Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

učitelé - informace o tématu

Platy učitelů mohou vzrůst na 130 procent průměrné mzdy.

Mzdu 130 procent průměru dostanou jen učitelé. Poslanci ostatní pedagogické pracovníky vyřadili

Mzdu kolem 130 procent průměrné hrubé nominální mzdy v národním hospodářství mají mít od příštího roku podle Sněmovny zákonem zaručenu jen učitelé. Nebude se vztahovat na všechny pedagogické pracovníky, jak to navrhovala původně vláda. Dolní parlamentní komora schválila sporné zúžení garance mezd podle návrhu skupiny koaličních poslanců, který kritizovali hlavně zástupci opozice nebo školské odbory. Podle nich to bude demotivovat asistenty pedagogů nebo speciální pedagogy.

Přečíst článek

Babiš sliboval, že učitelé budou brát jako právníci a doktoři. Nestalo se. I tak jejich platy překotně rostou

Přečíst článek

Fialova vláda chce protlačit automatický růst platů učitelů. Mají brát 130 procent průměrné mzdy

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Fialův kabinet řeší daně. Rozpočtu by však víc prospělo míň úředníků

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Bizarní debata kolem dětí. Tento obtížný hmyz už nikdo nechce

Přečíst článek

Londýn je jen pro milionáře, bouří se davy. Metropole kolabuje

Ostrovní království zažívá nejhorší sociální nepokoje za téměř půl století. Brexit, následovaný koronavirovou a energetickou krizí prohloubily ekonomické problémy domácností. Především státní zaměstnanci se nechtějí smířit s poklesem reálných mezd, který jim znemožňuje žít v Londýně, kde řada z nich pracuje.

Přečíst článek
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) vystoupil na briefingu po jednání se zástupci Agrární komory, Potravinářské komory a Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR), 27. února 2023, Praha.

Politický diář Jany Havligerové: Zlevníme potraviny, policistům přidáme. Slibuje se dobře, hůře plní

Lidovecký ministr zemědělství Zdeněk Nekula od podzimu loňského roku intenzivně řeší růst cen potravin. Po půl roce se dostavil výsledek. Vznikla mezirezortní skupina, která bude vysoké ceny potravin řešit. Bravo, glosuje s ironií komentátorka Newstream.cz Jana Havligerová. Co ji ještě zaujalo v uplynulém týdnu?

Přečíst článek
natáčení podcastu s Petrem Urbánkem

Petr Urbánek: Palmovka nebo Nové Dvory. Praha postaví několik nových, velkých sídlišť

Pražská developerská společnost (PDS) chystá v Praze zastavět několik velkých ploch. Vzniknou tak v podstatě celá nová „sídliště“. Ne však taková, jak se tomu rozumělo před dvaceti či třiceti lety. Nepůjde o shluk na sebe namačkaných paneláků, ale o oblasti, kde vzniknou stovky bytů, ale i obchody, provozovny služeb, klidové zóny. O stavu záměru mluvil v podcastu Realitní Club Petr Urbánek, ředitel PDS.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Když přidáme učitelům, zlepší se školství? Ne, jen budou mít učitelé víc peněz

Poslanec za ANO Ivo Vondrák vyslovil myšlenku, že když se přidá učitelům, bude to vlastně jeden z kroků k reformě školství. To je asi tak stejný myšlenkový přemet, jako kdyby se řeklo, že když přidáme ministrům, budeme mít lepší vládu.

Přečíst článek
Ve školkách ubude učitelů

Tikající bomba. Ve školkách nebude mít kdo učit už za pár let

Česká školní inspekce upozorňuje, že z mateřských škol odejde téměř třetina pedagogů a mladí je nezvládnou nahradit. Roste ale podíl pedagogů s vysokoškolským vzděláním.

Přečíst článek
Učitelé dostanou přidáno, Sněmovna schválila nové platy.

Lukáš Kovanda: Poslanci schválili vyšší platy učitelům. Pokud neřeknou, kde na to vezmou, jde o populismus

Učitelé mají už brzy brát průměrně přes 60 tisíc korun měsíčně, schválili poslanci. Pokud ale neřeknou, kde na to vezmou, jde o populismus na účet daňového poplatníka.

Přečíst článek
Přes 60 tisíc měsíčně. Sněmovna schválila nové platy pro učitele

Přes 60 tisíc měsíčně. Sněmovna schválila nové platy pro učitele

Průměrný plat učitele asi bude zákonem stanoven od roku 2024 na nejméně 1,404násobku průměrné hrubé měsíční nominální mzdy v ČR za předminulý rok. Konkrétní výše tarifů by stejně jako dosud určovala vláda nařízením. Počítá s tím novela školského zákona, kterou sněmovna v prvním kole schvalování podpořila.

Přečíst článek

Dopisy čtenářů: To bych vás chtěla vidět, až na vás vyskočí žák s mačetou

Nedávný komentář Dalibora Martínka s titulkem „Učitelé teď mají prázdniny. Ale peněz by chtěli čím dál více“ vzbudil velký ohlas mezi čtenáři. Proto přinášíme některé z reakcí. Příspěvky nejsou redakcí upravovány, v některých případech jsou však zkráceny.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Učitelé teď mají prázdniny. Ale peněz by chtěli čím dál víc

Co teď asi dělá sto padesát tisíc českých učitelů? Jeli na hory, koukají na televizi, šli na nákupy? Od středy jsou ve školách prázdniny. Nevím, co je to za prázdniny, asi podzimní, ty dříve nebývaly. Ale už jsou. Děti dostaly úkoly, které plní doma, učitelé možná přemýšlejí nad látkou na příští týden.

Přečíst článek
předseda vlády Petr Fiala (ODS)

Stát nabere dalších osm tisíc zaměstnanců. Za platy celkem zaplatí navíc 18 miliard

Na platy zaměstnanců by mělo jít ze státního rozpočtu v příštím roce o 17,9 miliardy korun víc, než kolik předpokládá letošní původně schválený rozpočet. Platy by si tak měly vyžádat celkem 264,3 miliard korun. Počet míst placených států se má zvýšit o 7961. Jen v regionálním školství má přibýt 6239 míst. Průměrný plat zaměstnance státu se má v průměru zvýšit o 2361 korun na 42 932 korun hrubého. Uvedla to vládu v návrhu státního rozpočtu v příštím roce, který předložila poslancům.

Přečíst článek
Reklama

News box

Centrální banka USA podle očekávání nechala základní úrok beze změny v pásmu 5,25 až 5,50 procenta. Úroky nezměnila šesté zasedání za sebou.  V prohlášení banka naznačila, že se stále přiklání k případnému snižování nákladů na úvěry, upozornila ale na nedávné neuspokojivé údaje o inflaci.

USA uvalily nové❌❌❌ sankce na stovky osob a subjektů v souvislosti s Ruskem. Sankce se vztahují i na více než desítku firem se sídlem v Číně a v Hongkongu, informovala agentura Reuters s odkazem na údaje z webu amerického ministerstva financí. Sankce jsou namířeny například proti společnostem spojeným s ruským projektem na těžbu zemního plynu a výrobu zkapalněného zemního plynu LNG 2 v Arktidě. Uvaleny byly také na ruskou leteckou společnost Pobeda, což je nízkonákladová divize Aeroflotu.

Americký 💲💲💲dolar před dnešním koncem dvoudenního zasedání měnového výboru centrální banky USA oslabuje. Investoři se zaměří hlavně na vyjádření šéfa Fedu Jeroma Powella, zvláště na to, jaký zaujme postoj k dalšímu vývoji úroků vzhledem k tomu, že inflace nadále zůstává nad dvouprocentním cílem.
Tržby společnosti Yum Brands, majitele řetězců restaurací s rychlým občerstvením 🍗KFC, 🍕Pizza Hut či 🌮Taco Bell, se v prvním čtvrtletí poprvé od pandemie nemoci covid-19 v roce 2020 snížily. To je dalším důkazem toho, že jedna z nejodolnějších částí spotřebitelské ekonomiky oslabuje, upozornila agentura Bloomberg. Zisk se sice zvýšil na 314 milionů dolarů z loňských 300 milionů, zaostal však za očekáváním.
Britskému výrobci luxusních🚗🚗🚗 vozů Aston Martin vzrostla v prvním čtvrtletí ztráta více než se čekalo, protože firma vyrobila méně vozů a finanční náklady se prudce zvýšily. Očištěná ztráta před zdaněním se prohloubila na 110,5 milionu liber (3,2 miliardy korun) z 57,3 milionu liber ve stejném období loni.  Číst více
Ve 🌄🌄🌄Špindlerově Mlýně a ve SkiResortu Černá hora-Pec začala letní sezona. Ve Špindlerově Mlýně se rozjela po jarní pauze sedačková lanovka na Medvědín a ve SkiResortu kabinová lanovka na Černou horu, informovala střediska na webech. Hlavní novinkou jsou letní obdoby skipasů. Dnes ráno bylo v Královéhradeckém kraji většinou jasno, na horách do 12 stupňů Celsia, na hřebenech Krkonoš kolem šesti.

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. V době rozpadu Československa v roce 1992 byl také místopředsedou federální vlády a vedl ministerstvo práce a sociálních věcí. Macek, známý svými výraznými a často kontroverzními slovy i činy, z aktivní politiky odešel v roce 2001. Sdělila to společnost Albatros Media, která vydávala jeho knihy. 

Miroslav Macek na snímku z listopadu 2023
Miroslav Macek na snímku z listopadu 2023 profimedia.cz

Světové akciové indexy letos rostou, v dubnu ale některé sestoupily z rekordních úrovní. Nejsledovanější americký S&P 500 stoupl o 6️⃣procent.

Stovky lidí si ve středu v bruselském parku Cinquantenaire připomněly 20. výročí rozšíření Evropské unie roztažením obří vlajky EU. Nečekaně je přišla pozdravit i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Přítomní rovněž drželi v rukou vlajky deseti zemí, které v roce 2004 do unie vstoupily, včetně České republiky. Číst více
Bance Creditas v roce 2023 meziročně vzrostl čistý provozní 💰💰💰zisk o 148 procent na 1,13 miliardy korun. Téměř o pětinu loni stoupl počet klientů, ke konci roku jich banka měla více než 205 tisíc. Bankám a spořitelnám v Česku v roce 2023 stoupl podle dat České národní banky souhrnný čistý zisk meziročně o 2,2 miliardy Kč na 104,4 miliardy korun.
Reklama
Reklama
Doporučujeme