Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Praze se prodaly obrazy za desítky milionů. Nejdražším se stal Podnos s ovocem a mandolína

Obraz Emila Filly Podnos s ovocem a mandolína
ČTK
 ČTK

Za zhruba 11,4 milionu korun včetně aukční přirážky byl v aukci v Praze prodán obraz Emila Filly Podnos s ovocem a mandolína, uvedl Jiří Rybář ze společnosti 1. Art Consulting, která aukci pořádala. Nejedná se o rekordní cenu za obraz od Filly, za jeho díla zájemci v posledních letech zaplatili i několik desítek milionů korun. Celkem se v pražském Topičově salonu prodala díla za 66,5 milionu včetně přirážky.

Reklama

V katalogu dnešní aukce byly téměř dvě stovky děl autorů klasického a moderního umění, malby, kresby, nebo i plastiky. Kromě několika Fillových obrazů mohli zájemci získat díla dalších významných postav umění z Česka i ciziny - například Maxe Švabinského, Alfonse Muchy, Františka Drtikola, Josefa Lady, Olbrama Zoubka i Salvadora Dalího. Prodáno bylo asi 85 procent nabízených děl.

Fillova olejomalba Podnos s ovocem a mandolína (Zátiší se srdíčky) z roku 1930 dosáhla při aukci nejvyšší ceny z dnes prodávaných děl. Dostala se z vyvolávacích 7,5 milionu korun na 9,5 milionu. K tomu se poté připočítává aukční přirážka 20 procent. Fillova díla patří mezi českými autory k nejdražším. Opakovaně se v minulosti prodala za částky mezi deseti až 20 miliony a v roce 2021 zaplatil zájemce za Fillovu Hlavu starého muže, které reprezentuje umělcovo kubistické období, až 32,4 milionu korun včetně přirážky.

Zlatá hlava robota C-3PO jde do dražby. Vynést může desítky milionů

Hollywood jde do dražby. K mání bude bič Indiana Jonese i hlava androida C-3PO z Hvězdných válek

Fanoušci Hvězdných válek, Titaniku, Indiana Jonese, Kmotra a dalších filmových hitů budou mít už za měsíc jedinečnou příležitost vydražit na 1800 rekvizit z těchto hollywoodských trháků. Tahákem aukce, kterou pořádá londýnská společnost Prop Store, je zlatá hlava androida C-3PO z Hvězdných válek. Pořadatelé aukce věří, že se předmět vydraží až za jeden milion liber (28,2 milionu korun), uvádí CNN.

Přečíst článek

Obrazy za miliony

Druhým nejdražším nákupem na dnešní aukci byla malba Gobelin II (Fuga II) od Františka Muziky z roku 1962. Zájemce za ni zaplatí i s přirážkou zhruba 9,6 milionu korun. Na třetím místě byl další olej, a to Brie od Josefa Šímy z roku 1952, který se prodal za asi 5,6 milionu korun s přirážkou.

Rekord aukcí umění v Česku drží obraz Staropražský motiv od Bohumila Kubišty, který byl loni prodán za 123,6 milionu korun. Obrat loňského roku na českých aukcích výtvarného umění činil rekordních 1,65 miliardy korun.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nejdražším obrazem vydraženým v ČR je nově Kupkovo Početí za 126,5 milionů korun

Aukční rekord. Olejomalba od malíře Kupky se stala nejdražším obrazem v historii Česka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme