Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

mobilní telefony - informace o tématu

Společnost Samsung

Samsungu klesl provozní zisk o 96 procent, firma omezí výrobu čipů

Jihokorejské společnosti Samsung Electronics klesl v prvním čtvrtletí provozní zisk o 96 procent na 600 miliard wonů (9,8 miliard korun), a dostal se tak na 14leté minimum. Firma to odhaduje v předběžných výsledcích hospodaření, popad zisku vyplynul z poklesu světového trhu s polovodiči. Samsung proto oznámil, že citelně sníží výrobu čipů, informovala agentura Reuters.

Přečíst článek
Marty Cooper, považovaný za otce mobilních telefonů, zapózoval s první mobilním telefonem Motorola DynaTAC 8000x na Mobile World Congressu 2023 v Barceloně.

50 let od prvního volání mobilem. Od cihly až k čipu pod kůží, věští jeho otec

Přečíst článek

Umělá inteligence je stejně zásadní jako počítače, internet a mobily, prohlásil Bill Gates

Přečíst článek
Cher Wang, Chairperson, co-founder, and CEO of HTC, talking about the transition from 5G to 6G during a keynote about cooperation on the second day of the Mobile World Congress 2023 on February 28, 2023, in Barcelona, Spain.

Internet 5G je stále v plenkách, ale už se chystá ještě rychlejší 6G. I s umělou inteligencí

Mobilní internet nové generace 6G by mohl být spuštěn v roce 2030. Shodli se na tom vedoucí pracovníci některých největších světových telekomunikačních a technologických firem oslovení zpravodajskou televizí CNBC. Operátoři se však nyní stále potýkají s návratností svých investic do sítí 5G, které dosáhly miliard USD, a využití těchto sítí mezi spotřebiteli zatím zůstává po celém světě nízké.

Přečíst článek
Šach mat Číně? Apple a Foxconn postaví v Indii továrnu na iPhony

Šach mat Číně? Apple a Foxconn chystají v Indii obří továrnu na iPhony pro 100 tisíc zaměstnanců

Společnosti Foxconn Technology Group, která je partnerem americké firmy Apple, plánuje investovat kolem 700 milionů dolarů (15,5 miliardy korun) do nové továrny v Indii. Firma se snaží posílit místní výrobu a urychlit její přesun z Číny v souvislosti s rostoucím napětím mezi Washingtonem a Pekingem. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg. Investice by byla pro Foxconn jednou z největších v Indii.

Přečíst článek
Apple upouští od zvýšení výroby iPhonů

V Číně se prodalo nejméně smartphonů za dekádu. Jsou opatrní v utrácení

Prodej chytrých telefonů v Číně v loňském roce klesl o 13 procent na 286 milionů, protože spotřebitelé byli opatrnější při utrácení. Prodej byl nejnižší za deset let a propad prodeje byl rekordní, uvedla výzkumná organizace IDC.

Přečíst článek
Vodafone od února zdraží mobilní paušální tarif o devět procent

Máte mobilní paušál od Vodafonu? Od února si připlatíte devět procent

Operátor Vodafone od konce února zvýší ceny paušálních mobilních tarifů pro domácnosti i firmy o devět procent. Důvodem jsou rostoucí ceny energií a dalších výdajů, například na údržbu sítě. Ceník se nezmění u předplacených karet, stávajících tarifů pevného internetu ani u služby Vodafone TV, uvedla firma.

Přečíst článek
Smartphony (ilustrační foto)

Globální dodávky chytrých telefonů letos klesnou téměř o desetinu

Celosvětové dodávky chytrých telefonů se v letošním roce propadnou o 9,1 procenta na 1,24 miliardy přístrojů. Předpověděla to výzkumná společnost International Data Corporation (IDC). V příštím roce pak očekává nárůst o 2,8 procenta na 1,27 miliardy přístrojů.

Přečíst článek
Apple upouští od zvýšení výroby iPhonů

Apple upouští od zvýšení výroby iPhonů, poptávka po nich slábne

Americká společnost Apple upouští od plánu zvýšit v letošním roce výrobu svých nových přístrojů iPhone. Poptávka po nových přístrojích totiž neroste, jak firma očekávala. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Komponenty, ilustrační foto

Výrobci čipů chystají další zdražování. Odrazí se to na ceně mobilů či aut

Samsung Electronics chystá zdražení svých čipů do mobilních zařízení zhruba o pětinu a jedná o tom se svými klienty. Jeden ze dvou největších producentů čipů na světě tak činí, přestože za první čtvrtletí ohlásil zvýšení provozního zisku o 50 procent na 14,1 bilionu wonů (259 miliard korun), nejvíce za první kvartál za poslední čtyři roky. Podobné kroky chystají i další výrobci čipů, což znamená, že vyšší náklady do svých výrobků přenesou i výrobci mobilů, tabletů či automobilů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Apple

Zásadní den roku pro „jablíčkáře“: Apple v červnu představí nový software pro iPhone

Představení nového softwaru pro telefony iPhone nazvaný iOS 16 by měl být hlavní atrakcí jedné z tradičních zásadních „jablíčkářských“ událostí roku, vývojářské konference Applu Worldwide Developers Conference (WWDC), která se letos uskuteční 6. až 10. června. Už potřetí v řadě kvůli covidu proběhne online, uvedl server CNBC.

Přečíst článek
Reklama

News box

Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném, dnes dostala 🏅 Cenu za svobodu médií. Převzala ji v Bavorsku na Summitu Ludwiga Erharda, vrcholném setkání německých politiků a zástupců hospodářství, které je pojmenované po bývalém německém spolkovém kancléři a ekonomovi. 
Pražská burza dnes zakončila téměř beze změny, index PX 📈 stoupl o 0,02 procenta na 1550,61 bodu. Proti poklesu akcií Komerční banky a energetické společnosti ČEZ působil růst cenných papírů Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna mírně oslabila k euru, vůči dolaru stagnovala.
Arménie souhlasila s tím, že vrátí Ázerbájdžánu 4️⃣ strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let, oznámilo dnes podle agentury Reuters ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. Arménie přitom počítá s tím, že po předání čtyř obcí klesne bezpečnostní riziko v oblasti, uvedl úřad arménského premiéra podle agentury TASS.
Země Severoatlantické aliance se shodly na poskytnutí dalších systémů 🚀 protivzdušné obrany Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi. Po dnešní diskusi ministrů obrany ve formátu Rady NATO - Ukrajina to řekl generální tajemník aliance Jens Stoltenberg. 
Více argumentů hovoří proti verzi ukrajinské rozvědky o sestřelení ruského strategického ✈️ bombardéru Tu-22M3, který se zřítil v ruském Stavropolském kraji téměř 400 kilometrů od nejbližšího místa na rusko-ukrajinské frontě, napsal v dnešním komentáři server BBC News na svém ruskojazyčném webu. 
Ceny ropy po zprávě o izraelském útoku na Írán stouply o více než tři dolary. Teherán posléze útoky bagatelizoval, což trhy vzaly jako známku toho, že napětí na Blízkém východě by nemuselo eskalovat. Cena suroviny posléze smazala předchozí zisky a oslabuje. Cena severomořské roby Brent klesá o 0,4 procenta na 86,73 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snižuje o 0,3 procenta a prodávala se za 82,46 dolaru za barel. 
Český státní dluh se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na rekordních 3,221 bilionu korun. Uvedlo to ministerstvo financí ve čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu ČR. Na každého Čecha tak teoreticky připadá dluh 295 480 korun. Míra zadlužení stoupla na 43,6 procenta hrubého domácího produktu (HDP) ze 42,4 procenta v roce 2023.
Slovensko nabídne Číně možnost zapojit se do budování či rekonstrukce slovenské dopravní infrastruktury formou projektů veřejně-soukromého partnerství (PPP), řekl novinářům slovenský premiér Robert Fico. Na návštěvu Číny pojede letos v červnu. Bratislava chce také urychlit dokončení jedné z klíčových dopravních staveb u Žiliny na severu země.
Antimonopolní úřad povolil fondu Genesis Capital nákup majoritního podílu ve společnosti GAF ze Žamberku, která se zabývá kovovýrobou. 
Evropská unie dnes poprvé uvalila 📜 sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na Palestince na okupovaném Západním břehu. S odvoláním na diplomaty o tom informuje agentura DPA, podle níž členské státy sankce schválily v písemném řízení.
Reklama
Reklama
Doporučujeme