Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Milionové dukáty. Kvůli inflaci je o staré mince mimořádný zájem

Československé dukáty z let 1923 - 1938
ČTK

Na aukci Antium Aurum se prodaly staré mince za desítky milionů korun. Jsou staré peníze dobrým nástrojem na ochranu před inflací?

Reklama

Inflace a snaha obrnit se proti klesající hodnotě peněz žene řadu lidí k alternativním investicím. Potvrdila to včerejší dražba aukčního domu Antium Aurum, na níž se prodaly mince a medaile za 2,35 milionu eur, tedy v přepočtu za zhruba 59,7 milionu korun. I s aukční přirážkou, která činí 20 procent, byla celková suma téměř 72 milionů korun.

„Nejdražšími mincemi aukce byly Svatováclavské desetidukáty – jeden z roku 1951 a druhý s letopočtem 1938. Každá mince se vydražila za 5,4 milionu korun,“ sdělil jeden z organizátorů aukce Patrik Kozlík. Na dražbě padly desítky rekordů.

Nová pamětní mince ČNB s portrétem Jana Janského

Objevitel krevních skupin Jan Janský zdobí pamětní minci ČNB

Investice do mincí a medailí jsou v posledních měsících na vzestupu.

Přečíst článek

Podle aukčního domu se akce zúčastnilo zhruba 250 lidí, osobně nebo on-line. „Oproti loňsku nás nelimitovala vládní protiepidemická opatření, a do sálu tak dorazil vyšší počet účastníků,“ uvedl Pavel Kroužek, majitel aukčního domu Antium Aurum. O Svatováclavské dukáty mají podle něj sběratelé velký zájem. „Poptávka převažuje nad nabídkou. Majitelé se jich jenom těžko vzdávají,“ uvedl.

Běžné mince za statisíce

Na aukci se objevilo 32 Svatováclavských dukátů, dohromady se všechny vydražily téměř za 18 milionů korun. Za rekordní sumy se vydražily i mince, které byly kdysi normálně v oběhu. Například československá pětikoruna z roku 1951 se prodala za 600 tisíc korun, pětadvacetihaléř z roku 1932 za 360 tisíc korun.

Aukce nabídla i zlaté medaile. Nejdražší medailí večera se stala ta z období Františka Josefa I. Zlatá medaile (50 Dukát) - Zásnuby korunního prince Rudolfa a princezny Štěpánky Belgické se prodala za 1,8 milionu korun včetně přirážky. Ze stejného období se dražila také zlatá medaile (40 Dukát) k odhalení památníku arcivévody Karla ve Vídni, u ní se suma vyšplhala na přibližně 1,7 milionu korun.

Antium Aurum patří mezi tři největší české aukční síně zaměřené na numismatiku. Loni v říjnu vydražila v aukčním rekordu svatováclavský pětidukát z roku 1937 v přepočtu za 27 milionů korun (bez aukční přirážky asi 23 milionů korun). O měsíc později pak padl nový tuzemský rekord za vydraženou minci, když aukční síň Macho & Chlapovič vydražila desetidukát Ferdinanda III. vyražený v Kremnici v roce 1642 s vyvolávací cenou 5,3 milionu korun za 30 milionů korun včetně aukční přirážky.

Cena ropy

Nejen plyn a ropa. Zdražuje vše, až na zlato

Energetické komodity jdou nahoru o desítky procent, což povede k dalšímu zdražování zboží a služeb. Nahoru jdou ale ceny i dalších komodit. Naopak výrazně ztrácejí cenné kovy a také produkty ze sóji.

Přečíst článek

Skvělá investice

O investice do pamětních mincí a medailí je v posledních měsících mimořádný zájem. Podle Petra Kovaljova, majitele firmy Numfil, která u nás zástupuje největšího evropského obchodníka s mincemi, německou firmu Künker, nárůst poptávky jasně potvrzují výsledky aukcí. Obdobná situace pak je i na celosvětovém trhu. „Například se letos v červnu v Monaku prodal luxusní 10ti dukát 1639 z období vlády Ferdinanda III. z mincovny Praha za asi pět milionů korun. O měsíc později se v Japonsku vydražil velmi vzácný 10ti dukát 1661 Leopolda I. rovněž v krásném stavu z mincovny Praha za cca devět milionů korun,” říká Kovaljov.

rodina Lobkowicz
video

Na Hradě startuje obří výstava digitálního umění. Pořádají ji Lobkowiczové

Šlechtický rod Lobkowiczů, který vlastní několik významných nemovitostí a mimořádnou sbírku umění, sází na takzvaná NFT. V sobotu proběhne největší konference o tomto fenoménu u nás.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Starožitnosti, ilustrační foto

Jen na Aukru nakoupili Češi minulý měsíc předměty za 200 milionů, bojí se inflace

Přečíst článek
Unikátní dukát z dob Albrechta z Valdštejna

Do aukce jde unikátní dukát Albrechta z Valdštejna. Vynese miliony korun

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme