Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Amazon míří do Evropy s balíkem peněz a hledá nové firmy v robotice a AI

Amazon zkouší ve skladech humanoidní roboty
Amazon
 ČTK

Americká internetová společnost Amazon přichází do Evropy včetně Česka se startupovým fondem disponujícím jednou miliardou dolarů, asi 24 miliardami korun.

Reklama

Společnost má v hledáčku začínající firmy věnující se robotice, umělé inteligenci, logistice, automatizaci a dalším oborům, které mají průsečík s podnikáním Amazonu. Píše o tom deník e15. Amazon Industrial Innovation Fund byl podle něj spuštěn v polovině roku 2022 a doposud investoval do 12 startupů zejména ve Spojených státech.

„Letos je pro náš klíčové rozšířit aktivity do Evropy včetně České republiky,“ řekla deníku ředitelka fondu Franziska Bossart. Podle ní fond už jedná s několika evropskými firmami, naznačila, že zejména v Polsku se „toho děje hodně“. Konkrétní aktivity v Česku nekomentovala.

Nabíjecí stanice

Praha chce koupit veřejné elektronabíječky. Vyjdou na rovný bambilion

Veřejné výdaje na podporu elektromobility bývají často cílem až zbytečně hysterické kritiky. Ale někdy si kritiku zaslouží naopak pořádnou. Třeba aktuální záměr hlavního města Prahy nakoupit 1500 dobíjecích stanic pro elektromobily, který svou cenou eufemisticky řečeno šokuje.

Přečíst článek

Americký Amazon je největším internetovým obchodem na světě. Startupový fond Amazonu navazuje na aktivity společnosti spojené s provozem robotizovaných distribučních center a celosvětové logistické sítě. Amazon dlouhodobě vyvíjí vlastní roboty schopné například odbavovat balíky. Každý den má podle e15 v provozu kolem 750 tisíc různých robotů ve spojení s AI a dalšími systémy. Automatizované centrum je od loňského června v chodu také v Kojetíně na Olomoucku.

Firma od startupů očekává podobné zaměření. „Hledáme, co nám zapadá do našich činností nebo kde máme technologické nedostatky, které startupy mohou vyřešit,“ uvedla Bossart.

Bohatí lidé kupují zlato, bojí se budoucnosti. Nebo?

Bohatí lidé kupují zlato, bojí se budoucnosti. Nebo?

Zlatá horečka je zpět. Zlato letos zdražilo o 17 procent. "Pomáhá" tomu politický i ekonomický neklid ve světě. Jenže, není všechno zlato, co se třpytí: třeba během inflace zlato nikoho neochránilo.

Přečíst článek

S českým akademickým a startupovým sektorem si Amazon už v minulosti spolupráci vyzkoušel, připomíná server e15. Tým Alquist vedený Janem Šedivým z ČVUT několikrát uspěl v globální soutěži Alexa Prize zabývající se nejlepším nasazením umělé inteligence pro konverzaci s člověkem. Amazon také v Praze provozuje korporátní centrum s 1200 zaměstnanci, kde mimo jiné zaměstnává odborníky na IT.

Amazon v Česku podle svých údajů od roku 2013 investoval 26 miliard korun. Kromě centra v Kojetíně a centrály v Praze provozuje distribuční centrum v Dobrovízi.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme