Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Airbnb má další potíže. Tentokrát v New Yorku

New York
iStock
Zdeněk Pečený

New York se přidal na seznam měst, která chtějí krátkodobé pronájmy sevřít regulací.

Reklama

Nabídky ubytování v New Yorku na platformě Airbnb za poslední týden razantně prořídly. Může za to nová místní vyhláška. Úředníci ji ve městě začali prosazovat minulé úterý. Nová pravidla pronajímatelům nařizují, že hostitelé se budou muset registrovat – a splnit celý seznam požadavků – aby mohli nemovitosti pronajímat hostům na méně než 30 dní. Bez speciální registrace mohou hostitelé krátkodobě pronajímat pouze domy, ve kterých také pobývají, a současně jsou povoleni maximálně dva hosté.

Rychlý pohled na stránky Airbnb odhalí, že v New Yorku jsou na něm nabízeny téměř výhradně hotelové pokoje, případě hotelové pokoje apartmánového typu v komplexech postavených na míru krátkodobým pronájmům přes Airbnb, Vrbo a další platformy.

Airbnb, co-founder and CEO Brian Chesky

Kladivo na Airbnb. Místa pro krátkodobé ubytování budou muset mít registraci

Místa pro krátkodobé ubytování budou muset mít registraci. V novele zákona o podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu to navrhuje ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Materiál, který se bude týkat například platforem Airbnb, Booking, Expedia a Tripadvisor, tento týden vložilo do meziresortním připomínkovém řízení. Předpokládané nabytí účinnosti je v červenci roku 2025, řekla mluvčí MMR Veronika Hešíková. Rušení nočního klidu novela řešit nebude.

Přečíst článek

Vrátíme peníze

Airbnb pro CNN sdělilo, že rezervace s příjezdem nejpozději 1. prosince nebudou zrušeny, ale společnost vrátí poplatky, které obdržela v souvislosti s těmito pobyty, aby vyhověla novým pravidlům. Zatímco všechny rezervace od 2. prosince budou zrušeny a hostům budou vráceny peníze. Pronajímatelé najdou své nabídky převedené na dlouhodobé pronájmy pouze v případě, že na platformě umožňují rezervace na 30 a více dní. Všechny nabídky, které umožňují pouze krátkodobé rezervace, budou deaktivovány úplně, uvedla společnost.

Akciové zklamání

Není to poprvé, co se Airbnb dostalo do křížku s místními orgány. Krátkodobý pronájem přes Airbnb byl v minulosti úplně zakázán v řadě měst. Například v Berlíně, Barceloně, Paříži či Santa Monice. Většina z nich se nakonec se společností domluvila na kompromisu, a i v těchto místech, lze za určitých podmínek – většinou jde o nutnost speciálního povolení – nemovitosti krátkodobě pronajímat.

Při svém vzniku bylo Airbnb založené na myšlence krátkodobého pronájmu pokoje pro hosty v nemovitosti, kterou hostitel sám obývá. Pronajímaly se dokonce i gauče. Trh se od té doby více zprofesionalizoval a platformě vládnou profesionální správcovské firmy.

Akcie firmy vstoupily na burzu v prosinci roku 2020. Od té doby posílily o pouhých pět procent. Letos sice posilují o 70 procent, ale to se jen vezou na vlně znovuoživeného zájmu o technologické akcie a proti jiným i tak zaostávají. Akcie majitele Facebooku a Instagramu, společnosti Meta, či automobily Tesla od ledna vzrostly o 145 procent.

Krátkodobé pronájmy, Airbnb

Airbnb a spol. už nebudou taková džungle. Zasáhne Brusel

Online platformy pro krátkodobé pronájmy budou povinny sdílet veřejným orgánům informace o počtu nocí, které byly jejich prostřednictvím pronajaty, povinností bude také předání informace o počtu hostů, schválil Brusel.

Přečíst článek

Americká společnost Airbnb zprostředkovává ubytování v soukromí.

Airbnb vydělala za tři měsíce miliardu dolarů, její akcie přesto klesly

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí, zveřejnila horší než očekávaný výhled na závěrečný kvartál a její akcie proto po úterním uzavření burzy oslabily. Zisk ve třetím čtvrtletí se ale zvýšil o 46 procent na 1,2 miliardy dolarů (29,7 miliardy korun) a překonal odhady analytiků. Firma to uvedla ve svém sdělení.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Letadlo Cessna Citation Longitude

Ráj pro fanoušky letectví. Jak se cestuje private jetem Cessna Citation Longitude za stamiliony?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme