Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americká farmaceutická firma Eli Lilly koupí za 1,9 miliardy dolarů Versanis

El Lily
ČTK
 ČTK

Americká farmaceutická společnost Eli Lilly koupí soukromého vývojáře léků Versanis až za 1,93 miliardy dolarů (40,9 miliardy korun). Posílí tak svoji nabídku léků na obezitu. Společnost to uvedla v prohlášení.

Reklama

Roste poptávka po přípravcích na hubnutí

Dohoda přichází v souvislosti s rostoucí poptávkou po přípravcích na hubnutí. Trh s těmito přípravky by měl v příštích deseti letech vzrůst až na 100 miliard dolarů, domnívají se analytici a pracovníci z oboru.

Hlavním přípravkem firmy Versanis je bimagrumab, který je ve střední fázi studie jako samostatného přípravku i jako přípravku pro kombinaci s lékem Wegovy nebo semaglutide firmy Novo Nordisk pro dospělé s nadváhou nebo obezitou.

Wegovy patří k třídě léků známé jako inkretiny. Je navržen tak, aby pomohl regulovat hladinu cukru v krvi, zpomalil vyprazdňování žaludku a snížil chuť k jídlu. Bimagrumab pak působí přímo na tukové buňky, aniž by snižoval chuť k jídlu a vyvolával úbytek svalové hmoty. Kombinace inkretinů s bimagrumabem má potenciál dále snižovat tukovou hmotu při současném zachování svalové hmoty, a podle firmy tak může pomoci k lepším výsledků u lidí s obezitou a komplikacemi spojenými s obezitou.

Withanie snodárná neboli Ašvaganda

Biohacking: Lepší než antidepresiva? Léčebné účinky byliny ašvagandy již potvrzují i vědci

Ašvaganda je v sanskrtu název pro tradiční bylinu používanou v ajurvédské medicíně, která se latinsky jmenuje Withania somnifera, česky pak Withanie snodárná. Několik desetiletí je již známá i v západní kultuře a za ta léta byla podrobena řadě studií. Výsledek? Bylina pomáhá zlepšit celou řadu neduhů.

Přečíst článek

Eli Lilly pracuje na několika přípravcích pro snížení hmotnosti. Její kandidátský lék retatrutid se podává injekčně a prokázal, že po 48 týdnech způsobil snížení hmotnosti až o 24,2 procenta, napsala agentura Reuters.

Ženšen pomáhá na spoustu neduhů

Biohacking: Ženšen léčí téměř vše. Prospívá lidem s alzheimerem i ADHD

Ženšen je velmi známá bylina, používaná po staletí v Asii a Severní Americe a má poměrně dlouhou tradici i v západní kultuře. První zmínky o jeho používání a vlastnostech pocházejí z čínských písemných záznamů z doby kolem roku 100 našeho letopočtu. Botanické jméno ženšenu – Panax – je z řečtiny, a znamená „všehoj“. A tím ženšen opravdu může být, pokud vyberete ten vhodný a užíváte jej správným způsobem.

Přečíst článek

Už se zdálo, že svět konečně má hned dva účinné léky proti obezitě, jenže se ukazuje, že nepomohou každému.

Nové léky na hubnutí. Přinášejí nové naděje, ale i nejistoty

Už se zdálo, že svět konečně má hned dva účinné léky proti obezitě. Že si tlouštíci oddechnou a buď oni, nebo zdravotní pojišťovny sáhnou do kapsy, aby léky zaplatili. Farmaceutické firmy si naopak kapsy namastí. Jenže se ukazuje, že tyto léky nepomohou každému, píše ve svém příspěvku pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme