Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Konference Apple: Sázka na wellness, zdraví a chytré auto

Apple CEO Tim Cook
ČTK/AP
Stanislav Šulc

Přední vývojáři společnosti Apple představili celou řadu vylepšení zejména v softwarové oblasti. Razantně se promění operační systémy všech klíčových zařízení, největší proměnou však projdou tablety iPad. Nejzajímavější novinky však Apple představil v segmentu zdraví a také v propojení s automobilem. 

Reklama

Technologický gigant Apple dlouhodobě sází na propojení high endové technologie a zákaznické zkušenosti. To ostatně byla vždy filosofie jednoho ze zakladatelů Applu Steva Jobse a tým vedený Timem Cookem na to v posledních letech čím dál lépe navazuje. 

Potvrdila to také jarní prezentace, která se tradičně věnuje zejména softwarovým inovacím, zatímco podzim přichází s vylepšením hardwarovými. To ctila i letošní konference, která je dostupná i online. Co přinesla? 

WWDC 2022 - June 6

Apple připravil nové verze prakticky všech operačních systémů, tedy iOS (iPhony), Watch OS (Apple Watch), Mac OS (laptopy) a iPad OS (tablety). Hlavním principem přitom je slazení operačních systémů s novými generacemi čipů Apple M1 a nově představenými M2, které budou pohánět příští generace zařízení s logem nakousnutého jablka. 

Zdraví především 

Přes celou řadu novinek věnovaných zejména sdílení nejrůznějšího obsahu přímo v rámci nativních aplikací se nejzajímavější inovace odehrávají v segmentu zdraví. Apple nejpozději s uvedením Apple Watch správně chápe cenu, kterou můžou jeho technologie pro uživatele mít, a představil celý balík novinek ve fitness aplikacích. Ty navíc budou nově dostupné také uživatelům telefonu a nebude tak již nutné nosit Apple Watch. 

Vůbec nejcennější novinkou zejména pro starší uživatele či lidi s chronickými nemocemi se však pravděpodobně stanou aplikace věnované lékům. Apple umožní vytvoření osobního profilu s možností nastavení upozornění na aplikaci léků. A co je možná ještě důležitější: jednotlivé léky prožene svou databází a upozorní na případné kontradikce mezi jednotlivými medikamenty. Na komplikace spojené se špatně míchanými léky totiž umírá stále více lidí. 

Burza, ilustrační foto

Technologické akcie se topí v nejdelší sérii ztrát od splasknutí dotcom bubliny

Technologické akcie mají za sebou nejdelší ztrátovou sérii od splasknutí internetové bubliny v roce 2001. Klesají již sedm týdnů v řadě, píše CNBC. Akcie velkých společností, měřeno indexem Dow Jones, klesají již osm týdnů po sobě. To je nejdéle od roku 1932, tedy blízko vrcholu Velké hospodářské krize.

Přečíst článek

Tradičně však není zcela jisté, zda tyto služby (či alespoň některá z nich) budou dostupné ve všech zemích včetně České republiky. 

Apple ovládne auta 

Druhý balík zásadních novinek pak nabídne stále oblíbenější Car Play. Jedná se o systém propojení iPhonu s automobily, které nabízí téměř každé novější vozidlo včetně škodovek. Po zapnutí Car Play se nativní displej automobilu proměnil v novou obrazovku telefonu, která nabízela možnost využívat celou řadu aplikací. 

Apple už není nejhodnotnější firmou na světě. Předstihl ho saudský ropný gigant

Apple už není nejhodnotnější firmou na světě. Předstihl ho saudský ropný gigant

Apple už není nejhodnotnější veřejně obchodovanou firmou. Kvůli strmému propadu akcií technologických gigantů v posledním týdnu ho na prvním místě vystřídala saúdskoarabská státní ropná společnost Saudi Aramco, upozorňuje server CNBC.

Přečíst článek

Nyní se však Apple rozhodl ještě daleko více vrůst do užívání automobilu. Při aktivním Car Play tak řidič či spolujezdec bude moci vedle mobilních aplikací moci ovládat některé prvky automobilu, například klimatizaci nebo navigaci propojenou se systémem Apple Home. Jednoduchý příklad: z auta otevřete garážová vrata, aniž byste museli hledat samostatný klíč. Navíc Apple nabídne řidičům možnost využívat jím navržené skiny tachometrů, které vedle tradičních ukazatelů nabídnou například widget kalendáře. 

Přední světové automobilky podle Applu začnou tuto novou verzi Car Play nabízet ve vozidlech od příštího roku.  

Pacientská aplikace (Patient App)

Telemedicína je trend. Nová aplikace pomáhá předejít srdeční zástavě

Digitalizace medicíny může zdravotnímu systému ušetřit významné prostředky. A přínosná je i pro zdraví pacientů. Telemedicína a monitoring pacientů „na dálku“ jsou trendy, které mohou včas zachraňovat životy.

Přečíst článek

Bill Gates během Global Investment Summit v Londýně 19. října 2021

Softwarový magnát Gates prodal za miliardu dolarů akcie kanadské železnice

Jméno zakladatele Microsoftu a čtvrtého nejbohatšího obyvatele zeměkoule Billa Gatese je spojováno zejména s počítačovými technologiemi. Vydělat ale umí i jinak – nyní například za 940 milionů dolarů (asi 22,4 miliardy korun) prodal většinu svých akcií v kanadské železniční společnosti CN Rail, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme