Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sberbank - informace o tématu

Uzavřená pobočka ruské banky Sberbank s barvou potřísněnými dveřmi a výlohami na Strossmayerově náměstí v Praze 26. února 2022.

Garanční systém vyplatil klientům padlé Sberbank přes 25 miliard

Garanční systém finančního trhu vyplatil za 12 měsíců prostřednictvím poboček Komerční banky náhradu vkladů více než 87 tisíc klientů zkrachovalé Sberbank CZ. Získali 25,362 miliardy korun, to je 98 procent celkových nároků. Největší výplata náhrad vkladů v historii českého systému pojištění vkladů pokračuje i rok po pádu Sberbank CZ.

Přečíst článek
Sberbank

Úvěrové portfolio Sberbank je k mání. Insolvenční správkyně ho nabízí bankám

Přečíst článek
Sberbank

Příběh Sberbank jde do finále. Soud poslal pobočku ruské banky do konkurzu

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ, která má vazby na Rusko. Přezkumné jednání o přihlášených pohledávkách nařídil na 6. října, následovat bude ten den i schůze věřitelů. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. V konkurzu se rozprodá majetek dlužníka a výtěžek se rozdělí mezi jeho věřitele.

Přečíst článek
Sberbank

Dobrá zpráva pro věřitele české Sberbanky. Na její majetek se protiruské sankce nevztahují

Majetek české banky Sberbank CZ podle Finančního analytického úřadu (FAÚ) nepodléhá protiruským sankcím. Na svém webu to uvedla Sberbank, která zveřejnila také stanovisko FAÚ. Na zprávu upozornil server Seznam Zprávy.

Přečíst článek
Sberbank

Další sankce proti Kremlu. EU zakáže dovoz ruského zlata

Evropská unie stupňuje tlak vůči Rusku, shodla se na dalším balíku ekonomických sankcí. Zakazuje mimo jiné dovoz zlata z Ruska a rozšiřuje postihy vůči Sberbank.

Přečíst článek
Vladimir Putin

Protiruské sankce: Od koho a proti komu a čemu? Podívejte se na jejich přehled

Evropská unie na svém mimořádném summitu na začátku června přijala již šestý balík protiruských sankcí jako odvetu za vpád Moskvy na Ukrajinu. Klíčovou otázkou bylo embargo na ruskou ropu, z jejíhož prodeje Kreml výrazně financuje agresi vůči Ukrajině. Jak vypadají dosavadní sankce? Podívejte se na jejich přehled včetně ruské reakce, jak jej sestavila BBC a server newstream.cz.

Přečíst článek
Sberbank

Sberbank je v klidu. Odstřižení od SWIFTu se nás extra nedotýká, vzkázala

Nové sankce ze strany Evropské unie nebudou mít na aktivity největší ruské bankovní společnosti Sberbank vliv. Banka to uvedla v reakci na dohodu EU o šestém souboru protiruských sankcí. Ten zahrnuje mimo jiné odpojení Sberbank od mezinárodního platebního systému SWIFT.

Přečíst článek
Sberbank

31. prosinec 2022. Poslední den evropské Sberbank. Pak banka definitivně skončí

V jednotlivých evropských státech již probíhá výplata klientů krachující ruské banky. Její evropská pobočka měla centrálu ve Vídni, rakouský záchranný fond tak již klientům vyplatil téměř miliardu eur. V Česku je lhůta na výplatu zajištěných vkladů tři roky, zákazníci tak mohou požádat o vklady do výše 100 tisíc eur do roku 2025.

Přečíst článek
Před brněnskou pobočkou banky Sberbank na náměstí Svobody se 25. února 2022 ráno tvořila fronta. Uvnitř byli zaměstnanci plně vytížení rušením účtů a venku čekalo dalších zhruba 20 lidí. Lidé tak reagují na konflikt na Ukrajině, nechtějí už mít dále peníze na účtech ruské banky. Mimo jiné ve čtvrtek oznámil rušení účtů i Jihomoravský kraj.

Sberbank je bez bankovní licence, čeká ji likvidace

Česká národní banka pravomocně odebrala bankovní licenci Sberbank CZ. Centrální banka o tom informovala na svém webu. Sberbank míří k likvidaci.

Přečíst článek
Sberbank

Sberbank CZ míří k likvidaci, nepodala rozklad proti rozhodnutí ČNB o odnětí licence

Sberbank CZ nepodá rozklad proti rozhodnutí České národní banky o odnětí licence, míří tak k likvidaci. Učinila to i přes výhrady k věcné správnosti rozhodnutí ČNB a přesvědčení, že současnou bezprecedentní situaci bylo možné řešit jinými vhodnými způsoby, řekl ředitel komunikace banky Jan Hainz. Kroky k odnětí licence Sberbank CZ, která je navázána na Rusko, zahájila ČNB 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu

Přečíst článek
Německý kancléř Olaf Scholz

EU chce odpojit Sberbank od SWIFTu a zakázat ruskou ropu. Německo je pro

Německo se už přiklání k vyjmutí ruské Sberbank z mezinárodního platebního systému SWIFT. Podle obeznámených zdrojů se tento dlouho oddalovaný krok stane součástí připravovaného, šestého balíčku sankcí EU, stejně jako embargo na dovoz ruské ropy, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Hlavní budova České národní banky

ČNB rozhodla o odebrání licence Sberbank. Banka se může ještě odvolat

Česká národní banka (ČNB) odebrala licenci Sberbank CZ, uvedly servery HN.cz a Seznam Zprávy. Rozhodnutí centrální banky zatím není pravomocné, banka s vazbami na Rusko může podat rozklad.

Přečíst článek
Reklama

News box

K útoku na koncertní sál u Moskvy, který si vyžádal přes 1️⃣4️⃣0️⃣​​​​​​​ mrtvých, se dnes znovu přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Píše to agentura Reuters s odkazem na prohlášení mluvčího skupiny na sociálních sítích.
Ceny ropy v závěru obchodního týdne po dvou dnech poklesu 📈 rostou o zhruba dolar za barel. Pomáhá jim mimo jiné předpoklad, že nabídka na trhu bude omezenější, protože se očekává, že aliance producentů OPEC+ bude pokračovat v současném snižování produkce.
Německé aerolinky Lufthansa a odbory Verdi se dohodly na postupném zvýšení mezd pozemního personálu o 1️⃣2️⃣,5️⃣ procenta do konce nadcházejícího roku. Zaměstnancům s nižšími příjmy se mzdy podle Verdi zvýší dokonce až o 18 procent. Odborová organizace dnes dohodu s Lufthansou označila za historický úspěch.
Pražská burza ve zkráceném týdnu opět posílila. Index PX 📈 stoupl o 1,6 procenta na 1515,2 bodu. Největší pokles postihl akcie zbrojovky Colt, naopak nejvíce posílily akcie Monety. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu akcie vzrostly o 0,7 procenta.
Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za ❌ „nesmysl“.
Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal  důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost.
Prudký nárůst 📈 nových aktivit producentů fosilních paliv ohrožuje splnění pařížských klimatických cílů. Uvádí to zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Světoví producenti fosilních paliv směřují k tomu, aby do konce desetiletí zvýšili na téměř čtyřnásobek objem ropy a plynu těžených z nově schválených projektů. V čele nárůstu těchto aktivit jsou přitom Spojené státy, upozorňuje zpráva, o níž informuje britský deník The Guardian.
Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve čtvrtém čtvrtletí po dalším zpřesnění údajů zvýšil v přepočtu na celý rok o 3️⃣,4️⃣ procenta. To je o 0,2 procentního bodu více, než uváděl odhad z konce února. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali potvrzení odhadu. Ve třetím čtvrtletí růst činil 4,9 procenta.
Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom 🤝 spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). Číst více
Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme