Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dobrý rok pro Raiffeisenbank. Zisk jí stoupl o víc než 100 procent na 4,7 miliardy korun

Raiffeisenbank
Dušan Kütner / Newstream

Rok 2021 byl pro Raiffeisenbank rušný. Po akvizici Equa bank a Akcenty zvládla navzdory pandemii integrovat jejich zaměstnance i klienty a přitom zvýšit čistý zisk meziročně o 119 procent na na 4,69 miliardy korun, uvedla banka.

Reklama

Raiffeisenbank v České republice v roce 2021 stoupl čistý zisk meziročně o 119 procent na 4,69 miliardy korun. Aktiva banky vzrostla o čtvrtinu (24 procent) na 511 miliard korun.

Objem poskytnutých úvěrů klientům banky loni meziročně stoupl o 5,3 procenta na 262 miliard korun. Objem přijatých vkladů od klientů se zvýšil o 25,5 procenta na 420 miliard korun. Růst táhly hlavně zvyšující se zůstatky na běžných a spořicích účtech zejména u domácností, čemuž z velké části přispělo převzetí klientů z ING Bank. U firem byl největší nárůst u termínovaných vkladů.

Radomír Lapčík, zakladatel a člen představenstva Trinity Bank a holdingu SAB Finance

SAB Finance miliardáře Lapčíka vydělala rekordních 200 milionů. I díky posilující koruně

Společnost SAB Finance dosáhla v roce 2021 rekordních výsledků. Zisk před zdaněním a auditem se zvýšil o téměř 39 procent na 200 milionů korun. Výrazný nárůst ziskovosti zaznamenaly v rámci skupiny i česká Trinity Bank a FCM Bank na Maltě.

Přečíst článek

„Od začátku roku 2021, kdy jsme v rozmezí několika týdnů oznámili akvizici Equa bank, koupi Akcenty i zajištění služeb pro klienty ING, jsme se museli soustředit na integraci klientů i zaměstnanců do Raiffeisenbank. S ohledem na pandemii covidu šlo o nelehký úkol, ať již z pohledu zajištění kapacit či z pohledu manažerského řízení. Nicméně výsledky jasně ukazují, že jsme tento náročný úkol v loňském roce zvládli,“ komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisenbank Igor Vida.

Provozní výnosy banky vzrostly o 16,5 procenta na 12,18 miliardy korun. Čisté úrokové výnosy banky vzrostly o 5,6 procenta na 7,65 miliardy korun. Tento nárůst způsobil zejména pohyb tržních sazeb, které rostou v reakci na kroky centrální banky. Čisté výnosy z poplatků a provizí vzrostly o 21,1 procenta na 3,54 miliardy korun. Ostatní výnosy a náklady banky, které zahrnují mimo jiné zisk nebo ztrátu z operací na finančních trzích a výnosy z dividend, dosáhly 735,6 milionu korun, což je zlepšení o 601,9 milionu korun.

Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Nakupujte české koruny, nejlépe za ty švédské, radí Goldman Sachs

Česká měna v úterý uzavřela vůči švédské koruně na nejsilnější úrovni v historii. Koruně pomohla lepší než očekávaná čísla k výkonu tuzemské ekonomiky v loňském roce.

Přečíst článek

Provozní náklady Raiffeisenbank ve výši 6,4 miliardy korun se v meziročním srovnání zvýšily o 2,2 procenta. Tento nárůst způsobily především integrační náklady v IT a poradenství. Raiffeisenbank poskytuje v České republice bankovní služby od roku 1993. Majoritním akcionářem je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International.

Z ostatních velkých bank zveřejnila loňské výsledky zatím jen česká a slovenská UniCredit Bank, které vzrostl zisk o 39,1 procenta na 6,62 miliardy korun.

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Zisk české Raiffeisenbank v prvním kvartálu propadl, rostly jí úvěry i vklady

Zisk české Raiffeisenbank v prvním kvartálu propadl. Růst úvěrů a vkladů nepomohl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme