Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Odkud se dováží uhlí do České republiky?

uhlí
Freepik/Poskytnuto ČTK Protext
Komerční spolupráce

V oblasti energetiky se Česká republika, stejně jako zbytek Evropské unie, snaží postupně odklonit od uhlí, utlumovat těžbu a přecházet na obnovitelné zdroje. Pořád ale existují oblasti, kde je ho zapotřebí — tepelné elektrárny, ocelářský průmysl ale i domácí vytápění. Těžíme čím dál tím méně, ale spotřeba zůstává. Odkud se tedy bere uhlí, které potřebujeme a které ještě nějakou dobu potřebovat budeme? 

Reklama

Těžba v ČR dnes

V současné době se u nás těží hnědé uhlí v povrchových dolech v severních Čechách. Vlastní spotřebu dokážeme víceméně pokrýt. Do ČR se ho dováží výrazně méně než černého. Aktivní černouhelný důl je u nás poslední, ČSM ve Stonavě na Karvinsku, a jeho uzavření se neustále odkládá. Aktuálně se počítá s těžbou do konce roku 2025. 

K čemu ho potřebujeme? 

Závislost ČR na dovozu se v souvislosti s uzavíráním uhelných dolů u nás, ale i v Evropě, neustále zvyšuje. Je to pořád jeden z hlavních zdrojů pro výrobu elektřiny. Celosvětově se z černého uhlí vyrobí asi 40 % energie. Černé uhlí dovážené do ČR se většinově využije průmyslově na Ostravsku na výrobu koksu, zbylá část pak jako palivo pro tepelné elektrárny. 

Dodavatel č. 1: Polsko 

Jedním z hlavních dodavatelů je Polsko, představuje asi 75% podíl z celkového exportu. Polské doly jsou schopné produkovat velké množství uhlí, a to jak černé uhlí, tak i hnědé. Díky blízkosti obou zemí a výhodným dopravním spojením je pro nás Polsko logickým a efektivním zdrojem této suroviny. 

Zámořská dovozní centra 

Ačkoli to může být překvapivé, černé uhlí se do Čech dováží také z USA, Kanady nebo Austrálie. Tyto země disponují rozsáhlými zásobami vysoce kvalitního uhlí, které je vhodné pro použití v průmyslu i energetice. Doprava z těchto zemí je sice náročnější a nákladnější, ale kvalita suroviny může tyto náklady vynahradit. 

Rusko: kontroverzní dodavatel 

Jedním ze zdrojů pro ČR bylo donedávna i Rusko. Ruské doly jsou nesmírně produktivní - těží jak černé, tak i hnědé uhlí. Vzhledem k politickému napětí mezi Ruskem a Evropskou unií však dovoz z Ruska vždy vyvolával kontroverze a otázky ohledně energetické bezpečnosti a závislosti vyvrcholily aktuální nestabilní politickou situací na východě.  

Pátým balíkem sankcí Evropská unie uvalila embargo na dovoz uhlí z Ruska (cca. 7 % dováženého černého uhlí). Tento výpadek se však podařilo nahradit poměrně bez problémů. 

Uhlí z dovozu je prověřené 

Kvality dováženého uhlí se rozhodně nemusíme obávat. Každý oficiální prodejce musí mít zajištěné všechny potřebné dokumenty a certifikáty, které prokazují, že jeho zboží splňuje všechny požadované parametry a odpovídá platným normám. 

Uhlí jako exportní artikl 

Česká republika má dlouhou historii těžby uhlí. Především hnědé uhlí mělo významná ložiska na severu Čech. Nebylo vždy jen klíčovou surovinou pro domácí průmysl, ale i významným exportním artiklem. Naše hnědé uhlí mířilo především do zemí EU, do Německa, Rakouska a na Slovensko. V souvislosti s útlumem těžby však v posledních letech vývoz této komodity klesá. 

Prodej uhlí od prověřených dodavatelů 

V dnešní době se ceny energií neustále zvyšují a hledání spolehlivého a cenově dostupného zdroje tepla se stává pro mnohé z nás prioritou. Dovoz kvalitního uhlí do ČR je optimálním řešením. Internetový obchod Optimtop má pro vás širokou nabídku uhlí nejrůznějších značek, splňující nejpřísnější standardy a dostupné za rozumné ceny. Udělejte ten správný krok a navštivte webové stránky Optimtop.cz. 

Autor: Kateřina Špunda 

ruda niklu

Komoditám se letos nedařilo, zatím odepsaly v průměru přes osm procent

Ceny komodit na světových trzích letos většinou klesly, o desítky procent zlevnil plyn, elektřina, nikl, kukuřice či pšenice. Naopak výrazně zdražilo zlato, cukr nebo kakao. Komoditní index agentury Bloomberg od začátku roku vykazuje pokles o 8,5 procenta.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme