Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Britský ropný gigant BP má kvůli odchodu z Ruska rekordní čtvrtletní ztrátu

Britský energetický gigant BP
Mike Mozart / Creative Commons / CC BY 2.0
 ČTK

Britský energetický gigant BP v prvním čtvrtletí vykázal rekordní ztrátu 20,4 miliardy dolarů (asi 480 miliard korun) po zisku 4,7 miliardy dolarů před rokem. Firma uvedla, že zaúčtovala rozsáhlé odpisy související s odchodem z Ruska. Zisk bez zahrnutí mimořádných položek ale prudce vzrostl, a to na 6,2 miliardy z 2,6 miliardy dolarů před rokem. Dosáhl tak maxima od roku 2008 a výrazně překonal očekávání analytiků, kteří jej podle společnosti Refinitiv odhadovali na 4,5 miliardy dolarů.

Reklama

Akcie podniku v reakci na výsledkovou zprávu posilovaly, krátce po poledni přidávaly více než dvě procenta. Od začátku letošního roku tak jejich cena vzrostla už o více než 20 procent.

Celkové tržby firma v prvním čtvrtletí meziročně zvýšila o více než 40 procent na 51,2 miliardy dolarů, za jejich růstem stály vyšší ceny ropy a zemního plynu. Podnik ale vykázal mimořádné náklady 25,5 miliardy dolarů v souvislosti s opuštěním aktivit v Rusku.

„Naše únorové rozhodnutí zbavit se podílu v ruské ropné společnosti Rosněfť vedlo k výrazným nepeněžním nákladům,“ uvedl šéf podniku Bernard Looney. „Naše strategie se tím ale nezměnila,“ dodal.

Jerome Powell, šéf Fed

Fed rozpoutá úrokovou bitvu, kterou odnese zejména Itálie. A nejspíš i Češi

Již tuto středu večer středoevropského času vystoupí šéf americké centrální banky Jerome Powell a oznámí, jaká opatření nachystal Fed v boji proti dramaticky rostoucí inflaci. Očekává se, že základní sazba půjde nahoru o 0,5 procenta v květnu a o další půlprocento v červnu. Tím se výrazně rozevřou nůžky mezi americkými úroky a evropskými. A to bude velký problém pro ECB a její šéfku Christine Lagardeovou.

Přečíst článek

Společnost BP krátce po začátku ruské invaze na Ukrajinu oznámila, že se zbaví svého pětinového podílu v největší ruské ropné firmě Rosněfť. Rozhodla se také ukončit obchodování s ruskou ropou. „Rozhodnutí opustit Rusko jsme učinili během 96 hodin od začátku invaze a dnes vidíme finanční důsledky tohoto rozhodnutí,“ upozornil Looney.

Firma rovněž oznámila, že hodlá do konce roku 2030 investovat 18 miliard liber (zhruba 530 miliard korun) do britského energetického systému. Britský ministr financí Rishi Sunak minulý týden upozornil, že uvažuje o dodatečném zdanění ropného a plynárenského sektoru v případě, že toto odvětví nebude dostatečně investovat své zisky do zabezpečení domácích dodávek energie.

ropovod Družba, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Česku hrozí, že ruskou ropu nenahradí hned. Náhradní ropovod nemá dost kapacity

Česká republika může mít problém s úplným zajištěním dodávek nahrazujících ruskou ropu. O embargu na ni v těchto dnech jednají státy EU. Pokud by došlo na plné embargo ze strany EU, Česko by se muselo obejít bez dodávek ruské ropy. Ta představuje zhruba polovinu veškeré ropy dovážené do ČR.

Přečíst článek

zelená nafta

Česko končí s biosložkou v palivech, rozhodla sněmovna

Povinné přimíchávání biosložky do motorové nafty a benzinu zřejmě od letošního července skončí. Omezí se i okruh vozidel, za která se musí platit silniční daň. Zaměstnanci, kteří můžou k soukromým účelům využívat služební nízkoemisní vozidla, například elektromobily, by se měli dočkat daňového zvýhodnění. Počítá s tím vládní předloha, kterou ve středu ve zrychleném režimu v prvním čtení schválila sněmovna.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Elektrárna, ilustrační foto

Spotřeba energií ve světě je na úrovni před pandemií. Uhlí se spálilo nejvíce za osm let

Přečíst článek
Ekologičtí aktivisté

Energetičtí obři zelenají, svět ale čistší nebude. O jejich „špinavý“ byznys se perou jiní

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme