Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rekordní obchod. Babišovy kliniky získají miliony od britských investorů

Andrej Babiš, poslanec
ČTK
 Hrot

Tak velký obchod české zdravotnictví nepamatuje. Podíl ve skupině FutureLife, evropské dvojce v reprodukční medicíně, získá britský superfond CVC. Zaplatí miliardy.

Reklama

Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů týdeníku Hrot, které jsou blízko transakci, může být rekordní obchod dotažen ještě do konce tohoto týdne. Jeden z největších investičních fondů světa by měl ve skupině FutureLife získat těsnou minoritu. Naopak jen těsně přes padesát procent si ponechá tuzemský Hartenberg Capital společně s některými lékaři a zakladateli klinik, s nimiž od začátku evropského obra v oboru IVF budují. Hartenberg spoluvlastní a řídí finančník Jozef Janov, ve skupině ale hospodaří zejména s penězi ze svěřenských fondů expremiéra Andreje Babiše. 

Spekulace o tom, že se prodej podílu ve FutureLifu chystá, přinesl před několika týdny deník E15. Zatím ale oficiálně obchod ani jedna ze stran nepotvrdila. 

Martin Cígler

Budoucí miliardář Cígler: Vizi prodat firmu nemám, zajímavé nabídce bych se ale nebránil

Hned po sametové revoluci začal Martin Cígler podnikat, vytvořil svůj první účetní program pro firmy. Nyní je společnost Solitea, kterou založil a vede ji, hegemonem podnikového software ve střední Evropě. A dál roste. Její programy využívá přes čtvrt milionu firem v Česku, na Slovensku, v Rakousku, Slovinsku a dalších zemích. Solitea v posledních letech kupuje ve spojení s investiční skupinou Sandberg jednu firmu za druhou a zvětšuje svůj dosah. Má Dotykačku, iDoklad a dalších víc než třicet produktů. Už kolem ní začaly kroužit nadnárodní IT koncerny. Cígler má našlápnuto stát se jedním z nejbohatších lidí v Česku.

Přečíst článek

„Nezlobte se, ale tuto informaci nemohu komentovat,“ uvedl na přímý dotaz týdeníku Hrot Jozef Janov, šéf a spolumajitel Hartenberg Capital. Vyjadřovat se nechtěli ani zástupci CVC. 

Nicméně to, že dotažení obchodu je otázkou hodin, maximálně dnů, potvrzují někteří insideři z trhu a poradci blízcí transakci. Ostatně na něm „vyšívají“ týmy E&Y, PwC, investiční banka Lincoln International a právníci z White & Case.

Obchod má mít úctyhodné parametry. Britové údajně ocení FutureLife dvouciferným násobkem zisku EBITDA (provozní zisk před odpisy a úroky). Ten sice majitelé oficiálně nekomentují, ale podle odhadů z trhu přesahuje 25 milionů eur. Prodej podílu CVC by tak měl ohodnotit celou firmu v přepočtu na více než osm miliard korun. Pokud by se vše stihlo ještě letos, operace by se tak zařadila mezi desítku největších tuzemských akvizic v letošním roce a jednu z největších v oblasti zdravotnictví v novodobé historii země. 

Michal Šnobr

Michal Šnobr: Jsem investor, akcionář, hoteliér, zemědělec i fanda Lega

Známý aktivistický akcionář firmy ČEZ Michal Šnobr v červenci prodá svůj herní řetězec JRC Czech. Jde prý trochu konsolidovat své rozkročení - chce se soustředit na rozvoj Amenity Resorts a návazný byznys včetně farem a současně se aktivněji vrátí i na kapitálové trhy. A s větším kapitálem. „Přichází správná doba,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Zdravotnická skupina FutureLife, pod kterou Hartenberg své zdravotnické firmy koncentruje, už nyní kromě Česka a Slovenska působí také v Irsku, Velké Británii, Rumunsku, Finsku, Estonsku a rovněž v Nizozemsku, kde v listopadu koupila společnost Nij Group, předního hráče v asistované reprodukci v zemi tulipánů. V Česku provozuje moderní soukromou nemocnici ve Vysočanech a známé kliniky jako Iscare, Gennet či brněnský Reprofit. Skupina FutureLife letos očekává tržby přes 180 milionů eur.

Vstup CVC má Janovovi a spol. pomoci s další expanzí, zejména do Spojených států a Kanady. Reputačně mu také pomůže částečně odstínit ne zrovna líbivou nálepku Babišova projektu. 

Přední světový investiční hráč o velikosti 165 miliard dolarů se sídlem v centru Londýna není v Česku žádným nováčkem. V domácích kruzích proslul zejména jako významný zahraniční investor v antivirovém šampionovi Avast. Poslední části svého původně asi třetinového podílu se zbavil už na konci roku 2019. Ale byl to právě londýnský fond, který v roce 2014 vystřelil Avast mezi firmy s hodnotou přes miliardu dolarů, a výrazně mu tak pomohl s globálním růstem, který vyvrcholil v roce 2018 vstupem na londýnskou burzu.

Lubomír Lízal, ředitel Expobank CZ

Lubomír Lízal: Vysoká inflace pomůže vládě s dluhem, ale jen chvilku

Nízké úrokové sazby jsou špatné pro finanční sektor, teď to bude pro zisky bank a pojišťoven lepší. Centrální banka chce utnout inflační očekávání, která jdou hlavně přes mzdy, říká ex-centrální bankéř a šéf české pobočky Expobank Lubomír Lízal. Banka aktuálně hledá kupce.  

Přečíst článek

Zhruba před deseti lety vlastnil také Pivovary Staropramen, které začlenil do skupiny StarBev, již o několik let později prodal americké pivovarnické skupině Molson Coors.  

Jméno fondu CVC Capital Partners bylo před několika lety spojováno také s výrobcem zdravotnických lůžek Linet, o něhož se – byť nakonec neúspěšně – ucházel. Podle některých informací byl na spadnutí také vstup CVC do loterijní skupiny Karla Komárka Sazka Group nebo do dvojky ve sportovním sázení, skupiny Fortuna Entertainment Group.

Letos lucemburská dcera CVC vstoupila do britského výrobce destilátů Stock Spirits Group, který má také velmi silnou českou nohu v podobě plzeňské skupiny Stock. V neposlední řadě je českou stopou ve fondu rovněž mladý investiční bankéř Jakub Čanda, který se v poměrně útlém věku prosadil do vedení firmy v Londýně a dnes patří mezi šéfy CVC pro region střední a východní Evropy. Právě on byl údajně společně s Janovem jedním z hybatelů rekordního obchodu.

Více čtěte v týdeníku Hrot.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme