Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

PPF může začít vytěsňovat akcionáře O2, má souhlas ČNB

PPF
ČTK

Česká národní banka schválila odkup akcií O2 skupinou PPF za 270 korun za kus, oznámila PPF. Akcie O2 v návaznosti na oznámení během rána posílily o více než dvě procenta až na schválenou výkupní cenu. Později ustoupily pod tuto hranici.

Reklama

Skupina PPF Telco, která je s více než 90 procenty hlavním akcionářem O2 Czech Republic, obdržela předchozí souhlas ČNB se zahájením procesu výkupu minoritních akcionářů. Výkupní cena bude 270 korun na akcii. Odkup bude realizovaný prostřednictvím PPF banky a měl by být dokončený zhruba do poloviny příštího roku, informovala PPF.

Skupina PPF plánuje po nabytí 100 procent akcií O2 společnost plně integrovat do své telekomunikační divize PPF Telecom Group a využít všech synergií. Součástí PPF Telecom Group jsou mobilní operátoři působící pod značkou Telenor v Maďarsku, Bulharsku a Srbsku, a také infrastrukturní společnosti CETIN Group, které působí ve stejných zemích i v ČR.

„Cílem začlenění operátora O2 CR je konsolidace, respektive posílení pozice PPF Telecom Group na poli telekomunikačních služeb a infrastruktury ve střední a jihovýchodní Evropě. Tento krok přinese ve výsledku nejen zkvalitnění služeb zákazníkům, ale také zjednodušení a optimalizaci ekonomických procesů ve společnosti PPF Telecom Group. To jí umožní obstát ve stále se zvětšující konkurenci na trhu,” uvedl mluvčí PPF Leoš Rousek. O2 Czech Republic a její dceřiná společnost O2 Slovakia budou i nadále v ČR a na Slovensku působit pod značkou O2.

PPF, ilustrační foto

PPF se možná brzy radikálně změní. Ve hře je i rozprodej aktivit, říká její finanční ředitelka

„PPF zvažuje budoucnost své firmy poskytující spotřebitelské úvěry Home Credit na některých trzích, kde vidí omezený potenciál. Možný je prodej těchto aktivit nebo vstup partnerů,” uvedla pro Reuters finanční ředitelka PPF Kateřina Jirásková.

Přečíst článek

Pražská burza přijde o další titul

Podle portfolio manažera společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera cena odkupu splňuje všechny zákonné požadavky, takže ji z čistě právního hlediska je možné označit za adekvátní. „Na druhou stranu titul ve svých portfoliích drží dlouhodobě řada drobných investorů i fondů kvůli stabilním dividendám. Tito investoři by rádi ve své držbě pokračovali. Aby je PPF za tento nucený prodej kompenzovala, bylo by férové, aby nabídla vyšší cenu. Odchod O2 taktéž není pozitivní z pohledu reputace pražské burzy. Z té v letošním roce odejde více titulů, což tuzemský burzovní parket činí méně atraktivní v očích emitentů nebo zahraničních investorů,” dodal.

V návaznosti na oznámení posílily akcie během rána o více než dvě procenta až na cenu 270 korun, tedy na schválenou výkupní cenu. Z té ale následně ustoupily a pohybují se na ceně kolem 268 korun. „Dá se očekávat, že do dokončení transakce se bude cena pohybovat s lehkým diskontem pod schválenou výkupní cenou. Akcie se obchodují na nejvyšších cenách od června, kdy se konal zrychlený odkup akcií za cenu 264 korun, díky kterému PPF v O2 navýšila svůj podíl na více než 90 procent,” uvedl makléř Wood & Company Vladimír Vávra.

PPF, ilustrační foto

PPF prodala operátora v Černé Hoře. Cena je tajná

Společnost PPF Telecom Group prodala 100 procent akcií operátora Telenor Montenegro maďarské 4iG. Dokončení prodeje podléhá schválení regulátora v Černé Hoře a jeho vypořádání se očekává do konce letošního roku. Obě strany se dohodly, že cenu nezveřejní.

Přečíst článek

Burza cenných papírů Praha

Akcie na pražské burze slušně vynáší. Co přinese budoucnost?

Inflace v české ekonomice nebezpečně roste a v příštím roce by mohla dosáhnout až sedmi procent. Kdo má peníze na spořicích účtech, tomu se kupní síla peněz podstatně sníží. Akcie se slušným dividendovým výnosem nabízejí možnost, jak inflaci nejen výrazně utlumit, v některých případech jí ale také výrazně překonat.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme