Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prodej zlata v prvním pololetí vzrostl téměř o polovinu

zlaté slitky - ilustrační obrázek
Pexels

Globální prodej zlatých slitků a mincí v prvním pololetí 2021 meziročně vzrostl o 56 procent na 594 tun a byl tak nejvyšší od roku 2013. Celkový prodej zlata včetně tzv. papírového zlata naopak mírně klesl, vyplývá to ze zprávy Světové rady pro zlato za první pololetí.

Reklama

Ve druhém čtvrtletí světový trh zaznamenal silné oživení spotřebitelské poptávky, nicméně příliv zlata nestačil k vyrovnání silných odlivů v prvním čtvrtletí. Výsledkem byl prodej 1833,1 tuny, což je o deset procent méně než loni.

Drobní investoři se fyzickým zlatem zajišťují proti riziku rostoucí inflace a nejistotě na trzích a v ekonomice. „Pro drobné investory je často méně komplikované nakoupit fyzický kov než spekulovat ve virtuální podobě na burze. Pokud tedy investoři hledají pojistku proti inflaci a ekonomickým turbulencím, je fyzické zlato logická varianta. V poslední době i velcí hráči na trhu se zlatem a stříbrem začali upřednostňovat fyzickou podobu,” uvedl analytik Golden Gate CZ Marek Brávník.

Zlaté slitky

Zlato zažilo prudký pád kvůli statistice, pak se oklepalo

Pozitivní čísla americké nezaměstnanosti poslaly při ranním obchodování v Asii zlato i stříbro prudce dolů.

Přečíst článek

Papírové zlato může být bezcenné 

V nákupech pokračují i centrální banky, jejichž zlaté rezervy vzrostly o 199,9 tuny, což je o 29 procent nad desetiletým průměrem. „Centrální banky totiž vědí, že na světě neexistuje dostatek fyzického zlata na to, aby mohly být vypořádány všechny papírové kontrakty. Takže ti, kteří budou držet fyzické zlato, budou zažívat růst ceny způsobený poptávkou po reálném bezpečném přístavu. Papírové zlato, tedy certifikáty na nákup žlutého kovu, totiž reálně není zlato, ale papír, který v případě krize nemusí nést žádnou hodnotu,” dodal Brávník.

Cena zlata od začátku dubna vzrostla o téměř tři procenta na dnešních 1780 dolarů za troyskou unci. Meziročně je ale stále o 8,5 procenta nižší.

Ivan Bartoš, předseda Pirátů

Komentář Dalibora Martínka: Sliby Pirátů důchodcům? To není punk, ale zoufalství.

Piráti proklimbali velkou část doby, kdy mohli dělat předvolební kampaň. Možná ještě hůř, jejich šéf Ivan Bartoš se jako můra do pavučiny zamotal ve svém Ústeckém kraji do přirovnání tamní situace s Rumunskem. Ostatní partaje i lidé na sociálních sítích mu to dali řádně sníst.

Přečíst článek

Zlato, ilustrační foto

Zlato posiluje kvůli obavám z inflace, technické kovy díky oživení v průmyslu

Cena zlata se v červenci vrátila k růstu, od začátku roku ale stále ztrácí téměř šest procent. Dále rostou technické kovy: měď, hliník, platina i palladium, které profitují z oživení průmyslu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Autor mincí Michal Vitanovský

Legendární výtvarník Michal Vitanovský připravil minci Bedřicha Smetany. Vznikne jen 500 kusů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme