Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

A je to tu. Pražská plynárenská kvůli invazi citelně zdražuje

Plyn, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Aktuální zvýšení ceny plynu bude dvojnásobné oproti tomu poslednímu z konce roku 2021. Zákazníků, kteří mají cenu zafixovanou, se aktuální zdražení nedotkne.

Reklama

Pražská plynárenská zvýší od 1. dubna cenu plynu v základním ceníku v průměru o 15,7 procenta. Zákazníků s fixovanými cenami se zdražení nedotkne. Uvedl to mluvčí firmy Miroslav Vránek.

Důvodem ke zdražení je podle něj nepříznivý cenový vývoj na velkoobchodních trzích. Naposled společnost obdobným způsobem zdražila od 31. prosince loňského roku, a to o 7,3 procenta. Podle informací má základní ceník Standard u firmy menšina zákazníků, přesné číslo společnost neuvádí.

Pražská plynárenská patří mezi největší tuzemské dodavatele energií. Plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425 tisíc odběrných míst. Jediným akcionářem společnosti je Pražská plynárenská Holding, ovládaná hlavním městem Prahou. „S uvedenou změnou vyčkala Pražská plynárenské až na konec zimní topné sezony, kdy je spotřeba plynu nejvyšší, s cílem zmenšení reálného dopadu na zákazníky,“ uvedl Vránek ke zvýšení cen.

peníze, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: V Česku se roztočí „válečná inflace“, bude vleklá a dvouciferná

Válka na Ukrajině roztočí v Česku druhé kolo inflace. Tentokrát už půjde převážně o inflaci „válečnou“, nikoli „pandemickou“. Ovšem obě inflační kola na sebe navazují, dokonce se překrývají, takže výsledkem bude ještě vleklejší výrazná inflace.

Přečíst článek

Základní ceník využívají podle něj z velké části zákazníci s malou spotřebou, kteří používají zemní plyn například pouze k vaření. Domácnost s ročním odběrem 0,4 megawatthodiny (MWh), což odpovídá pouze vaření, podle Vránka zaplatí o 12 korun měsíčně víc. V případě vaření a ohřevu vody s odběrem čtyři MWh to bude o 119 korun více a v bytech, kde lidé využívají zemní plyn na vaření, ohřev vody a topení s ročním odběrem 11 MWh, bude nárůst měsíčních nákladů o 383 korun.

>>>>>> Vše k válce na Ukrajině čtěte v našem on-line speciálu <<<<<<

Vránek dodal, že firma situaci monitoruje a snaží se zákazníkům zajistit co nejnižší ceny. „Budoucí předpokládanou stabilizaci v rámci velkoobchodního trhu přenese Pražská plynárenská samozřejmě, jak to bude možné, zpět směrem k zákazníkům,” uvedl.

Velkoobchodní ceny energií od loňska prudce rostou. Začátkem února ohlásila zdražení také Pražská energetika, a to rovněž pro klienty s nefixovanými cenami. Nové ceny elektřiny budou od 1. dubna vyšší v průměru o 25 procent, plyn firma zdraží od května, a to v průměru o 30 procent.

Zdražení plynu již koncem ledna ohlásil také největší český dodavatel innogy, a to od 7. března o 19 procent a rovněž pouze pro zákazníky bez fixované ceny. Od stejného data innogy podraží také elektřinu pro nefixované klienty, a to o 14 procent. Ceny od ledna zvýšily také firmy ČEZ a E.ON.

Vagon Škodovek, export

Analýza: Válka na Ukrajině zvýší v Česku inflaci, ekonomiku však neparalyzuje

Eskalace konfliktu na Ukrajině bude mít značný dopad i na českou ekonomiku. Válečný konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou pravděpodobně zkomplikuje zahraniční obchod. Povede ke zvýšení inflace v České republice. Důvodem bude růst cen ropy a plynu, dále nárůst cen obilovin a potravin a odchod investorů více na západ. Vyplývá to z analýzy společnosti Portu a vyjádření jednotlivých institucí.

Přečíst článek

>>>>>> Vše k energetické krizi čtěte zde <<<<<<

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme