Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sberbank - informace o tématu

Největší ruské bance Sberbank loni kvůli západním sankcím klesl čistý zisk o 78,3 procenta na 270,5 miliardy rublů (79,7 miliardy korun).

Sberbank loni kvůli sankcím klesl zisk o 78 procent, letos čeká zotavení

Největší ruské bance Sberbank loni kvůli západním sankcím klesl čistý zisk o 78,3 procenta na 270,5 miliardy rublů (79,7 miliardy korun). Letos banka očekává výrazné zotavení, podle šéfa podniku Germana Grefa by se měl zisk přiblížit rekordu 1,25 bilionu rublů, který banka vykázala za rok 2021, tedy před ruskou invazí na Ukrajinu.

Přečíst článek
Sberbank

Úvěrové portfolio Sberbank je k mání. Insolvenční správkyně ho nabízí bankám

Úvěrové portfolio zkrachovalé Sberbank CZ je k mání. Pověřená insolvenční správkyně obeslala s nabídkou všechny tuzemské banky. Prodej bance by byl dobrou zprávou pro dlužníky. Pokud by se ale zájemce nenašel, hrozil by prodej portfolia firmám obchodujících s pohledávkami.

Přečíst článek
Sberbank

Příběh Sberbank jde do finále. Soud poslal pobočku ruské banky do konkurzu

Pražský městský soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ, která má vazby na Rusko. Přezkumné jednání o přihlášených pohledávkách nařídil na 6. října, následovat bude ten den i schůze věřitelů. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. V konkurzu se rozprodá majetek dlužníka a výtěžek se rozdělí mezi jeho věřitele.

Přečíst článek
Sberbank

Dobrá zpráva pro věřitele české Sberbanky. Na její majetek se protiruské sankce nevztahují

Majetek české banky Sberbank CZ podle Finančního analytického úřadu (FAÚ) nepodléhá protiruským sankcím. Na svém webu to uvedla Sberbank, která zveřejnila také stanovisko FAÚ. Na zprávu upozornil server Seznam Zprávy.

Přečíst článek
Sberbank

Další sankce proti Kremlu. EU zakáže dovoz ruského zlata

Evropská unie stupňuje tlak vůči Rusku, shodla se na dalším balíku ekonomických sankcí. Zakazuje mimo jiné dovoz zlata z Ruska a rozšiřuje postihy vůči Sberbank.

Přečíst článek
Vladimir Putin

Protiruské sankce: Od koho a proti komu a čemu? Podívejte se na jejich přehled

Evropská unie na svém mimořádném summitu na začátku června přijala již šestý balík protiruských sankcí jako odvetu za vpád Moskvy na Ukrajinu. Klíčovou otázkou bylo embargo na ruskou ropu, z jejíhož prodeje Kreml výrazně financuje agresi vůči Ukrajině. Jak vypadají dosavadní sankce? Podívejte se na jejich přehled včetně ruské reakce, jak jej sestavila BBC a server newstream.cz.

Přečíst článek
Sberbank

Sberbank je v klidu. Odstřižení od SWIFTu se nás extra nedotýká, vzkázala

Nové sankce ze strany Evropské unie nebudou mít na aktivity největší ruské bankovní společnosti Sberbank vliv. Banka to uvedla v reakci na dohodu EU o šestém souboru protiruských sankcí. Ten zahrnuje mimo jiné odpojení Sberbank od mezinárodního platebního systému SWIFT.

Přečíst článek
Sberbank

31. prosinec 2022. Poslední den evropské Sberbank. Pak banka definitivně skončí

V jednotlivých evropských státech již probíhá výplata klientů krachující ruské banky. Její evropská pobočka měla centrálu ve Vídni, rakouský záchranný fond tak již klientům vyplatil téměř miliardu eur. V Česku je lhůta na výplatu zajištěných vkladů tři roky, zákazníci tak mohou požádat o vklady do výše 100 tisíc eur do roku 2025.

Přečíst článek
Před brněnskou pobočkou banky Sberbank na náměstí Svobody se 25. února 2022 ráno tvořila fronta. Uvnitř byli zaměstnanci plně vytížení rušením účtů a venku čekalo dalších zhruba 20 lidí. Lidé tak reagují na konflikt na Ukrajině, nechtějí už mít dále peníze na účtech ruské banky. Mimo jiné ve čtvrtek oznámil rušení účtů i Jihomoravský kraj.

Sberbank je bez bankovní licence, čeká ji likvidace

Česká národní banka pravomocně odebrala bankovní licenci Sberbank CZ. Centrální banka o tom informovala na svém webu. Sberbank míří k likvidaci.

Přečíst článek
Sberbank

Sberbank CZ míří k likvidaci, nepodala rozklad proti rozhodnutí ČNB o odnětí licence

Sberbank CZ nepodá rozklad proti rozhodnutí České národní banky o odnětí licence, míří tak k likvidaci. Učinila to i přes výhrady k věcné správnosti rozhodnutí ČNB a přesvědčení, že současnou bezprecedentní situaci bylo možné řešit jinými vhodnými způsoby, řekl ředitel komunikace banky Jan Hainz. Kroky k odnětí licence Sberbank CZ, která je navázána na Rusko, zahájila ČNB 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu

Přečíst článek
Německý kancléř Olaf Scholz

EU chce odpojit Sberbank od SWIFTu a zakázat ruskou ropu. Německo je pro

Německo se už přiklání k vyjmutí ruské Sberbank z mezinárodního platebního systému SWIFT. Podle obeznámených zdrojů se tento dlouho oddalovaný krok stane součástí připravovaného, šestého balíčku sankcí EU, stejně jako embargo na dovoz ruské ropy, upozorňuje agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme