Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Úrokové sazby. Mocný nástroj centrálních bank

Air Bank pobočka, ilustrační foto

Další banka zlevnila hypotéky. Air Bank nabízí úrok i pod pět procent

Nejnižší sazba při refinancování hypotéky u Air Bank nově začíná na 4,99 procenta ročně a řadí se tak mezi nejnižší na trhu.

Přečíst článek
Oldřich Mach, šéf společnosti M.E estates

Tlak na cenu se může negativně projevit v kvalitě a standardech bydlení. Touto cestou jít nechceme, říká šéf M.E estates

Přečíst článek

Eva Zamrazilová: Měnovou politiku v ideálním případě na každém zasedání uvolníme

Přečíst článek

Rok 2024 přinese finančním trhům úlevu. Dařit by se mohlo opět technologickým akciím

Přečíst článek
Tomáš Jandík, Reico

Tomáš Jandík: Otevírá se okno pro investice do nemovitostí. Než ECB začne snižovat sazby

Kdo má aktuálně kapitál, dokáže zajistit lépe dlouhodobé příležitosti. Až klesnou sazby ECB, hodnota nemovitostí opět poroste, říká Tomáš Jandík, místopředseda představenstva REICO Investiční společnost České spořitelny. Společnost je největším českým fondem, který investuje do nemovitostí. A svým klientům dokáže solidně zhodnotit jejich peníze. REICO IS ČS drží víc než dvacet prémiových nemovitostí v Česku, na Slovensku a vydala se nakupovat i do Polska. Teď, když ČNB poprvé po roce a půl snížila sazby, nastal podle Jandíka čas nakupovat.

Přečíst článek

Radní ČNB se rozcházejí v názoru na další snižování sazeb

Bankovní rada České národní banky (ČNB) se rozchází v názoru na další snižování úrokových sazeb. Zatímco viceguvernér ČNB Jan Frait je pro pomalejší postup, než by doporučovala prognóza centrální banky, člen rady Tomáš Holub by byl pro razantnější pokles, pokud by se makroekonomická prognóza naplňovala. Plyne to ze záznamu z prosincového jednání bankovní rady, který v pátek ČNB zveřejnila.

Přečíst článek
Kondice českého průmyslu se zhoršuje nepřetržitě už přes půldruhého roku

Lukáš Kovanda: Český průmysl v úzkých. Jeho kondice se už dlouho nepřetržitě zhoršuje

Provozní podmínky v tuzemském zpracovatelském se v prosinci 2023 zhoršily výrazněji, než analytici očekávali. Příslušný ukazatel, sestavovaný na základě pravidelných šetření mezi manažery nákupu v průmyslu, vykazuje za prosinec hodnotu jen 41,8 bodu.

Přečíst článek

Hypoteční trh se propadl deset let zpátky. To nejhorší je ale za námi, doufají insideři

Hypoteční rok 2023 nebyl zrovna jednoduchý. Byl ve znamení velmi mírného tání a neustálého vyhlížení poklesu sazeb. Žádný zázrak se ale nekonal a nejspíš se k němu neschyluje ani v nejbližších týdnech. Příští rok bude ovšem o dost dynamičtější než ten letošní. Větší pokles sazeb se očekává snad až v druhé polovině 2024. Vyplývá to z ankety mezi hypotečními experty tuzemských bank a poradenských společností, kteří pro newstream.cz zhodnotili letošek a podělili se o svou hypoteční prognózu pro příští rok.

Přečíst článek
Česká národní banka

Anketa: Analytici očekávají tento týden mírný pokles úrokových sazeb

Většina oslovených analytiků čeká, že bankovní rada ČNB na svém čtvrtečním zasedání po roce a půl poprvé sníží základní úrokovou sazbu. Experti se shodují, že snížení bude o 25 bazických bodů, tedy ze sedmi procent na úroveň 6,75. Stejně tak většina oslovených očekává další pokles sazeb během příštího roku, některé odhady hovoří o poklesu až o tři procentní body k úrovni 4 procent. Na kurz koruny by případné snížení sazeb nemělo mít výraznější vliv, obchodníci s měnami totiž do současného kurzu již započítávají očekávané snížení úrokové míry.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Přijde Ježíšek už před Vánocemi a zlevní peníze? Tlak na snížení sazeb na ČNB je neskutečný

Ve čtvrtek 21. prosince se v letošním roce naposledy sejde bankovní rada České národní banky. Bude to víc významné zasedání než obvykle. Ne, že by se na něm sešel někdo jiný než obvykle nebo že by se mezi jednotlivými zasedáními ve světové ekonomice událo něco převratného.

Přečíst článek
Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Týden tradera: Fed nastartoval akciovou jízdu, Fialova vláda zase tu dotační

Americkému Fedu se ve středu podařilo na svém prosincovém zasedání rozpoutat mohutnou akciovou „rally“. Technologiemi naložený Nasdaq se tak dostal dokonce na nejvyšší úrovně od roku 2021. Podle americké centrální banky by úrokové sazby v roce 2024 mohly klesnout až o 75 bazických bodů.

Přečíst článek
Zlato a bitcoin, ilustrační foto

Bitcoinu i zlatu se daří. A jen tak nepřestane

Očekávaný konec růstu úrokových sazeb v příštím roce bude tlačit ceny bitcoinu i zlata vzhůru i v příštím roce, shodují se analytici.

Přečíst článek
Gerome Powell

Fed zůstává přísný. Snížení úrokový sazeb oddálil na příští rok

Americká centrální banka (Fed) ve středu na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru ponechala základní úrokovou sazbu podle očekávání beze změny v pásmu 5,25 až 5,50 procenta, což je nejvyšší úroveň za 22 let.

Přečíst článek
Guvernér ČNB Aleš Michl

Stanislav Šulc: Inflace 7,3 procenta dál motá hlavu ekonomům. Pokles sazeb ČNB spíš oddálila

Již tuto středu odstartuje týden, během něhož zasednou po celém světě centrální bankéři. A budou rozhodovat o tom, s jakou měnovou politikou zakončí svět 2023. Obecně se očekává, že ve většině významných ekonomik zůstanou sazby na stávajících úrovních. Výjimku tvoří latinsko-americké státy, Norsko a také Česká republika. Rozhoupou se radní ČNB ke snížení sazeb? O jakých poklesech se spekuluje? A jak se na tom podepsala dnes zveřejněná inflace ve výši 7,3 procenta?

Přečíst článek
Reklama

News box

Čistý zisk amerického výrobce elektromobilů Tesla 🔌🚗 v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 55 procent na 1,13 miliardy dolarů 💰 (26,6 miliardy korun) a tržby se snížily poprvé za čtyři roky. Vyplývá to z prohlášení zveřejněného v noci na dnešek. Automobilka však současně oznámila, že urychlí výrobu nových, cenově dostupnějších vozidel, což poslalo její akcie vzhůru.
Americký senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů 💰 (2,24 bilionu korun). Píší to zahraniční agentury. Zákon ještě musí podepsat americký prezident Joe Biden, který podle agentury Reuters oznámil, že tak učiní během dnešního dne. Číst více
Akcionáři Komerční banky budou dnes hlasovat o výši dividendy z loňského zisku. Představenstvo banky navrhuje vyplatit 82,66 koruny na akcii před zdaněním. Nárok na dividendu bude mít akcionář, který bude vlastnit akcie banky k 6. květnu 2024. Datum výplaty bylo určeno na 27. května 2024.
Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok včera předala Evropské komisi požadovanou zprávu o rizicích spojených s novou aplikací TikTok Lite. Evropská komise hrozila TikToku pokutou, pokud zprávu do úterý nepředložil.
Reklama
Reklama
Doporučujeme