Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Akcie Intelu klesly o více než 10 procent

Ilustrační snímek
Profimedia.cz
 ČTK

Americký výrobce čipů Intel očekává v aktuálním čtvrtletí tržby 12,2 miliardy dolarů až 13,2 miliardy (279 miliard korun až 301,5 miliardy korun), což je méně, než odhadovali analytici. Jeho akcie po čtvrtečním uzavření burz ve Spojených státech proto oslabily o téměř 11 procent.

Reklama

Analytici tržby v prvním kvartálu v průměru odhadovali na více než 14 miliard dolarů. Také výhled upraveného zisku na akcii výrazně zaostal za očekáváním.

Prognóza podle agentury DPA ukazuje, že generálního ředitele společnosti Intel Pata Gelsingera čeká ještě hodně práce při reorganizaci kdysi dominantní čipové společnosti. Konkurence je silná nejen v oblasti technologií pro datová centra. Gelsinger si mnohé slibuje od nových výrobních procesorů pro efektivnější čipy.

Radovan Vítek

Analytická společnost Muddy Waters opět šije do Vítka, CPI už se ohradila

Americká investiční společnost Muddy Waters Research vydala další analýzu, ve které poukazuje na obchodní praktiky realitní společnosti CPI Property Group českého miliardáře Radovana Vítka.

Přečíst článek

V posledním loňském čtvrtletí zvýšil Intel obrat meziročně o deset procent na 15,4 miliardy dolarů, čímž mírně překonal očekávání trhu. Výsledkem hospodaření byl zisk 2,7 miliardy dolarů po ztrátě 700 milionů dolarů ve stejném čtvrtletí předchozího roku.

Intel čeká na zvýšení prodeje počítačů

S oživením trhu s počítači vzrostl prodej procesorů pro osobní počítače o třetinu na 8,8 miliardy dolarů. Gelsinger předpokládá, že prodej osobních počítačů opět stoupne na přibližně 300 milionů strojů ročně. Intel chce zvýšit prodej pomocí konceptu „AI PC“, který má být vhodný zejména pro aplikace s umělou inteligencí.

V oblasti technologií pro datová centra však obrat klesl o deset procent na čtyři miliardy dolarů, což byl slabší výsledek, než čekali analytici. Zde je silný menší konkurent Intelu, společnost AMD. S rostoucím využíváním aplikací založených na umělé inteligenci se navíc prosazuje polovodičová společnost Nvidia se svými speciálně navrženými čipy.

Microsoft má v USA doplatit na daních za roky 2004 až 2013 téměř 29 miliard dolarů

Ve stopách Applu. Microsoft už je taky firma s tržní hodnotou tři biliony dolarů

Tržní hodnota společnosti Microsoft ve středu poprvé v historii společnosti překročila tři biliony dolarů (68,3 bilionu korun). Pozici nejhodnotnější firmy na světě s akciemi na burze si s těsným náskokem drží Apple.

Přečíst článek

Analytici prohlásili rok 2024 za rozhodující období pro Intel.

Akcie Intelu se ve čtvrtek po skončení obchodování propadly o zhruba 11 procent, pokud by se ztráty udržely, znamenalo by to pokles tržní hodnoty firmy o zhruba 20 miliard dolarů. Akcie společnosti za poslední rok posílily o 66 procent. Index polovodičů PHLX Semiconductor Index ve stejném období přidal 53 procent.

Mark Zuckerberg, Elon Musk, Jeff Bezos a Satya Nadalla jako kovbojové

Sedm statečných, co vydělává a vydělávat bude dál

Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Tesla, Meta a Nvidia. Top technologické akcie, jimž patří dnešek i budoucnost, jak se dočtete v dalším dílu seriálu Psychologie trhu.

Přečíst článek

Reklama

Související

Fintech bublina se vyfukuje. Technologické akcie ztrácí od začátku roku desítky procent

Přečíst článek
Akciové trhy - ilustrační foto

Panika není nutná. Zachovejte si víru v technologické firmy, tvrdí investoři

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme