Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

sociální sítě - informace o tématu

Dusno kolem X. Musk a Twitter budou čelit žalobám, třeba i od Microsoftu, míní experti

Dusno kolem X. Musk a Twitter budou čelit žalobám, třeba i od Microsoftu, míní experti

Rozhodnutí miliardáře Elona Muska přejmenovat společnost Twitter na X může být právně komplikované. Právo na duševní vlastnictví písmene X mají i jiné firmy, včetně Microsoftu nebo společnosti Meta Platforms. X se široce používá a cituje v ochranných známkách, takže firma může být v budoucnu nucena své logo bránit u soudu, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Pavel Maurer: Facebook mě naučil, že buřty s cibulí lidi zajímají víc než fine dining

Na Facebooku se Pavel Maurer pohybuje už nějaký ten pátek. Posledních deset let na něm zveřejňuje příspěvky výhradně spojené s gastronomií. Přesto ho stále ohromuje a šokuje, jak nepředvídatelné reakce mohou tyto vzkazy vyvolat. A jak sám říká, vůbec neplatí, že čím více úsilí, času a peněz do sdělení investujete, tím více reakcí sklidíte. Haute cuisine v tomto zápase o pozornost jasně prohrává s buřty s cibulí.

Přečíst článek
WhatsApp umožní svým uživatelům upravovat zprávy do 15 minut od odeslání

Napsali jste něco špatně? WhatsApp umožní uživatelům upravit odeslanou zprávu

Aplikace pro zasílání zpráv a multimediálních souborů WhatsApp umožní svým uživatelům upravovat zprávy do 15 minut od jejich odeslání. Aplikace, kterou vlastní technologický gigant Meta Platforms, tak nabídne podobnou službu, jako nabízejí konkurenční platformy Telegram a Signal, uvedl server BBC.

Přečíst článek
Facebook dostal v EU rekordní pokutu za správu dat uživatelů. Vyšší než kdysi Amazon

AKTUALIZOVÁNO: Facebook dostal v EU rekordní pokutu za správu dat uživatelů. Vyšší než kdysi Amazon

Provozovatel sociální sítě Facebook, společnost Meta Platforms, dostal v EU rekordní pokutu ve výši 1,2 miliardy eur (asi 28 miliard korun). Důvodem je podle evropských regulačních orgánů porušení práv spotřebitelů na ochranu soukromých údajů, které Meta přenáší z EU na servery ve Spojených státech. Podle Bruselu tak Meta nedokázala ochránit data před americkými bezpečnostními službami, uvedla agentura Bloomberg. Firma se odvolá.

Přečíst článek
„Ruský Google” je na prodej. Nabídky oligarchů ocenily Yandex na miliardy dolarů.

„Ruský Google” je na prodej. Nabídky oligarchů ocenily Yandex na miliardy dolarů

Provozovatel dominantního ruského internetového vyhledávače Yandex se rozhodl prodat většinový podíl ve firmě. Nabídky na koupi podílu v podniku, který je kvůli ruské invazi na Ukrajinu pod ostrým dohledem Kremlu, předložili i tamní miliardáři Vladimir Potanin a Vagit Alekperov. Jejich nabídka oceňuje celou firmu na sedm miliard dolarů, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Zuckerbergově Meta Platforms hrozí v EU rekordní pokuta za využití dat z Facebooku

Vyšší než u Amazonu. Facebooku a Meta Platforms hrozí v EU rekordní pokuta

Irské regulační orgány chystají udělit rekordní pokutu provozovateli Facebooku, společnosti Meta Platforms. Důvodem je způsob nakládání s daty evropských uživatelů. Sankce by měla být vyšší než nedávný trest pro Amazon, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Twitter zrušil ověřovací modrou ikonu papežovi, kancléři Scholzovi nebo Beyoncé

Twitter zrušil ověřovací modrou ikonu papežovi, kancléři Scholzovi nebo Beyoncé

Americká internetová společnost Twitter ve čtvrtek začala v souladu s předchozími sliby rušit modré ověřovací ikony tisíců uživatelů této sociální sítě. Nově o ni přišel například účet papeže Františka, německého kancléře Olafa Scholze nebo zpěváků Justina Biebera a Beyoncé, napsal dnes server BBC News a stanice BFM TV.

Přečíst článek
Austrálie se rozhodla zakázat TikTok na vládních zařízeních.

Další v řadě je Austrálie, TikTok vyhání z vládních zařízení

Australská vláda se rozhodla, že kvůli bezpečnostním obavám zakáže čínskou aplikaci TikTok na všech vládních zařízeních. K podobnému kroku dříve přistoupily USA, Británie nebo Francie. Za rozhodnutím jsou podle agentury Reuters obavy, že Čína by mohla aplikaci vlastněnou společností ByteDance používat ke shromažďování dat uživatelů za účelem prosazovaní svých politických cílů.

Přečíst článek
Placené účty zastaví umělou inteligenci, slibuje Musk. Kdo platit nechce, bude mít chudší kanál

Placené účty zastaví umělou inteligenci, slibuje Musk. Kdo platit nechce, bude mít chudší kanál

Sociální síť Twitter učiní další změny u své placené funkce Twitter Blue. Od poloviny dubna budou doporučovány ostatním uživatelům pouze příspěvky ověřených předplatitelů. Neověření uživatelé také nebudou moci hlasovat v anketách. Na svém twitterovém profilu to oznámil šéf Twitteru Elon Musk. Jako důvod uvedl, že je to jediný způsob, jak řešit problémy s účty provozovanými umělou inteligencí.

Přečíst článek
Bývalý americký prezident Donald Trump

Bývalý americký prezident Trump na své sociální síti uvedl, že by mohl být zatčen

Bývalý americký prezident Donald Trump přišel s tvrzením, že v úterý by mohl být zatčen. Nasvědčují tomu podle něj informace unikající z prokuratury na Manhattanu, která exprezidenta vyšetřuje pro podezření z finanční trestné činnosti. Trump ve vyjádření na své sociální síti Truth Social vyzval své stoupence, aby vyšli do ulic. Státní zastupitelství se k věci odmítlo vyjádřit, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek
V Česku začalo tažení proti TikToku. Úřady i firmy jej zaměstnancům zakazují, ruší své účty

V Česku začalo tažení proti TikToku. Úřady i firmy jej zaměstnancům zakazují, ruší své účty

Státní úřady a podniky i soukromé firmy v ČR zakazují svým pracovníkům z bezpečnostních důvodů používání čínské aplikace TikTok na služebních počítačích a telefonech. Zákaz často platí i pro osobní zařízení, pokud je zaměstnanci používají k práci. Vyplývá to z ankety mezi úřady a společnostmi. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal minulý týden varování před používáním TikToku na zařízeních s přístupem do významných informačních systémů. Aplikace podle NÚKIB představuje bezpečnostní hrozbu.

Přečíst článek
Reklama

News box

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek 👨‍🚒 hasičů. Vyhlášen byl třetí ze čtyř stupňů požárního poplachu. Nikdo nebyl zraněn, příčinu požáru i výši škody zjišťuje vyšetřovatel, řekl mluvčí hasičů Pavel Řezníček. Vedení obce kvůli dýmu vyzvalo obyvatele, aby nevětrali.

Ruská protivzdušná obrana nad okupovaným Krymem sestřelila čtyři 🚀 rakety dlouhého doletu (ATACMS) vyráběné Spojenými státy. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo ministerstvo obrany v Moskvě. Spojené státy tento typ raket Ukrajině bránící se více než dva roky ruské agresi začaly dodávat v uplynulých týdnech.
Delegace palestinského hnutí Hamás přijela do Egypta na zprostředkovaná jednání o 🤝 příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích, informovala dnes egyptská média. V Gaze proti Hamásu už skoro sedm měsíců válčí Izrael v odvetě za teroristické útoky z loňského 7. října.
Spojené státy jednají s blízkými partnery o poskytnutí pomoci Ukrajině až 5️⃣0️⃣ miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Tyto peníze by pak byly spláceny z neočekávaných zisků ze státních ruských aktiv zmrazených převážně v Evropě, ze kterých stále plynou úroky. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Číst více
Ceny komodit na světových trzích letos spíše 📈 rostou, jejich pokles z počátku roku vystřídalo v březnu a v dubnu zdražování. Výrazně zdražila ropa, měď, nikl, zlato, stříbro a hlavně kakao. Naopak zlevnilo uhlí, cukr nebo obiloviny. Hlavní komoditní index agentury Bloomberg od začátku roku do konce dubna vykazoval nárůst 2,5 procenta.
Výsledky nedávné cesty do Spojených států jsou podle premiéra Petra Fialy (ODS) 👍 vynikající. Mezi státy je hluboká vzájemná důvěra, řekl Fiala. K uskutečnění návštěvy podle něj přispělo, že Česko je pod současnou vládou aktivním hráčem na mezinárodní scéně a má jasné postoje k bezpečnostním hrozbám.
Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy (ODS) mohlo uskutečnit další 🤝 společné jednání české a ukrajinské vlády. Poslední se konalo koncem října 2022 v Kyjevě. Česko s Ukrajinou jedná průběžně na všech úrovních, země napadená Ruskem potřebuje především zbraně a munici, řekl Fiala v rozhovoru s ČTK.
Ukrajina zmírnila některé válečné kapitálové kontroly pro podniky. 🏛️ Centrální banka krok označila za největší liberalizaci měnového trhu od ruské invaze v roce 2022. S odkazem na páteční sdělení centrální banky o tom píše zpravodajský server CNBC. Většina opatření vstupuje v platnost dnes.
Rusko přechodně  zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové agentury. Moskva tak chce zajistit stabilitu na domácím trhu s potravinami, citovala z nařízení agentura TASS. Zákaz platí do konce srpna a týká se vývozu třtinového nebo řepného cukru a chemicky čisté sacharózy.
Reklama
Reklama
Doporučujeme