Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Britský fond CVC za miliardy získal minoritu v Babišově síti klinik FutureLife

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO
ČTK

Britský investiční fond CVC získal podíl ve společnosti FutureLife, která je členem skupiny Hartenberg ze svěřenského fondu expremiéra Andreje Babiše (ANO) a zaměřuje se na asistovanou reprodukci. Cenu transakce firma nezveřejnila. Týdeník Hrot dříve uvedl, že fond získá v síti reprodukčních klinik těsnou minoritu a transakce celou firmu ohodnotí v přepočtu na asi osm miliard korun.

Reklama

Těsně přes 50 procent podílu si ponechá tuzemský Hartenberg Capital společně s některými lékaři a zakladateli klinik. Hartenberg spoluvlastní a řídí Jozef Janov, ve skupině ale hospodaří zejména s penězi z Babišových svěřenských fondů. Vstup fondu CVC do FutureLife označil Týdeník Hrot za obchod, který české zdravotnictví nepamatuje.

Fond CVC měl podle informací Hrotu ocenit FutureLife dvouciferným násobkem zisku EBITDA (provozní zisk před odpisy a úroky). Ten sice majitelé oficiálně nekomentují, ale podle odhadů z trhu přesahuje 25 milionů eur. Prodej podílu CVC by tak měl ohodnotit celou firmu v přepočtu na více než osm miliard korun.

Andrej Babiš, poslanec

Rekordní obchod. Babišovy kliniky získají miliony od britských investorů

Tak velký obchod české zdravotnictví nepamatuje. Podíl ve skupině FutureLife, evropské dvojce v reprodukční medicíně, získá britský superfond CVC. Zaplatí miliardy.

Přečíst článek

Společnost FutureLife se sídlem v Praze je předním evropským poskytovatelem zdravotních služeb v asistované reprodukci a lékařské genetice. FutureLife působí na osmi evropských trzích včetně České republiky, Slovenska, Irska, Nizozemska, Finska, Rumunska, Estonska a Spojeného království. Na 42 klinikách po celé Evropě ročně provede více než 39 tisíc cyklů umělého oplodnění. Také poskytuje další služby v oblasti laboratorní diagnostiky, navazujících operačních zákroků včetně doplňkové biologické léčby.

„Partnerství se společností CVC pro nás bude začátkem nové etapy růstu. Vývoj společnosti FutureLife je výjimečným příběhem. V rychlém sledu jsme vybudovali síť v osmi evropských zemích a náš model partnerství se silnou autonomií klinik oslovuje mnoho lékařů a partnerů. Nyní již přemýšlíme o vytvoření globální firmy,“ řekl výkonný ředitel FutureLife Matěj Stejskal. FutureLife v Česku provozuje například kliniky Iscare, Gennet či Reprofit.

Asistovaná reprodukce se podle něj nachází v přelomové fázi svého rozvoje. „Další výzvou pro nás je harmonizace postupů mezi našimi klinikami a větší organický růst. Pevně věřím, že společnost CVC je díky svým velkým zkušenostem v oblasti zdravotnictví tím správným partnerem pro tuto etapu našeho rozvoje,“ řekl Stejskal.

Igor Mesenský, šéf M&A v KPMG

Igor Mesenský: Trh přeje prodávajícím. S čímkoli vyjdeme, máme desítky zájemců

Na trhu fúzí a akvizic, tedy prodejů firem, je letos živo. Zájemců je dostatek, trh je prodávajících, říká šéf fúzí a akvizic KPMG Igor Mesenský. Hodně nakupují bohatí Češi skrze family office či fondy kvalifikovaných investorů. Atraktivní jsou výrobci stavebních materiálů, sklady a výrobní firmy. Chladnější zájem je o automotive, hotely a kancelářské budovy.

Přečíst článek

Management společnosti má podle řídícího partnera Hartenberg Janova velmi ambiciózní plán rozvoje, který počítá s organickým i akvizičním růstem. „Proto se domníváme, že v této fázi rozvoje společnosti a potenciálu, který rozdrobený trh nabízí, je ten správný čas přijmout nového partnera, který by s námi společnost dále rozvíjel. Věříme, že CVC je tím vhodným partnerem, s nímž můžeme urychlit dosažení našeho cíle, tedy stát se největším poskytovatelem zdravotní péče v oblasti léčby neplodnosti a péče o ženu na světě,“ řekl Janov.

CVC je přední soukromá kapitálová a investiční poradenská společnost se sítí 25 poboček v Evropě, Asii a USA, která spravuje aktiva v hodnotě přibližně 125 miliard amerických dolarů (asi 2,8 bilionu korun). Fondy, které CVC spravuje nebo jimž poskytuje poradenství, investují do více než 100 společností po celém světě, jejichž celkový roční obrat přesahuje 100 miliard dolarů (2,2 bilionu korun) a které zaměstnávají více než 450 tisíc lidí.

Hartenberg Holding je společností zaměřenou na investice do aktiv v regionu střední Evropy, především v České republice, na Slovensku a v Polsku. Hartenberg působí ve společnostech jako dlouhodobý investor. Podniká zejména ve zdravotnictví, e-commerce, retailu, FMCG a nemovitostech. Hodnota portfolia přesahuje 500 milionů eur (12,6 miliardy korun). Skupina zaměstnává více než 4,5 tisíce lidí.

Logistický Park Nošovice

Američané koupili haly na Ostravsku za 150 milionů eur

Pět skladových a výrobních hal situovaných ve dvou logistických parcích na Ostravsku má nového vlastníka. Společnost EQT Exeter nemovitost získala za 150 milionů eur.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme