Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČNB v prvním čtvrtletí zadržela 973 padělaných bankovek a mincí. Je to výrazný nárůst

Česká koruna je evropský šampion. Jako jediná od začátku ruské invaze posílila vůči dolaru, euru a švýcarskému franku
profimedia.cz
 ČTK

Česká národní banka (ČNB) zadržela v prvním čtvrtletí 973 padělaných nebo pozměněných bankovek a mincí. Je to výrazný nárůst proti loňsku, kdy za stejné období ČNB zadržela 290 padělků. Přibylo zejména padělaných českých mincí, vyplývá z informací, které centrální banka zveřejnila na svých internetových stránkách.

Reklama

Padělané korunové mince tvořily většinu zadržených padělků, bylo jich 533. Loni se přitom za celý rok objevilo 182 padělaných korunových mincí, z toho ve čtvrtém čtvrtletí 170. Člen bankovní rady ČNB Jan Procházka v březnu upozornil, že v oběhu je padělaná dvacetikoruna, která je poměrně kvalitně ražena.

Nejčastěji padělanou bankovkou byla tisícikoruna.

Nejčastěji padělanou bankovkou byla tisícikoruna, vytištěná na inkoustové tiskárně

V Česku bylo loni zadrženo 1980 padělaných a pozměněných bankovek a mincí různých měn. Meziročně jich bylo o 4856 méně, předloňský počet ale ovlivnila policejní akce, při níž se podařilo zachytit velké množství padělaných eur. Hodnota letos zadržených padělků byla 2,95 milionu korun, uvedla Česká národní banka (ČNB).

Přečíst článek

Počet padělaných a pozměněných korunových bankovek zůstal na podobné úrovni jako loni v prvním čtvrtletí. Letos jich ČNB zachytila 234, loni jich ve stejném období bylo 232. Stejně jako loni v prvním čtvrtletí zachytila letos ČNB 41 padělaných eurových bankovek, snížil se počet odhalených padělků dolarových bankovek na sedm z loňských 125 kusů. ČNB se také podařilo odhalit 40 padělaných eurových mincí, loni jich za stejné období zachytila pět.

Úprk z ČNB. Po jmenování Aleše Michla guvernérem končí třetí vysoce postavená manažerka

Úprk z ČNB. Po jmenování Michla končí třetí vysoce postavená manažerka

Ředitelka odboru měnové politiky a fiskálních analýz České národní banky (ČNB) Dana Hájková odchází z centrální banky. Rezignaci podle informací deníku Hospodářské noviny (HN) podala na konci minulého týdne, v bance zůstává do konce dubna. Podle mluvčí banky Petry Krmelové rezignovala Hájková z rodinných důvodů, podle zdrojů HN souvisí rezignace s napětím, které panuje mezi novým vedením a experty, kteří pro bankovní radu vytvářejí odborné podklady.

Přečíst článek

Za celý loňský rok ČNB zachytila 1980 padělaných bankovek a mincí. Zhruba polovinu tohoto počtu tvořily korunové bankovky, nejčastěji byla padělána tisícikoruna.

Česká koruna je evropský šampion. Jako jediná od začátku ruské invaze posílila vůči dolaru, euru a švýcarskému franku

Koruna je evropský šampion. Vylepšila 15letý rekord k euru, jako jediná od invaze posílila vůči dolaru, euru i franku

Ve světě je pouze pět význačnějších měn, které od předvečera ruské invaze na Ukrajinu (tedy od 23. února 2022) až do včerejšího večera posílily jak vůči dolaru, tak euru. Jen dvě z těchto měn jsou měny evropských zemí: česká koruna a švýcarský frank.

Přečíst článek

V Česku bylo ke konci loňského roku v oběhu 2,79 miliardy bankovek a mincí. Meziročně se jejich počet snížil o 2,2 procenta, když ubylo bankovek, a naopak mírně přibylo mincí. Hodnota peněz v oběhu byla zhruba 706 miliard korun.

Počet padělaných a pozměněných bankovek a mincí

Rok Počet
2018 2111
2019 1828
2020 1389
2021 6838
2022 1980
1. čtvrtletí 2023 973

Zdroj: ČNB

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme