Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rok úvěrů. Loni se rekordně zadlužily firmy i domácnosti

Peníze, ilustrační foto
Pixabay

Loňský rok byl rekordní nejen u úvěrů na bydlení, ale také u nových spotřebitelských úvěrů a firemních úvěrů. Jedním z důvodů byly nízké úroky, které ke konci roku začaly růst. K silnější dynamice u firemních úvěrů přispěly i podpůrné covidové programy, upozornil hlavní analytik České bankovní asociace Jakub Seidler.

Reklama

Objem spotřebitelských úvěrů dosáhl 91 miliard korun, což je proti roku 2020 pětinový nárůst. Rekordní objem byl i u úvěrů nefinančním podnikům, kde se přiblížil 650 miliardám korun. V dosud rekordním roce 2015 nepřesáhl 500 miliard korun.

U spotřebitelských úvěrů jde podle analytika o vyšší objemy, než banky poskytly v předcovidových letech. Dopad zvyšování úrokových sazeb České národní banky do sazeb spotřebitelských úvěrů byl doposud mírnější, jelikož zde dopad tlumí prostor ve snižování marží, které jsou u těchto typů úvěru vyšší. Průměrná sazba se tak ke konci roku pohybovala o desetinu procenta nad úrovni z počátku roku 2021. Na konci roku činila osm procent, uvedl hlavní analytik České bankovní asociace Jakub Seidler.

K silnější dynamice firemních úvěrů přispěly i podpůrné covidové programy, dodal Seidler. Ty od svého začátku po vypuknutí pandemie do konce roku 2021 činily přes 72 miliard korun, nicméně v samotném roce 2021 přispěly 31 miliardami korun. Zatímco průměrná úroková sazba u nových podnikových úvěrů byla zkraje loňského roku 1,5 procenta, na konci roku se dostala k hranici 4,5 procenta. Mírně nižší byla u úvěrů nad 30 milionů korun, případně úvěrů s delší fixací, podotkl.

Celkový objem nových úvěrů poskytnutých v loňském roce a případný úvěrový impuls byl tak loni rekordní a přiblížil se 19 procentům hrubého domácího produktu (HDP). V letech před pandemií se pohyboval mezi 12 a 13 procenty HDP. „Část tohoto impulsu však uvidíme patrně ještě letos, a to u úvěrů na bydlení,“ připomněl Seidler.

Raiffeisenbank

Dobrý rok pro Raiffeisenbank. Zisk jí stoupl o víc než 100 procent na 4,7 miliardy korun

Rok 2021 byl pro Raiffeisenbank rušný. Po akvizici Equa bank a Akcenty zvládla navzdory pandemii integrovat jejich zaměstnance i klienty a přitom zvýšit čistý zisk meziročně o 119 procent na na 4,69 miliardy korun, uvedla banka.

Přečíst článek

V letošním roce budou lidé stále čerpat vysoký počet úvěrů, které byly schváleny ještě v loňském roce. U podnikových úvěrů začíná být více patrná preference úvěrů v cizích měnách, což pravděpodobně souvisí s růstem korunových úrokových sazeb a větším zájmem firem o eurové financování, poznamenal Seidler.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

V Číně vyšetřují velkou stínovou banku, která půjčovala miliardy realitním firmám

V Číně vyšetřují velkou stínovou banku, která půjčovala miliardy realitním firmám

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme