Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

protesty - informace o tématu

Vlastimil Válek

Válek: O změnách ve zdravotnictví bude jasno v lednu

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) slíbil, že do poloviny ledna 2024 předloží strategický dokument, v němž popíše chystané změny ve zdravotnictví. Hodlá jich dosáhnout změnami zákona o veřejném zdravotním pojištění, o zdravotních službách, o elektronizaci zdravotnictví a zákona o ochraně veřejného zdraví. První z nich začne platit 1. ledna 2025, řekl ministr v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Přečíst článek
Energie opět začínají zdražovat

Stanislav Šulc: Srpnové déjà vu? Energie opět začínají zdražovat

Blíží se datum 26. srpna. Přesně rok před tímto dnem Evropa zažila šok, když se cena elektřiny na burze poprvé dotkla hranice 1000 eur za MWh. Od té doby sice ceny energetických surovin klesají, například plyn však nyní zase začíná růst. Důvod? Stávka v Austrálii. Je to známka toho, že energokrize zatím není vyřešena a evropský energetický sektor je dál velmi křehký.

Přečíst článek
Protesty odpůrců reformy, kterých se od ledna opakovaně účastní desítky tisíc Izraelců

Izraelský parlament schválil část kontroverzní justiční reformy. Je to posílení demokracie, uvedl premiér Netanjahu

Izraelský parlament v prvním čtení schválil návrh zákona, který je součástí kontroverzní justiční reformy a který má omezit pravomoci nejvyššího soudu. Informovala o tom agentura Reuters. Jedná se o první část tohoto vládního balíku, který postoupil parlamentem od konce letošního března, kdy izraelský premiér Benjamin Netanjahu kvůli masivním protestům oznámil odložení reformy.

Přečíst článek
Protesty ve Francii přijdou státní kasu na více než miliardu eur

Vypálené podniky a banky za miliardu eur. Francie po zuřivých protestech sčítá škody

Francie se pomalu vrací ke klidu. Po demonstracích, které vyvolala smrt sedmnáctiletého mladíka, jehož při dopravní kontrole zastřelil policista, se nyní sejde hlava státu Emmanuel Macron s dalšími více než dvěma sty starosty měst, obcí a městských částí, aby společně vyhodnotili celou situaci. Francouzská společnost Medef, největší federace zaměstnavatelů v zemi, odhadla, že škody způsobené násilnostmi by mohly přesáhnout jednu miliardu eur, tedy téměř 24 miliard korun. Epicentry násilností byla pařížská předměstí a další velká francouzská města.

Přečíst článek
Demonstrace v Lyonu proti důchodové reformě francouzské vlády posouvající věk pro odchod do důchodu o dva roky na 64 let 16. února 2023.

Francie má problém jako Česko. Kvůli důchodové reformě ochromíme zemi, slibují demonstranti

Francii dnes čeká šestá generální stávka proti plánované důchodové reformě, která zahrnuje zvýšení hranice pro odchod do penze o dva roky. Očekává se hromadné narušení dopravy, zrušena bude většina vlakových spojů a protest zasáhne i provoz pařížského metra. Odbory ohlásily, že jejich cílem je na 24 hodin zastavit chod země. Úřady podle francouzských médií očekávají, že do ulic vyjde přes milion lidí.

Přečíst článek
Policisté odnášející Gretu Thunbergovou protestující s dalšími ekology před norským ministerstvem financí v Oslu pro záchranu sobů.

Protest na záchranu sobů skončil. Policie demonstranty včetně Grety Thunbergové odnesla

Norská policie dnes zasáhla proti demonstrantům, kteří v metropoli Oslu blokují vstup do několika vládních úřadů, a od ministerstva financí odnesla mimo jiné známou švédskou ekologickou aktivistku Gretu Thunbergovou. Informovala o tom norská televize NRK. Demonstranti, mezi nimiž je mnoho zástupců původních obyvatel, požadují odstranění větrných turbín z pastvin, které tradičně využívají domorodí chovatelé sobů Sámové.

Přečíst článek
Čínský lockdown

Ustupuje prezident Si Ťin-pching protestujícím? Čína po třech letech uvolňuje protipandemická opatření

V Číně v posledích týdnech sílila nespokojenost s řešením pandemie koronaviru, která v poslední době páchala více škody než užitku. Na majetku, životech i v byznysu.

Přečíst článek
Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Maďaři nemají dost benzínu. Orbán kapituluje před zákonem trhu

Čína zažívá největší lidové bouře od roku 1989, ropa proto prudce zlevňuje. To může těšit české motoristy, ne však ty maďarské – těm pohonné hmoty kvůli včerejšímu omezení stropů zdraží, komentuje dění na trzích na prahu nového týdne ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Víkendové protesty přístup Číny k zero covid politice nezmění.

Covidové uzavírky v Číně jen tak neskončí, mohutným protestům navzdory

Přísná opatření proti covidu-19, která čínské úřady nařizují hned při výskytu několika prvních případů nákazy, ochromují čínskou ekonomiku. V posledních měsících také vyvolávaly opakované stížnosti na úřady, kterým se nedařilo spolehlivě zajišťovat potraviny a další nezbytnosti lidem uvrženým do plošné karantény. O víkendu v různých částech země propukly mohutné protesty kvůli protiepidemickým opatřením. V mnoha městech demonstrace pokračovaly do dnešního rána.

Přečíst článek
Lidé v Číně čekají na každodenní pravidelné testování na covid.

V Číně vypukly kvůli pandemickým opatřením střety, sedm zatčených

Při střetech mezi obyvateli a policií kvůli pandemickým opatřením bylo na severu Číny zatčeno sedm lidí. Píše to agentura AP s odkazem na informace policie a na záběry, které kolovaly na sociálních sítích. Policie ve městě Lin-i později informovala, že tvrdě zakročí proti lidem, kteří porušují právo dalších občanů na ochranu.

Přečíst článek
Demonstrace za odvolání a demisi vlády premiéra Petra Fialy (ODS) s názvem Nenásilná revoluce - Česká republika na 1. místě, 28. října 2022, Václavské náměstí, Praha.

Až příští zima bude kritická. Kdy už skutečně nebude ruský plyn, varují energetici

Politici a domácnosti se kvůli omezování ruských dodávek obávají nadcházející zimy, nedostatku energií a jejich vysokých cen. Příští zima ale bude ještě horší, varují šéfové mocných ropných a plynárenských společností. Vlády by se proto měly připravovat na ještě větší demonstrace a stávky, než jaké se v poslední době konaly ve Francii, Německu či Česku, napsal server CNBC.

Přečíst článek
Reklama

News box

Českobudějovický krajský 👨‍⚖️ soud dnes v insolvenčním řízení se strojírenskou společností Kovosvit MAS Machine Tools vyhlásil moratorium, potrvá tři měsíce. Vyplývá to z usnesení soudu zveřejněného v insolvenčním rejstříku. Firma, která přiznává závazky za více než miliardu korun, o vyhlášení moratoria požádala, aby získala čas na přípravu reorganizačního plánu.
Ceny ropy po zprávě o vývoji nezaměstnanosti 📉 klesají a jsou na cestě vykázat nejvyšší týdenní ztrátu za tři měsíce. Ceny v poslední době snižují hlavně obavy o poptávku a vysoké úrokové sazby.
V bojích na Ukrajině od začátku ruské invaze v únoru 2022 zahynulo okolo 1️⃣5️⃣0️⃣​​​​​​​ tisíc ruských vojáků. V dnes zveřejněném rozhovoru s nezávislým ruským listem Novaja Gazeta Jevropa to řekl francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné. Neupřesnil ale, na čem tento údaj zakládá.
Pražská burza třetí týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 1,5 procenta na 1520,2 bodu. Nejvíce rostly akcie zbrojovky Colt, největší oslabení zaznamenaly akcie Komerční banky. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,5 procenta.
Spojené státy  odsuzují zákeřné kybernetické aktivity ruských zpravodajských služeb namířené proti České republice, Německu a dalším evropským zemím. Podle agentury Reuters to dnes uvedlo americké ministerstvo zahraničí. Útoky na české a německé cíle, o kterých informovaly vlády těchto dvou zemí a spojily je s Ruskem, odsoudila také EU, NATO a Británie.

Dánsko uvolní pravidla umělého přerušení 👶 těhotenství. Nově budou moci dívky od 15 let podstoupit potrat bez souhlasu rodičů. Ženám rovněž bude umožněno interrupci podstoupit až do 18. týdne těhotenství. S odkazem na dánské vládní představitele o tom dnes informovala agentura AP. Dosud byla interrupce v Dánsku legální do 12. týdne těhotenství.

Hutní společnost Liberty Ostrava  nepředpokládá další spolupráci s firmou Tameh Czech. Restrukturalizační plán chce realizovat s jinými dodavateli energií, řekl mluvčí Liberty Ostrava Ivo Štěrba. Tameh Czech podle svého mluvčího Patrika Schobera s restrukturalizačním plánem nesouhlasí. 
Mnozí studenti, kteří v posledních týdnech protestují na amerických 🏫 univerzitách proti izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy, tak činí s obličeji zahalenými šátky či rouškami. V rozhovorech uvádí, že si chtějí zachovat anonymitu, aby se vyhnuli potenciálnímu obtěžování na internetu či kariérním problémům, píše deník The New York Times (NYT).
Evropská komise (EK) varovala tři čínské automobilky, že neposkytly dostatečné informace pro její vyšetřování subvencí na výrobu elektromobilů v Číně. Informovala o tom agentura Reuters, která se odvolává na zdroje obeznámené se situací. Varování se týká společností BYD, SAIC a Geely.
Ekonom Pavel Tuleja (TOP 09) se vzdal nominace na ministra pro vědu a výzkum. Žádný člen vlády nesmí být zatížen pochybnostmi, uvedl v prohlášení. Čelil kritice za to, že své vědecké práce publikoval v takzvaných predátorských časopisech, někteří zástupci akademické obce navíc poukázali na podle nich nevalnou kvalitu jeho odborných prací v oboru ekonomie. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme