Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Domácnosti dluží bankám skoro 2,2 bilionu korun

ČNB
ČTK
 ČTK

Dluhy českých domácností u bank dál rostou, aktuálně jim dluží podle statistik ČNB dluží skoro 2,2 bilionu korun.

Reklama

Dluhy českých domácností u bank v dubnu meziměsíčně stouply o 31 miliard korun na 2,19 bilionu korun. Zadlužení firem vzrostlo o 21 miliard na 1,29 bilionu korun. Také meziročně byly dluhy domácností i firem vyšší, u domácností to bylo zhruba o 126 miliard korun a u firem o 55 miliard korun. Vyplývá to z předběžných údajů, které na webu zveřejnila Česká národní banka (ČNB).

Dluhy českých domácností u bank rostou od února 2016. Výjimkou byl loňský duben, kdy se meziměsíčně snížily zhruba o 20 miliard na 2,067 bilionu korun. Podle ČNB ale tehdejší statistiku ovlivnilo odebrání bankovní licence Sberbank CZ. Letošní dubnovou statistiku naopak ovlivnil odkup portfolia úvěrů Sberbank CZ.

„Data úvěrové statistiky obchodních bank byla ke konci dubna 2023 ovlivněna realizací odkupu portfolia úvěrů Sberbank CZ, a.s. v likvidaci (subjekt po odejmutí bankovní licence) ze strany jednoho vykazujícího subjektu,“ uvedla ČNB. Insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřina Lužová již dříve řekla, že poslední dubnový víkend přešli úvěroví klienti Sberbank CZ do České spořitelny.

vysoké účty

Dalibor Martínek: Kdo nezaplatí energie, propadne peklu. Exekuční mafie už se těší na nové duše

Dodavatelé energií zhruba od dubna posílají nově nastavené zálohy na energie. Nárůst cen není o šestnáct procent, což je aktuální meziroční inflace. Energie, tedy plyn a elektřina, jsou pro zákazníky oproti loňskému roku dražší o sto procent. A u některých dodavatelů ještě více.

Přečíst článek

Nad bilion korun se zadlužení českých domácností poprvé dostalo v červnu 2010. Úroveň 1,5 bilionu přesáhlo v září 2017 a v říjnu 2021 se dostalo nad dva biliony korun. Téměř čtyři pětiny objemu dluhů domácností u bank představují úvěry na bydlení. V dubnu se podle ČNB meziměsíčně zvýšily o 1,5 procenta na 1,708 bilionu korun.

Zadlužení firem dlouhodobě kolísá. Podle původní doby splatnosti mají mezi úvěry poskytnutými nefinančním podnikům nejvýznamnější podíl dlouhodobé úvěry. V dubnu jejich objem dosáhl hodnoty 699 miliardy korun, což je 55 procent celkového objemu úvěrů poskytnutých tomuto sektoru, uvedla banka.

Centrální banka zveřejňuje statistiku každý měsíc. V dubnu byla bankovní statistika v ČR sestavena ze zdrojových dat 44 aktivně působících bank a poboček zahraničních bank (bez ČNB).

Lidem docházejí peníze (ilustrační foto)

Úroky z úvěrů mírně klesly. Expertka varuje před zvýhodněnými půjčkami na dovolenou

Průměrná sazba spotřebitelských úvěrů v březnu činila 8,89 procenta, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,44 procentního bodu. Hodnota je tak na úrovni loňského listopadu, vyplývá z Broker Consulting Indexu spotřebitelských úvěrů. Odborníci čekají, že v dalším období budou sazby úvěrů stabilní a nebudou se razantně měnit.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme