Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

PRK Partners - informace o tématu

advokáti, ilustrační foto

Právníci radí, jak na řešení sporů online

Chtělo by se říci, že „online svět” pomalu tvoří integrální součást reality. Není proto překvapivé, že snahy o uplatnění výhod plynoucích z online prostředí lze spatřovat i v oblasti problematiky řešení sporů, přičemž se v této souvislosti hovoří o tzv. ODR - Online Dispute Resolution. Co si však lze pod ODR představit? Jak by online svět mohl pomoci s řešením sporů, či jak jej lze využít přímo v soudním řešení sporů? Jaké jsou naopak nevýhody ODR a jak jsme na tom s jeho zaváděním do praxe v České republice? O tom si v dnešním díle Práva k Ranní Kávě povídali moderátor Martin Frolík s dnešním hostem, Zbyňkem Loeblem, specialistou na problematiku ODR a poradcem advokátní kanceláře PRK Partners.

Přečíst článek
advokáti, ilustrační foto

Kristýna Faltýnková: Advokátova podzimní deprese ze zjišťování vůle stran soudy

Nejvyšší soud a Ústavní soud nám stále důrazněji opakují, že jakékoli ujednání stran smlouvy podléhá výkladu a základem je zjistit skutečnou vůli stran, tedy to, na čem se dohodnout chtěly, aniž bychom se nechali svazovat tím, co do smlouvy napsaly. Nejde o nijak novou myšlenku, před novým občanským zákoníkem ji prosazoval již Ústavní soud, Nejvyšší soud však spíše vycházel z toho, že nemůžeme jít do rozporu s textem smlouvy a že podstatné je to, jak tomu textu rozumí třetí strana. Nový občanský zákoník proto dal důraz na to, že pro výklad je podstatná vůle právě těch, kdo smlouvu uzavírali. To dává smysl.

Přečíst článek
Magazín Premium Guide ESG

Přežije ESG krizovou dobu? Rozhodně ano, říkají šéfové tuzemských firem

Zkušenosti lídrů tuzemského byznysu ukazují, že zavádění postupů udržitelnosti do jejich podnikání již nepřináší jen náklady, ale také zisky. Na jedné straně díky ESG mohou firmy dosáhnout na výhodnější úvěry, na straně druhé zákazníci stále častěji vyžadují „zelené produkty“. Konkrétní zkušenosti českých firem nabízí magazín Premium Guide ESG, který na trh společně uvedlo vydavatelství A11 a byznysový portál newstream.cz.

Přečíst článek
Faltýnková za PKR Partners

ESG kritéria mohou prodloužit smlouvy o řadu stran, tvrdí právnička

Transformace byznysu směrem k udržitelnosti je komplexní a firma ji musí začlenit do všech částí svého fungování a působení. Klíčovou se tak stává právní rozměr celé problematiky, který bude navíc čím dál podstatnější s tím, jak se budou kritéria ESG stávat součástí závazné legislativy. Své o tom ví Kristýna Faltýnková z advokátní kanceláře PRK Partners, která se svými klienty často řeší nejrůznější problémy spojené například s ekologizací nemovitostí. „Téma udržitelnosti se propisuje do mnoha právních vztahů. Například pronajímatelé zelených budov stanoví podmínky pro nájemce, aby je vedli k úsporám energie, nájemci naopak požadují určitou úroveň certifikace budovy, aby si v ní vůbec pronajali prostory,“ říká Faltýnková z PRK. 

Přečíst článek
Jaroslav Havel, řídící partner advokátní kanceláře Havel & Partnerts

Soutěž Právnická firma roku ovládli Havel & Partners

Pět vítězství včetně dvou v hlavních kategoriích v letošním čtrnáctém ročníku soutěže Právnická firma roku získala advokátní kancelář Havel & Partners. Tři ceny si vydobyl Rowan Legal, po dvou pak PRK Partners a Dentons Europe. Výsledky vyhlásila pořadatelská společnost epravo.cz 1. listopadu na slavnostním večeru v pražském Paláci Žofín.

Přečíst článek
Reklama

News box

U kryptoměny bitcoin ₿ se v noci na dnešek uskutečnil další halving, tedy snížení odměny pro těžaře bitcoinů na polovinu. Tento krok přichází každé zhruba čtyři roky, v minulosti se po něm cena bitcoinu zvyšovala. Cílem halvingu je zpomalení tempa tvorby nových bitcoinů..
Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme