Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Už jen pár let. Světová poptávka po fosilních palivech dosáhne vrcholu do roku 2030

Těžba uhlí
ČTK
 ČTK

Světová poptávka po fosilních palivech dosáhne vrcholu do roku 2030. Po silnicích bude jezdit více elektromobilů a čínská ekonomika poroste pomaleji, navíc se bude více orientovat na čistší energii. To zároveň zpochybňuje důvody pro zvyšování investic do produkce fosilních paliv. Ve zprávě o výhledu energetiky ve světě to uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Reklama

Zpráva je v kontrastu s názorem členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Ti očekávají růst poptávky ještě dlouho po roce 2030 a vyzývají k novým investicím do ropného sektoru v řádu bilionů dolarů.

IEA uvedla, že její scénář je založený na současné politice vlád. Z ní je poprvé patrný vrchol poptávky po ropě, zemním plynu a uhlí už v tomto desetiletí, tvrdí agentura.

Pohonné hmoty v Česku dále zdražují

Až 45 korun za litr. Situace na Blízkém východě může vyhnat ceny pohonných hmot v Česku

Průměrná cena benzinu v Česku klesá hlouběji pod úroveň 40 korun za litr, tempo jeho zlevňování ale zpomaluje. Za poslední týden zlevnil natural o 33 haléřů na 39,57 koruny. O 29 haléřů na litru zlevnila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 39,88 koruny. Cena nafty se po necelém měsíci dostala v uplynulém týdnu pod hodnotu 40 korun za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje. Po předchozím několikaměsíčním zdražování klesají průměrné ceny pohonných hmot třetí týden v řadě.

Přečíst článek

„Přechod na čistou energii pokračuje po celém světě a je nezastavitelný. Není otázkou 'zda', ale 'jak brzy' - a čím dříve, tím lépe pro nás pro všechny,“ uvedl výkonný ředitel IEA Fatih Birol. „Vlády, firmy a investoři musejí přechod na čistou energii podpořit, místo aby mu bránili,“ doplnil.

Agentura ale zároveň uvedla, že za současného stavu zůstane poptávka po fosilních palivech příliš vysoká na to, aby se podařilo udržet cíl takzvané pařížské dohody, tedy omezit růst průměrné globální teploty na 1,5 stupně Celsia proti období před začátkem industrializace.

Desetinásobně víc elektroaut

Do roku 2030 bude podle nynějších předpokladů na silnicích po celém světě jezdit téměř desetkrát více elektromobilů než teď, odhadla IEA. Ve Spojených státech budou do roku 2030 polovinu registrací nových aut tvořit elektromobily. Loni to bylo pouze 12 procent. Pomůže tomu hlavně americký zákon o snižování inflace.

Role Číny jako důležitého zdroje růstu poptávky po energii se mění. Zatímco v posledním desetiletí se Čína podílela téměř dvěma třetinami na růstu globální spotřeby ropy, dynamika jejího ekonomického růstu slábne a země se stává velmocí v čisté energii, upozornila IEA. Více než polovina celosvětového prodeje elektromobilů v loňském roce připadla na Čínu.

Ekologové, ekonomové, kutilové – ti všichni chtějí sluneční elektrárnu, ukazuje český výzkum

Ekologové, ekonomové, kutilové – ti všichni chtějí sluneční elektrárnu, ukazuje český výzkum

Proč si běžní lidé v Česku pořizují fotovoltaické panely pro domácí výrobu elektřiny? Motivací bývá ekologické povědomí, ale častější je ekonomická rozvaha. Ve hře však bývá i kutilství a zájem o techniku. Což je fajn, protože takto k cíli směřuje více důvodů.

Přečíst článek

Klíčem k řádnému energetickému přechodu je podle agentury zvýšení investic do čisté energie, nikoli do fosilních paliv. „Konec éry růstu fosilních paliv neznamená konec investic do fosilních paliv, ale podkopává důvody pro jakékoli zvyšování výdajů,“ uvedla IEA.

Zpráva OPEC na začátku tohoto měsíce uvedla, že výzvy k zastavení investic do ropných projektů jsou chybné a mohly by způsobit chaos v hospodářství i v energetice.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Naše energetické „zelenání“ zaplatí naše děti. I s úroky

Lukáš Kovanda: Naše energetické „zelenání“ zaplatí naše děti. I s úroky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme