Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Aplikace Meddi podnikatele Jiřího Peciny nabízí měření tlaku pomocí mobilu

Měření tlaku pomocí mobilního telefonu
Meddi
 nst
nst

Česká telemedicínská platforma Meddi, kterou v roce 2016 založili manželé Pecinovi, přináší světově unikátní možnost měření krevního tlaku za využití mobilního telefonu a jeho kamery. Chytré hodinky ani prstýnky krevní tlak zatím změřit neumí.

Reklama

Zní to spíš jako sci-fi než skutečnost, přesto původem brněnská, ale nyní již globální aplikace Meddi nabízí možnost změřit si tlak pomocí mobilního telefonu. Neinvazivní měření probíhá́ jednoduše, stačí na sebe po dobu jedné minuty namířit fotoaparát chytrého telefonu. Unikátní technologie analyzuje video obraz vašeho obličeje a s pomocí umělé inteligence a algoritmů hlubokého učení z nasnímaných signálů uvedené parametry stanoví.

„Mobilní telefon má dnes doslova každý a nyní ho může využít i k monitoringu základních zdravotních parametrů. To je důležité nejen pro lidi, kteří se již s diagnózu jako například vysokým krevním tlakem léčí, ale také pro prevenci a včasné odhalení možných zdravotních problémů,“ vysvětluje zakladatel společnosti Meddi Jiří Pecina.

Vývar

Biohacking: Pořádný vývar z kostí a kůže dodá tělu glycin. Ten chrání svaly i střeva

Glycin zpomaluje stárnutí organismu. Oddaluje degeneraci svalů a kloubů a pomáhá také při nemocech střeva, jako je Crohnova choroba či syndrom dráždivého tračníku.

Přečíst článek

Lepší než chytré hodinky

Kromě krevního tlaku dokáže Meddi BioScan stanovit také hodnoty jako saturace krve kyslíkem, dechovou a tepovou frekvenci, variabilitu srdeční frekvence a úroveň duševního stresu. V průběhu roku přibudou ještě další parametry.

Plánujeme rozšíření funkce Meddi BioScan o stanovení hladiny cholesterolu, hemoglobinu a glykovaného hemoglobinu, tedy laicky řečeno průměr hladiny cukru v krvi za poslední tři měsíce. V současné době tyto funkce testujeme,“ vysvětluje Jiří Pecina.

Chcete žít déle a kvalitněji? Sledujte seriál Biohacking o zdravém životním stylu.

V České republice trpí hypertenzí, tedy vysokým krevním tlakem, přibližně třetina obyvatel ve věkové skupině 25–60 let. U vyšší věkové kategorie toto číslo ještě narůstá. U devadesáti procent hypertoniků je za tuto diagnózu zodpovědný mimo dědičné predispozice především nezdravý životní styl. Základem léčby jsou u všech pacientů režimová opatření vedoucí ke snaze zlepšit životní styl. U většiny nemocných je však k dosažení normálních hodnot krevního tlaku potřebná také medikamentózní léčba, a hlavně pravidelná měření.

Maso s chřestem

Biohacking: Aminokyselina threonin je základem imunity. A také zdravých kloubů

V seriálu Biohacking pokračujeme v představování klíčových aminokyselin, které jsou základní stavební látkou lidského těla. Threonin zajišťuje celou řadu důležitých funkcí, zejména imunitního systému, ale také zdravého fungování jater, kloubů či kůže.

Přečíst článek

Stamilionová sázka

Jiří Pecina začal vyvíjet aplikaci pro telemedicínu v roce 2016 po návratu z USA. Aplikace Meddi Hub nyní nabízí spojení s doktorem v režimu 24/7, videohovory, chat, sdílení lékařských zpráv a dalších dokumentů a během vteřiny zvládne provést několik desítek tisíc zašifrovaných hovorů naráz. Navíc vždy hovoříte přímo s lékařem či lékařkou, a to max do 30 minut.

Původní investice byla 250 milionů korun a od té doby investujeme úplně všechny peníze, které Meddi vydělává. V loňském roce šlo do vývoje a expanze 60 milionů korun, letos dalších přibližně 90 milionů,“ prozradil vloni pro magazín Forbes Pecina, kolik jej vývoj aplikace stál. Pecina vybudoval společnost Eurocar, která se po roce 2000 stala druhým největším prodejcem automobilů v České republice. Svůj podíl prodal v roce 2008 společnosti WOOD & Company. Poté postupně finančně vstoupil do několika projektů v USA i v Evropě.

Fitness - ilustrační snímek

Biohacking: Kulturisté je znají nejlépe. Aminokyseliny BCAA ale potřebujeme všichni

Aminokyseliny známé pod zkratkou BCAA patří vůbec k prvním potravinovým doplňkům nového typu. Dlouhá léta je využívají kulturisté a sportovci na podporu růstu svalové hmoty. V posledních letech však vědci poukazují na to, že vyšší míra těchto aminokyselin v těle může mít souvislost s rostoucí hrozbou celé řady chorob. I tak ale tyto aminokyseliny všichni potřebujeme.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme