Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Týden tradera: Inflace v USA dál klesá, Česko vstřebává konsolidační balíček vlády

Petr Fiala, ODS
ČTK
Kryštof Míšek

Americká inflace byla opět tématem číslo jedna. Zveřejnění indexu spotřebitelských cen v USA zvýšilo několik týdnů klesající volatilitu a solidně rozhýbalo index akcií S&P 500. Investoři nadále spekulují o tom, jestli případná recese donutí Fed v druhé polovině roku snižovat úrokové sazby, nebo to je „no go“. Svoje hospodářská čísla za letošní první čtvrtletí zveřejnil ČEZ a vláda Petra Fialy oznámila své plánované úspory ve veřejném rozpočtu.

Reklama

Podle nejnovějšího indexu spotřebitelských cen v USA (CPI) zveřejněného v polovině týdne pokračovalo v dubnu pomalé, ale stabilní zpomalování meziroční inflace. Index spotřebitelských cen za 12 měsíců do konce dubna zvýšil o 4,9 procenta, což představuje o něco pomalejší tempo růstu než pět procent v březnu. Bylo nižší než očekávání ekonomů, kteří předpokládali, že se nezmění.

Jedná se tak o desátý měsíc v řadě, kdy celkové tempo růstu indexu spotřebitelských cen zpomalilo, a je nejnižší od dubna 2021, kdy začala vysoká inflace dopadat na americkou ekonomiku. S vyloučením nákladů na potraviny a energie, které mají tendenci k větší volatilitě, zůstal jádrový index za 12 měsíců končících v dubnu beze změny na úrovni 5,5 procenta. Tento ukazatel by mohl uvolnit ruce Fedu a v případě pádu ekonomiky do recese by centrální banka mohla svoje sazby snížit až o dvě procenta na horizontu konce roku. V této věci si zároveň musí centrální banka dát pozor, aby se nestalo, že inflace zůstane setrvalá (kolem čtyř až pěti procent), což by Fed rozhodně nechtěl.

ČEZ chce využít nerozdělený zisk na investice do obnovitelných zdrojů a energetických služeb

ČEZ chce využít nerozdělený zisk na investice do obnovitelných zdrojů a energetických služeb

Energetický gigant plánuje využít největší část peněz ze zbylého zisku, který nerozdělí akcionářům, na rozvoj obnovitelných zdrojů energie a na investice do energetických služeb (ESCO) v Česku i v zahraničí. Podpořit chce ČEZ také investice do distribuce nebo k vylepšení svého portfolia, řekl finanční ředitel skupiny Martin Novák.

Přečíst článek

V prvním čtvrtletí ČEZ vykázal čistý zisk 10,8 miliardy korun, což je meziročně téměř o 60 procent méně. Provozní zisk EBITDA dosáhl 32,5 miliardy korun, meziroční pokles o 11,1 miliard byl způsoben zejména mimořádným ziskem přes 10 miliard v roce 2022 v důsledku extrémního nárůstu a výkyvů cen komodit po ruské vojenské invazi na Ukrajinu, zavedených likviditních opatření a rekordních zisků z obchodování s komoditami v loňském roce. 

Představenstvo ČEZ navrhuje rekordní dividendu ve výši 117 korun na akcii. Velký vliv měla nově zavedená daň z neočekávaných zisků ve výši 60 procent. Skupina ČEZ upřesnila svůj finanční výhled pro rok 2023 s čistým ziskem ve výši 33 až 37 miliard. V případě, že bude navržená dividenda schválena valnou hromadou, tak ČEZ v letošním roce odvede českému státu na dividendách, daních z příjmů a odvodech z nadměrného odběru produkce více než 100 miliard. Při stávajících cenách akcií firmy kolem 1200 korun se domnívám, že není již takový prostor pro výrazný růst, zvlášť když investoři počítali i s výrazně vyšším návrhem dividendy.

Vláda Petra Fialy oznámila změny v důchodovém systému a reformy veřejných rozpočtů. Kroky jsou to nevyhnutelné, domácí ekonomiku trápí strukturální deficit kolem 250 miliard. Většinu snížení schodků zajistí úspory, omezení neinvestičních dotací přinese 46 miliard, provozních a mzdových výdajů státu přes 20 miliard. Mělo by rovněž dojít na redukci sazby DPH ze tří na dvě, vyšší 21procentní a druhá nižší 10procentní. Zrušeny budou daňové výjimky, což je dobře, český daňový řád je velmi zaplevelený a složitý. Pokud by vše dopadlo, jak má (úspěšné přijetí reforem v parlamentu, kde má vláda zatím většinu), tak se můžeme těšit na roční snížení deficitu až o 70 miliard v souladu s předchozím cílem vlády.

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala (ODS)

Lukáš Kovanda: Má Fiala řešit drahé energie? Spíše příliš drahé emisní povolenky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme