Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Amazon v prvním kvartálu vydělal téměř čtvrt bilionu korun

Zakladatel internetového obchodu Amazon Jeff Bezos
ČTK
 ČTK

Americký internetový prodejce Amazon v prvním čtvrtletí meziročně více než ztrojnásobil čistý zisk na 10,4 miliardy dolarů (zhruba 245 miliard korun). Překonal tak odhady analytiků. Dařilo se cloudové divizi AWS, která těží z poptávky firem po službách vzdálené výpočetní techniky a umělé inteligence (AI). Akcie firmy po oznámení hospodářských výsledků nicméně posílily po skončení burzovního obchodování jen mírně, protože výhled na aktuální čtvrtletí byl slabší, než investoři čekali.

Reklama

Tržby se v prvních třech měsících roku zvýšily o 13 procent na 143,3 miliardy dolarů. Provozní zisk v tomto období stoupl o více než 200 procent na 15,3 miliardy dolarů a výrazně překonal růst tržeb, což je nejnovější známka toho, že úsporná opatření společnosti a zaměření na efektivitu posilují její hospodářský výsledek, píše server CNBC.

Od konce roku 2022 společnost, pro kterou pracuje zhruba 1,5 milionu lidí, propustila více než 27 tisíc zaměstnanců. Škrty pracovních pozic budou pokračovat i letos. V prvním čtvrtletí odešly stovky zaměstnanců v oblasti zdravotnictví a AWS.

Tržby divize AWS cloud vzrostly o 17 procent na 25 miliard dolarů, výrazně překonaly odhady. Amazon chce v tomto oboru těžit ze zvýšené poptávky po výpočetním výkonu pro aplikace s umělou inteligencí. AWS se na celkovém provozním zisku podílela 62 procenty.

Amazon očekává v aktuálním čtvrtletí tržby v rozmezí 144 až 149 miliard dolarů. To je méně, než předpovídali analytici, kteří odhadovali v průměru kolem 150 miliard dolarů.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme