Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

nezaměstnanost - informace o tématu

Úřad práce, ilustrační foto

Lidí bez práce přibývá. Firmy si ale vlastní zaměstnance drží, co to jde

I v září pokračoval trend zvyšování počtu lidí bez práce. Nezaměstnanost podle statistik Úřadu práce ČR vzrostla o jednu desetinu procentního bodu na 3,5 procenta.

Přečíst článek
Pracovnice ve skladu

Češi jsou v práci méně produktivní a tráví v ní víc času než je průměr EU

Česká republika je na 15. místě z 27 zemí Evropské unie podle kvality trhu práce. Má sice nejnižší míru nezaměstnanosti v unii a nejvíce volných pracovních míst, ale například produktivita práce klesá hluboko pod evropský průměr. Negativem jsou i rigidní pravidla práce či neochota zaměstnavatelů nabízet zkrácené úvazky. Vyplývá to z nového Indexu prosperity zaměřeného na ekonomiku, který sestavili a zveřejnili analytici České spořitelny a portálu Evropa v datech. Podle nich jsou velkým problémem i nerovné podmínky v zaměstnávání mužů a žen.

Přečíst článek
Čína, ilustrační foto

Čínu dál sužuje vedro. Některé továrny stojí, aby mohli lidé chladit své domovy

Nejhorší vlna veder v Číně za posledních 60 let prohlubuje ekonomické problémy země způsobené výlukami souvisejícími s bojem proti nemoci covid-19. Úřady tento týden nařídily továrnám v několika hlavních výrobních regionech pozastavit výrobu, aby se ušetřila elektřina, informoval server amerického listu The Washington Post (WP).

Přečíst článek
Úřad práce, ilustrační foto

Nezaměstnanost v červenci neobvykle stoupla. Práci hledalo čtvrt milionu Čechů

Nezaměstnanost v Česku v červenci stoupla na 3,3 procenta z červnových 3,1 procenta. Pracovní místo si na konci sedmého kalendářního měsíce hledalo prostřednictvím úřadů práce přes 240 tisíc lidí. Na jedno volné místo připadá v Česku v průměru 0,8 uchazeče. Údaje zveřejnil Úřad práce ČR, podle kterého je červencový nárůst nezaměstnanosti očekávaným sezonním výkyvem – obvykle totiž v létě kvůli nástupu sezónních prací nezaměstnanost klesá. Podle analytiků bude míra lidí bez práce stoupat a na konci roku atakovat čtyři procenta.

Přečíst článek
Číšnice, ilustrační foto

Covid poznamenal střední odborné školy. Absolventi nemohou najít práci

Epidemie covidu-19 urychlila nástup růstu nezaměstnanosti mezi čerstvými absolventy středních odborných škol. V případě vyučených se loni meziročně zvýšila zhruba o polovinu na devět procent a u absolventů s maturitou o třetinu na 6,2 procenta. Vyplývá to z analýzy Národního pedagogického institutu (NPI). Očekávaný pokles ekonomiky podle odborníků povede k tomu, že se stát bude muset víc zabývat potřebou modernizace systému vzdělávání a rekvalifikací. V souvislosti s nástupem nových technologií očekávají v nejbližších letech významné změny na trhu práce.

Přečíst článek
Biden

USA díky vysoké zaměstnanosti nespadly do recese

Míra nezaměstnanosti v USA v červenci klesla o desetinu bodu na 3,5 procenta. Vrátila se tak na úroveň před pandemií, uvedlo americké ministerstvo práce. Ekonomika vytvořila asi 528 tisíc nových pracovních míst, což je více než v červnu a více než dvojnásobek proti očekávání analytiků.

Přečíst článek
průmyslová výroba, ilustrační foto

Vysoká inflace dusí českou průmyslovou výrobu. Firmy už propouštějí

Nejlepším lékem na inflaci je inflace samotná. Tak by se dala vystihnout aktuální situace v českém průmyslu. Rapidní inflace uplynulých měsíců vede k takzvané destrukci poptávky, protože nahlodává kupní sílu odběratelů. Nižší zájem o průmyslové zboží ovšem nutí podniky už i propouštět. Inflační tlaky však zmírňují, právě kvůli klesající poptávce.

Přečíst článek
Nezaměstnanost v Česku dál klesá

Další problém pro trh práce. Nezaměstnanost dál klesá. Snižuje se ale i počet volných míst

Úřady práce evidují zhruba 231 tisíc nezaměstnaných, naopak volných míst je téměř 320 tisíc. Ale například na Karvinsku je na jedno pracovní místo skoro 10 uchazečů.

Přečíst článek
video

Živě o studii EWL: Většina ukrajinských uprchlíků chce v Česku pracovat

Naprostá většina ukrajinských uprchlíků, kteří našli dočasné útočiště v Česku, má vysokoškolské vzdělání. Více než polovina z nich pak hodlá v zemi nastoupit do zaměstnání. To jsou závěry studie „Ukrajinští uprchlíci v České republice“, kterou vypracovala Migrační platforma EWL a Centrum východoevropských studií Varšavské univerzity.

Přečíst článek
Burza, ilustrační foto

Trhy zachvátila panika. Výprodeje jen tak neustanou

Akciové trhy mají za sebou chaotický týden, který se nesl v duchu zpřísňování měnových politik jejich autoritami. Americká, britská ale překvapivě i švýcarská centrální banka sáhly ke zvýšení úrokových sazeb. To je špatná zpráva pro akcie, které zažily nejhorší týden srovnatelný s nejslabšími týdny v roce 2020, kdy svět zasáhla koronavirová pandemie s obřími ztrátami na životech.

Přečíst článek
Šéf amerického Federálního rezervního systému (Fed) Jerome Powell.

Americký Fed zvedl základní sazbu o tři čtvrtě bodu, nejvíce od roku 1994

Americká centrální banka (Fed) zvýšila základní sazbu podle očekávání analytiků o 0,75 procentního bodu, tedy do pásma 1,50 až 1,75 procenta. Banka to oznámila na závěr dvoudenní schůzky svého měnového výboru. Zvýšení základního úroku je největší od roku 1994. Důvodem zvýšení je zejména rychlý růst cen a v posledních týdnech i situace na finančních trzích. Podle šéfa Fedu Jeromeho Powella se další zvýšení dá očekávat na červencovém zasedání Fedu, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tržby nadnárodní automobilové skupiny Stellantis v první čtvrtletí meziročně klesly o 1️⃣2️⃣ procent na 41,7 miliardy eur (1,05 bilionu korun) a zaostaly za odhady. Firma ale podle dnešní tiskové zprávy předpokládá, že nové modely podpoří její růst a ziskovost ve druhé polovině roku.
Evropská unie je  největším mírovým projektem v historii kontinentu, členství v unii a v Severoatlantické alianci (NATO) je základem svobody, prosperity a bezpečnosti země. Na konferenci věnované 20 letům ČR v EU na Pražském hradě to dnes řekl prezident Petr Pavel. Chce-li Česko hrát pomyslnou první ligu v Evropě, logicky se nabízí například přijetí eura, uvedl. Nespokojení jsou ti, kteří jím neplatí, dodal.
Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se po poklesu o 0,5 procenta v závěru loňského roku v prvním letošním čtvrtletí 📈 zvýšil mezičtvrtletně o 0,2 procenta. Dnes to na základě sezonně, cenově a kalendářně očištěných dat v předběžné zprávě oznámil Spolkový statistický úřad. Pokles za čtvrté čtvrtletí byl však po revizi mnohem výraznějí, dosud statistici hovořili o poklesu o 0,3 procenta.
Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí 📈 vzrostla meziročně o 0,4 procenta. Proti poslednímu loňskému čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,5 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu, který dnes na svém webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). 
Společnosti EDF a KHNP podaly své závazné nabídky na 🏗️ stavbu až čtyř jaderných reaktorů v České republice. Zástupci francouzské EDF přinesli dokumenty do centrály společnosti ČEZ dnes ráno, představitelé korejské KHNP odevzdali svou nabídku v pondělí. Firmy to potvrdily novinářům. Detaily nabídek ještě po nějakou dobu nebudou veřejné, nyní je bude analyzovat ČEZ. 
Rakouská bankovní skupina Erste Group, která vlastní mimo jiné i Českou spořitelnu, zvýšila v prvním čtvrtletí čistý zisk o 3️⃣2️⃣ procent na 783 milionů eur (19,7 miliardy korun). Společnost to uvedla ve svém dnešním sdělení. Přispěly k tomu vyšší čisté úrokové výnosy, zejména v Rakousku, a to díky vyšším úrokovým sazbám a většímu objemu úvěrů.
Německá automobilová skupina Volkswagen v prvním čtvrtletí hospodařila s provozním ziskem 4,59 miliardy eur (115,4 miliardy korun), což je meziroční 📉 pokles přibližně o 20 procent. Prodej aut pak největší automobilce v Evropě klesl na 2,08 milionu z 2,12 milionu před rokem. 
České spořitelně (ČS) 📈 vzrostl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 73,3 procenta na 5️⃣,7️⃣ miliardy korun. Provozní zisk byl vyšší o 33,5 procenta, dosáhl 7,5 miliardy korun. Výsledek podle banky ovlivnily vyšší provozní výnosy, které stouply zejména v důsledku vyššího čistého úrokového výnosu a čistého výnosu z poplatků a provizí.
Dnes  vyprší termín pro podání závazných nabídek na stavbu až čtyř nových jaderných reaktorů v České republice. Uchazeči o obří projekt jsou francouzská EDF a korejská KHNP. Obě firmy už potvrdily, že nabídky podají. Detaily nabídek ovšem ještě po nějakou dobu nebudou veřejné. 
Ministři energetiky skupiny sedmi předních ekonomik světa (G7) se dohodli na odstavení 🏭 uhelných elektráren v první polovině roku 2035. To je významný krok v přechodu od fosilních paliv, uvedl na tiskové konferenci italský ministr energetiky Gilberto Pichetto Fratin, který předsedá ministerskému zasedání G7. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme