na vinicích na Mělnicku činí škody 100 procent. Na Kutnohorsku a na Moravě jsou to zatím desítky procent.

Kolik stojí důstojný život v Česku?

Kolik stojí důstojný život v Česku? Experti to spočítali a většina na to nedosáhne

Minimální důstojná mzda za práci na plný úvazek tak, aby pokryla potřeby dospělého s dítětem, volný čas i menší spoření, by měla v Česku za loňský rok činit 45 573 korun hrubého. Pod touto částkou bylo 67 procent zaměstnanců.

Přečíst článek

Doplňky stravy

Biohacking: Jak vybrat doplňky stravy a které prioritně užívat

Vybrat funkční doplňky stravy není zas taková věda. Stačí se držet doporučení ze seriálu Biohacking, který pravidelně vychází na newstream.cz.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Mrazy poškodily většinu úrody v Česku

Dalibor Martínek: Pořád dokola. Ovocnářům to zmrzlo, ministr zaplatí. Za naše peníze. Proč?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme