Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putinova válka přihrála zisky ruské Sberbance. Těží z odchodu konkurence

Logo Sberbanky na její pobočce v ruském Petrohradě.
profimedia.cz
 ČTK

Největší ruská banka Sberbank měla v prvním čtvrtletí podle mezinárodních účetních standardů rekordní zisk 357,2 miliardy rublů (zhruba 97 miliard korun). Banka to uvedla ve svém sdělení a zároveň zlepšila prognózu návratu vlastního kapitálu na letošní rok.

Reklama

Ruská centrální banka finančním ústavům nařídila po ruské vojenské invazi na Ukrajinu loni v únoru omezit zveřejňování informací. Sbebank tedy nezveřejnila pro většinu čísel meziroční srovnání, její šéf German Gref ale uvedl, že zisk za čtvrtletí dosáhl rekordní výše.

„Dobré výsledky prvního čtvrtletí, odolnost úvěrového portfolia a vysoká provozní efektivita dávají důvod ke zvýšení naší prognózy návratnosti vlastního kapitálu pro rok 2023 na více než 22 procent,“ sdělil Gref.

Sberbank těží z odchodu konkurence

Banka uvedla, že čisté úrokové výnosy meziročně vzrostly na 562,8 miliardy rublů, čisté výnosy z provizí naopak za čtvrtletí klesly na 171,1 miliardy rublů, a to v důsledku přívalu transakcí ve stejném období loňského roku. Čistá úroková marže banky se vyšplhala na 5,78 procenta v důsledku normalizace výpůjčních sazeb. Centrální banka v loňském roce zvýšila svou základní úrokovou sazbu na 20 procent, poté následovala série snižování sazeb až na současnou úroveň 7,5 procenta.

Kromě toho, že je Sberbank v Rusku nejdůležitější bankovní institucí, stala se jedním z předních technologických hráčů v zemi a zaujímá stále důležitější roli. Sankce a odcházející konkurenti totiž vytvářejí na trhu mezery, které může zaplnit pouze několik firem, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Sberbank v loňském roce opustila téměř všechny evropské trhy, včetně České republiky. Jako důvod uvedla velký odliv hotovosti a ohrožení zaměstnanců a majetku kvůli ruské invazi na Ukrajinu a západním sankcím. Sberbank je jednou z několika bank, které mají zakázaný přístup k mezinárodní platební síti SWIFT, což omezilo její bankovní aktivity v zahraničí.

Česká spořitelna dokončila nákup úvěrového portfolia Sberbank CZ.

Dědictví po Sberbank, Česká spořitelna zaplatila miliardy za úvěry, klienti k ní přejdou už v dubnu

Česká spořitelna dokončila nákup úvěrového portfolia Sberbank CZ. Převod úvěrového portfolia očištěného o nesplácené a jinak problémové úvěry stvrdil zápis v rejstříku . Za úvěry v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun zaplatila spořitelna 41,053 miliardy korun. Během dubna budou klienti Sberbank CZ převedeni do České spořitelny, řekla správkyně Sberbank Jiřina Lužová. Od května již budou splácet úvěry na nové účty.

Přečíst článek

Sberbank

Putinova válka pohřbívá ruské banky. Zisk jim loni klesl o 90 procent

Ruským bankám loni klesl zisk v úhrnu asi o 90 procent na 203 miliard rublů (64 miliard korun). Na hospodaření finančních ústavů dopadly západní sankce zavedené za válku na Ukrajině a také odliv vkladů. Oznámila to ruská centrální banka.

Přečíst článek

Přiznání šéfa ruské banky: Za naše ztráty mohou západní sankce, ochromily finanční sektor

Veškeré ztráty, které druhá největší ruská banka VTB utrpěla v loňském roce, způsobily sankce ze strany západních zemí. Uvedl to podle agentury Reuters šéf banky Andrej Kostin. Jde o neobvyklé přiznání, že snaha západních zemí potrestat Moskvu za útok na Ukrajinu ochromila část ruského finančního sektoru, píše Reuters.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme