Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

plyn - informace o tématu

Lidé začínají řešit cenu energií

Zdraží energie? O ceně rozhodne situace na Blízkém východě a Ukrajině

Ceny elektřiny a zemního plynu by měly ve zbytku tohoto a během příštího roku zůstat na stabilní úrovni, výraznější zdražování ani zlevňování by nastat nemělo. Naopak ceny ropy a pohonných hmot mohou dál růst. Uvádí to oslovení analytici. Podle nich bude pro vývoj cen komodit klíčový zejména další vývoj geopolitické situace ve světě, hlavně pak na Blízkém východě.

Přečíst článek
Pravděpodobný budoucí slovenský premiér Robert Fico

Proč Fico nenávidí Ukrajinu? Roli mělo sehrát ponížení od Tymošenkové, uvedl server Politico

Přečíst článek
Markus Krebber, generální ředitel společnosti RWE

Němci v tísni? Hrozí nám problémy s dodávkami plynu, uvedl šéf RWE

Německo musí urychlit výstavbu infrastruktury pro dovoz plynu, aby se vyhnulo omezení dodávek. Týdeníku WirtschaftsWoche to podle agentury Reuters řekl Markus Krebber, generální ředitel největší energetické společnosti v zemi RWE. Dodal, že riziko prudkého růstu cen energií nebylo zcela zažehnáno. Plyn pro evropský trh zatím dnes zlevňuje.

Přečíst článek
Kompresní stanice plynu v Břeclavi společnosti Net4Gas, 28. dubna 2022.

ČEPS koupil zadluženého provozovatele plynovodů NET4GAS. Chce za něj zaplatit maximálně pět miliard

Státní společnost ČEPS koupila firmu NET4GAS Holdings, která v Česku provozuje rozsáhlý systém plynovodů a předávacích stanic. Za zadluženou společnost zaplatí maximálně pět miliard korun, konečná suma však bude záviset na hospodaření podniku a splnění nastavených ekonomických parametrů. Oznámila to společnost ČEPS. Akvizici, kterou ve středu schválila vláda, ještě budou posuzovat regulační orgány.

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Německá vláda čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku. Plyn ze Sibiře totiž Scholzův kabinet plánuje vézt do Indie

Lukáš Kovanda: Německá vláda plánuje vozit plyn ze Sibiře do Indie. Čelí ostré kritice, že dělá „poslíčka“ Rusku

Německá vláda kancléře Olafa Scholze čelí zostřené kritice kvůli svému zamýšlenému obchodování s ruským zkapalněným plynem. I když v obchodech s ním figuruje jen jako prostředník a tedy jako svého druhu „poslíček“, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
V dubnu 2023 byl v Pointe-Noire v Kongu položen základní kámen LNG terminálu, který je jedním z hlavních iniciativ italské společnosti Eni pro diverzifikaci dodávek plynu.

Kdo je nečekaným vítězem v globální energetické válce? Ne, Evropa to není

Rok a půl trvající ruská invaze na Ukrajinu vyvolala horečnatou snahu Evropské unie zbavit se závislosti na ruské ropě a plynu. Nečekaným vítězem v globální energetické válce ale není Evropa, ale dosud přehlížené a z hlediska dodávek energií okrajové země Afriky a Asie, píše deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Stát koupil za 8,8 miliardy korun firmu RWE Gas Storage se zásobníky plynu

Zdroje jsou. Stát koupil firmu RWE Gas Storage se šesti zásobníky plynu za téměř devět miliard

Český stát koupil za 360 milionů eur (v přepočtu 8,8 miliardy korun) prostřednictvím společnosti ČEPS firmu RWE Gas Storage, která vlastnila a spravovala šest plynových zásobníků. Jejich kapacita odpovídá třetině roční spotřeby, řekl na briefingu u Perné na Břeclavsku u jednoho ze šesti zásobníků premiér Petr Fiala (ODS).

Přečíst článek
E.ON

AKTUALIZOVÁNO: E.On sníží cenu elektřiny stovkám tisíc klientů, klesnou i účty za plyn

Další z největších tuzemských energetických společností E.On sníží cenu elektřiny. Změnu pocítí asi 800 tisíc zákazníků, uvedla firma. Ve srovnání s vládním stropem bude níže o pětinu.

Přečíst článek
Pražská plynárenská snížila ceny plynu. Letos již potřetí

AKTUALIZOVÁNO: Pražská plynárenská snížila ceny plynu. Letos již potřetí

Pražská plynárenská od 1. září zlevnila většině klientů zemní plyn. U základního ceníku Standard a produktů navázaných na něj prodejní cena plynu klesla v průměru o 16 procent. Je to tak třetí snížení ceny plynu v letošním roce, uvedl mluvčí společnosti Miroslav Vránek. Zlevnění plynu nedávno oznámily i společnosti E.ON, Pražská energetika či innogy.

Přečíst článek
ČEZ od poloviny září zlevní ceníky elektřiny a plynu s fixací

ČEZ zlevní. Cena má jít dolu u ceníků elektřiny a plynu s fixací

Energetická společnost ČEZ od poloviny září zlevní ceníky energií s fixací. Cena elektřiny s jednoročním závazkem bude o více než pětinu nižší než stanovené vládní stropy.

Přečíst článek
E.ON

E.ON zlevní plyn pro 140 tisíc zákazníků, přemýšlí i nad elektřinou

Energetická společnost E.ON od září zlevní plyn všem svým stávajícím zákazníkům, kteří nemají fixovanou cenu. Týkat by se to mělo přibližně 140 tisíc klientů. Oproti současnosti jim klesnou ceny o 16 procent, vůči vládnímu cenovému stropu pak budou nižší až o čtvrtinu. Firma zároveň do dalších týdnů zvažuje i možné úpravy cen elektřiny. Ceny energií postupně snižují i ostatní dodavatelé v Česku.

Přečíst článek
Düsseldorf

Lukáš Kovanda: Třetina německého průmyslu hrozí odchodem do zahraničí. Češi by zaplakali mezi prvními

Německé firmy a podniky ve vzrůstající míře omezují své investice na domácí půdě a zvažují, či již uskutečňují odchod do zahraničí. Důvodem jsou vysoké ceny energií, které decimují nejen německou, ale i mnohé další evropské ekonomiky.

Přečíst článek
Reklama

News box

Makroekonomická predikce ministerstva financí, která letos očekává zvýšení hrubého domácího produktu (HDP) o 1️⃣,4️⃣ procenta, je realistická. Shodli se na tom na dnešním jednání členové Výboru pro rozpočtové prognózy. Jako realistický hodnotí také ministerský odhad příjmů sektoru vládních institucí, který počítá se zvýšením inkasa většiny daní, s výjimkou daně z příjmu právnických osob. 
Kvůli ruské agresi na Ukrajině bude na oslavy 80. výročí vylodění v Normandii sice pozváno Rusko, ale  nikoli jeho prezident Vladimir Putin. Informoval o tom dnes deník Le Monde s odkazem na sdružení Mission Libération, které je zodpovědné za organizaci akce konající se na začátku června.
Díky české iniciativě na nákup munice pro Ukrajinu se již podařilo sehnat 5️⃣0️⃣0️⃣ tisíc kusů dělostřelecké munice a není důvod, proč by to do roka nemohl být další milion. V konzervativním americkém think tanku, Hudsonském institutu, to dnes řekl český premiér Petr Fiala, který je na dvoudenní návštěvě USA.
Společnost Dongfeng Motor jedná s Římem o tom, že by vyráběla vozy v Itálii. Čínská automobilka zvažuje v Itálii výstavbu závodu s kapacitou až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc aut ročně. V rozhovoru s agenturou Bloomberg to dnes řekl Čchien Sie, který má v autovýrobci na starost aktivitu v Evropě. Italská vláda se do země snaží přilákat další automobilku.
Pražská burza druhý den po sobě ztrácela, index PX dnes odepsal 0️⃣,6️⃣8️⃣ procenta na 1546,99 bodu. Odevzdává tak část zisků z předchozích rekordních dnů, kdy index opakovaně zavíral nejsilnější od léta 2008. Burze dnes nepomohlo ani posílení akcií energetické společnosti ČEZ, většina titulů totiž skončila v červených číslech. 
Evropská centrální banka (ECB) brzy 📉 sníží úrokové sazby, pokud se neobjeví žádné velké překvapení. Řekla to v rozhovoru se zpravodajskou televizí CNBC šéfka ECB Christine Lagardeová.
Polský konzervativní prezident 👨 Andrzej Duda se tento týden sejde v New Yorku s někdejším šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem, který se v listopadových prezidentských volbách uchází o znovuzvolení. Dnes o tom informovala polská média a Trumpova kampaň, píše agentura Reuters.
Čínská automobilka Chery Automobile bude vyrábět 🚗 vozy ve Španělsku. Společnost dnes podepsala dohodu o společném podniku se španělským výrobcem EV Motors. Závod v Barceloně bude prvním výrobním závodem Chery v Evropě. Dohoda má být formálně stvrzena příští pátek, uvedla EV Motors. Číst více
Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes mírně zlepšil odhad letošního růstu světové ekonomiky. Podle jeho jarní prognózy se globální hrubý domácí produkt (HDP) v letošním roce zvýší o 3️⃣,2️⃣ procenta, zatímco v lednu fond letošní růst odhadoval na 3,1 procenta.
Hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se v letošním roce 📈 zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to dnes ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond (MMF). 
Reklama
Reklama
Doporučujeme