Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

PPF vytěsní minoritní akcionáře O2. To pak odejde z burzy

O2
Dušan Kütner / Newstream

Skupina PPF vykoupí zbývající podíly minoritních akcionářů O2. Rozhodli o tom akcionáři O2 na valné hromadě, která se uskutečnila od začátku ledna do středy formou per rollam. Pro odkup bylo 91,9 procenta hlasů. Výsledky hlasování uveřejnila O2 na svém webu. PPF chce poté akcie O2 stáhnout z pražské burzy.

Reklama

PPF Telco je již nyní majoritním akcionářem O2 s podílem přes 90 procent. Cenu odkupu dříve stanovila na 270 korun za akcii. Návrh v prosinci odsouhlasila Česká národní banka. Odkup se uskuteční prostřednictvím PPF banky a měl by být dokončen zhruba do poloviny letošního roku. Den zápisu a podrobnosti výplaty protiplnění budou zveřejněny na internetových stránkách společnosti. Na burze se v posledních dnech cena akcií O2 pohybuje mezi 268 a 269 korunami.

Jan Palaščák

Obchodovat s emisními povolenkami bude moci každý, kdo má mobil, říká Jan Palaščák

Jeho Amper Market přišel s unikátním systémem prodeje elektřiny. V roce 2018 jej prodal skupině Bohemia Energy Jiřího Písaříka, která před měsícem ukončila činnost. „Nemám žádné insiderské informace, jde o obyčejnou trojčlenku zvenčí, ale jsem přesvědčený, že kdyby pokračovali v původně nastaveném obchodním modelu, tak by to dneska zachránilo celou skupinu,“ říká zakladatel Amper Holdingu Jan Palaščák, který rozvíjí start-up CO2IN s globálními ambicemi rozšířit obchod s emisními povolenkami pro doslova každého, kdo má mobilní telefon. „Nejde o investiční nástroj, ale možnost, jak si smazat svou uhlíkovou stopu,“ dodává Palaščák.

Přečíst článek

Akcie společnosti, tehdy ještě pod názvem SPT Telecom, jsou kótované na pražské burze od roku 1995. Operátor postupně změnil názvy na Český Telecom a O2 Czech Republic. Od O2 se v roce 2015 oddělil vlastník infrastruktury CETIN, který vydal vlastní akcie. Ty získali akcionáři O2. PPF jako majoritní akcionář později akcie CETIN vykoupila za 172 Kč za cenný papír.

Skupina PPF plánuje po nabytí 100 procent akcií O2 společnost plně začlenit do své telekomunikační divize PPF Telecom Group a stáhnout z burzy. Součástí PPF Telecom Group jsou mobilní operátoři působící pod značkou Telenor respektive Yettel v Maďarsku, Bulharsku a Srbsku, a také infrastrukturní společnosti CETIN Group, které působí ve stejných zemích i v ČR.

PPF, ilustrační foto

PPF se možná brzy radikálně změní. Ve hře je i rozprodej aktivit, říká její finanční ředitelka

„PPF zvažuje budoucnost své firmy poskytující spotřebitelské úvěry Home Credit na některých trzích, kde vidí omezený potenciál. Možný je prodej těchto aktivit nebo vstup partnerů,” uvedla pro Reuters finanční ředitelka PPF Kateřina Jirásková.

Přečíst článek

Křehká budoucnost pražského parketu

Analytici už dříve uvedli, že stažení akcií O2 z pražské burzy dále zhorší atraktivitu českého akciového trhu. „PPF takto připraví domácí kapitálový trh o sedmou nejvíce obchodovanou emisi akcií, která měla stabilní dividendový výnos. Tento krok nadále zhorší atraktivitu a likviditu místního trhu, zhorší postavení případných IPO (veřejných úpisů akcií) zde,“ řekl loni Radim Dohnal z portálu Capitalinked.com.

„V delším období může vést stažení akcií O2 z pražské burzy k ochabnutí zájmu o tuzemský burzovní parket ze strany větších zahraničních fondů,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Důvodem je podle něj nedostatečný počet velkých stabilních firem, které se v Praze obchodují.

O2 nabízí telekomunikační a internetové služby v pevné a mobilních sítích 5,97 milionu mobilních klientů a 855 tisíc uživatelů internetu. Operátor předloni zvýšil konsolidovaný čistý zisk o 7,1 procenta na 5,85 miliardy korun. Výnosy stouply o 2,6 procenta na 39,8 miliardy korun.

Skupina PPF je aktivní v 25 zemích. Investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Skupina vlastní aktiva ve výši 40,3 miliardy eur a zaměstnává celosvětově 80 tisíc lidí.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Podporovat malé a střední podniky? Situace na burze ukazuje, že to je nesmysl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme