Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Do aukce jde unikátní dukát Albrechta z Valdštejna. Vynese miliony korun

Unikátní dukát z dob Albrechta z Valdštejna
Macho & Chlapovič
Stanislav Šulc

Historické mince jsou v kurzu i kvůli vysoké inflaci. Právě sbírky mohou totiž překonávat rapidní inflaci, která v současnosti trvá v České republice i Evropě. Celková hodnota mincí a bankovek nabízených na dnešní aukci převyšuje 120 milionů korun.

Reklama

V pražském hotelu Mandarin Oriental dnes proběhne dosud největší letošní aukce mincí, bankovek a dalších vzácných numismatických materiálů. V rámci aukce budou mít možnost sběratelé vybírat z celkového počtu 518 položek. Dražba, jejíž hodnota se odhaduje až na 120 milionů korun, proběhne jako sálová, ale i prostřednictvím internetu a také po telefonu. Hlavním lákadlem letošní aukce bude bezesporu 10 dukát 1631 – Dukát Albrechta z Valdštejna s vyvolávací cenou 200 tisíc eur (5 milionů korun). Akci pořádá největší aukční dům s numismatikou v České republice a na Slovensku, Macho & Chlapovič.

Letošní, v pořadí již 28. aukce se bude skládat ze vzácných mincí, bankovek, ale i třeba medailí. Nabízené numismatické materiály pocházejí z několika zemí z celého světa. Kromě České republiky a Slovenska se letos sběratelé mohou těšit na vzácné kousky původem například z Velké Británie či Ruska.

nákupy, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Pět neotřelých rad, jak bojovat se zdražováním potravin

Ceny potravin rostou citelně a jejich růst ještě zrychlí. Letos se tak dočkáme nejvýraznější zdražení potravin od 90. let. Jak se mu bránit? O pětici neotřelých rad se podělil Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Přečíst článek

Unikátní dukát

Aukce, čítající 518 položek nabídne tentokrát skutečné skvosty. Mezi bezesporu nejvýznamnější patří 10 dukát 1631 - Albrechta z Valdštejna s vyvolávací cenou 5 milionu korun.

Minci vyrazila v roce 1631 vévodská mincovna v Jičíně. „Aktuálně se jedná zřejmě o nejdražší kus této aukce. Má nejen velmi silný příběh, ale jeho cenu ovlivňuje i skutečnost, že po Valdštejnově zavraždění v roce 1634 přikázal císař Ferdinand II. pod hrozbou zabavení majetku všechny Valdštejnovy mince roztavit a kov zpracovat na ražbu mincí císařských. Ačkoliv je vyvolávací cena stanovena na necelých pět milionů korun, očekává se, že by mohla vyšplhat až na 10 milionů korun,“ uvádí Elizej Macho, spoluzakladatel aukční síně Macho & Chlapovič.

Dalším, extrémně vzácným kouskem je Platinová medaile 1826. Jedná se o kabinetní kus se zrcadlovým leskem kontrastující s plochami vysokého reliéfu. Je to nejhezčí známý kus na trhu ražený v platině a jde tedy o extrémně vzácnou památku na korunovační ceremoniál Mikuláše I. Vyvolávací cena je 100 tisíc eur (téměř 2,5 milionu korun). Neméně vzácnou je i další Platinová medaile u příležitosti nástupu Kateřiny II. na carský trůn dne 18. června 1762, a to s vyvolávací cenou 80 tisíc eur (cca 1,95 milionu korun).

Banksyho obraz Flying cooper ve výloze Galerie Kodl

Strach z inflace. Češi se přetahovali v aukcích i o umění

Za umělecká díla loni sběratelé a investoři na tuzemských aukcích utratili rekordních 1,46 miliardy korun. Loňský obrat je nejvyšší v novodobé historii tuzemského aukčního trhu, komentuje výsledek šéfredaktor časopisu Artplus.cz Jan Stuchlík.

Přečíst článek

Aukce bude pokračovat i na internetu

Významný prostor dostanou rovněž zkušební ražby. Jedná se o mince, jejichž ražba probíhala na zkoušku při formování nové měnové soustavy podle několika výtvarných návrhů jako podklad pro výběr nejvhodnějšího modelu a slitiny.

Nacházejí se většinou ve veřejných sbírkách národních muzeí a národních bank. K finální podobě prvorepublikových mincí a k označení koruna a haléř vedla dlouhá cesta. Dalo se platit i řepou, frankem, hřivnou nebo sokolem,“ dodává Macho. V aukci se bude dražit například mince 5 sokolů, ale také velmi vzácná zkušební ražba mince bez nominální hodnoty s vyobrazením pradleny s vyvolávací cenou 20 tisíc eur. Mezi zkušebními ražbami mincí z Kremnice bude například i výjimečná 10-koruna z roku 1941 a také 20-koruna z roku 1938.

Michelangelo Buonarroti: A nude young man (after Masaccio) surrounded by two figures (výřez)

Unikátní Michelangelova kresba jde do aukce. Cena? Stamiliony korun

Aukční síň Christie's odhaduje cenu raritní kresby nazvané Nahý mladý muž (po Masacciovi) obklopený dvěma postavami na 30 milionů dolarů, tedy téměř tři čtvrtě miliardy korun.

Přečíst článek

Hlavní část aukce (sálová) začíná v 13 hodin v pátek, 22. dubna a potrvá až do večerních hodin. V dalších dnech (25. 4 - 28. 4.) se pak uskuteční aukce elektronická, kam se aukční síni Macho & Chlapovič podařilo získat rozsáhlou sbírku mincí Leopolda I. od významného sběratele, který sbírku systematicky budoval více než 40 let. Sbírka čítá téměř 700 mincí nižších, ale rovněž velmi zajímavých nominálů.

Sbírkou proti inflaci

Sbírání mincí, známek či umění patří k takzvaným alternativním investicím, které v současnosti mohou porážet rapidní inflaci, myslí si ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Historicky totiž platí, že například sbírky poštovních známek se zhodnocují tak výrazně, že i rapidní inflaci dokážou v průměru překonat o devět procent. Takže pokud celoroční inflace činí třeba 15 procent, sbírka známek zvýší svoji cenu průměrně o 24 procent. Sbírka umění poráží inflaci o sedm procent a vinný archiv o pět procent,“ uvádí Kovanda.

Sběraatelství

Lukáš Kovanda: Před inflací nejlépe ochrání sbírky známek. Nebo vína!

Inflace trhá rekordy. Zdražuje vše, základních potravin nevyjímaje. Penzisté se proto ještě letos dočkají i třetí valorizace důchodů. Překvapivě nejlépe se jde pádivé inflaci bránit sbíráním známek, vína či umění.

Přečíst článek

Ředitel veletrhu Sběratel Jindřich Jirásek

Válka vždy přinese řadu sběratelských artefaktů. Ukrajinská známka vešla do dějin, říká šéf veletrhu Sběratel

Segment military je mezi tuzemskými sběrateli velmi oblíbený a věnují se mu hned dvě velké burzy. Aktuální konflikt však bude pro tyto sběratele zajímavý až tak za dvacet let. „Nyní se prodávají artefakty tak z války v Zálivu. Ale například filatelisty již nyní enormně zajímá známka vydaná ukrajinskou poštou se známým výjevem z Hadího ostrova. Ta je skutečný unikát,“ říká Jindřich Jirásek, ředitel veletrhu Sběratel, jehož jarní část se uskuteční v 25. a 26. března v pražském hotelu Olympik.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Inflace, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Česku hrozí nejhorší inflace za 30 třicet let. Zlato ani byty vás před ní neochrání

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme